top of page

RAWreport | Platenmaatschappijen: dunk!records


Voor onze vierde reeks bundelen we diverse onderdelen uit de muzieksector. Hier kan in feite alles aan bod komen wat we niet reeds eerder in het daglicht hebben gesteld: platenmaatschappijen, bookers, management, toursupport, opnamestudio's, ... noem maar op. Zolang ze maar Belgisch of Nederlands van oorsprong zijn.

Suggesties of zelf interesse in een reportage? Contacteer ons!


Joris De Bolle en Wout Lievens

A quick guide to... dunk!records is opgericht in 2011 toen de Duitse postrock/postmetal band Kokomo half als grap half serieus vroeg om een label op te richten en hun tweede album ‘If Wolves’ uit te brengen. "Ik (Wout) heb daar niet lang moeten over nadenken, want het idee speelde al langer en met het festival (dunk!festival) was er al een sterke basis met een geïnteresseerd publiek.

Aanvankelijk deed ik dit allemaal na mijn uren - van het opzoeken van een platenperserij, het opzetten van een webshop en website tot distributie en het versturen van de producten. In 2016 heb ik de beslissing genomen om voltijds voor het label te werken en sinds 2019 word ik bijgestaan door Joris die de communicatie op zich neemt en Artuur die er in 2020 bijkwam om de orders verder op te volgen.

Met het label hebben we altijd op een organische manier kunnen groeien, dankzij o.a. het festival waarvoor we enkele live platen uitbrachten van grotere bands in het genre zoals Russian Circles, Pelican, etc., maar ook door samenwerkingen aan te gaan met andere labels en partners. Zo zijn we bijvoorbeeld bij de band We Lost The Sea uitgekomen, waar wij als label in Europa hun iconische plaat ‘Departure Songs’ mee konden releasen. Ondertussen zitten we aan de vijfde herdruk en is de band uitgegroeid tot één van de spraakmakers van de voorbije jaren.

Sinds 2018 persen we onze platen ook in-house in onze eigen perserij dunk!pressing. We hebben dit opgestart omdat de wachttijden bij de andere perserij hoog opliepen. Nu hebben we het hele proces in eigen handen en kunnen we makkelijker en sneller bijsturen waar nodig."

What's in a name?

"Met onze organisatie zijn we al een hele poos bezig evenementen te organiseren onder de noemer ‘dunk’: dunk!rock, dunk!kapelle, dunk!cinema, dunk!hq en dunk!festival.

Initieel waren de eerste events bedoeld als benefiet voor de lokale basketbalclub, hoewel dat niet het beoogde resultaat opleverde. Dus werd besloten om als onafhankelijke organisatie verder te bouwen aan wat nu dunk!festival geworden is. De waarde die het festival over de jaren heen opbouwde, is de basis geweest voor het label en het label ligt ook in het verlengde van het festival. Daarnaast is de dunk-prefix de historische link naar het basketbal gebeuren en in die geest was het ook logisch om voor het label de naam dunk!records te kiezen."


Genrespecifiek of genrefluid?

"Onze basis ligt in het verlengde met wat we op het festival aanbieden en dat is in de hoofdzaak instrumentale muziek, maar we zijn er niet aan gebonden. We hebben in de laatste jaren releases gehad van sludge over rauwe post-metal tot meer elektronische platen. Een release op het label gaat ook vaak nauw samen met het festival; meestal heeft de band al een show gespeeld op ons festival. Als dat daar dan in de smaak valt, is dat veelal een graadmeter - daarnaast moet de muziek ook bij ons in de smaak vallen."Wat zijn de belangrijkste nieuwe releases?

"Met het tienjarig bestaan van het label brengen we dit jaar een reeks birthday releases uit - allemaal herdrukken van eerder uitgebrachte platen, maar in een feestelijkere uitvoering: herwerkt artwork met gold foil layer en op gouden vinyl. Daarvan hebben we ‘If Wolves’ - de eerste release ooit op het label - al uitgebracht en loopt de voorverkoop voor de herdruk van ‘Departure Songs’ van We Lost The Sea.

Onlangs brachten we de nieuwe plaat uit voor Malämmar (Mazza), Go March (III), Baulta (Another Second Chance), Black Narcissus (Where The Flowers Grant You Wishes) en de live platen van Her Name Is Calla (Live at dunk!festival 2019), Coastlands (Live at dunk!festival 2019) en Kokomo (In the Era of Isolation).

Er zitten ook nog heel wat releases in de pipeline, maar daar kunnen we nog niet zoveel over kwijt."


o.a. Polderriffs Volume II van Polderrecords wordt hier geperst.

Staat dunk!records ook in voor bepaalde organisaties/events of neem je deel aan bepaalde events?

"dunk!festival is het eigenlijk het enige event waar we als label zichtbaar deel van uitmaken en mee organiseren."


Ook dit jaar geen festival, maar de organisatie heeft wel een erg mooie 'online edition' op poten gezet. Op 13, 14 en 15 mei kan je HIER ronduit fantastische sets van o.a. volgende bands volledig GRATIS beleven: Amenra, Brutus, Briqueville, de portables, Celestial Wolves, We Stood Like Kings, Pothamus, Bruit ≤, Stories From The Lost, Bolt Ruin, Astodan, Glass Museum,

N, Turpentine Valley, Rook, Flowers, Stratosphere en Endless Dive!


Een record label runnen tijdens de pandemie: een extra uitdaging of business as usual?

"Voor veel bands is het uitbrengen van een plaat voorlopig het enige dat ze kunnen doen en voor veel mensen is het luisteren naar en aankopen van muziek ook het enige dat ze (voorlopig) kunnen doen :-)

Dat maakt dat onze releases van het afgelopen jaar allemaal wel goed lopen. Ons hoor je dus niet klagen. We krijgen ook nog steeds heel wat band submission binnen, dus aan vers bloed geen te kort."Nice to know ...

"Naast het label kan je als band bij dunk! terecht om nagenoeg het hele proces van een plaat uit te brengen te doorlopen. Van de creatieve uitwerking van de muziek naar het professioneel opnemen, mixen en masteren tot het uitbrengen op vinyl: het kan hier allemaal. Er zijn twee repetitieruimtes (dunk!spaces), twee goed uitgeruste opname studios (dunk!studios) en onze eigen platenperserij (dunk!pressing). Alle info daaromtrent is te vinden op www.dunk-music.com ."

Comments


bottom of page