top of page

RAWreport | Platenmaatschappijen: Consouling Sounds


Voor onze vierde reeks bundelen we diverse onderdelen uit de muzieksector. Hier kan in feite alles aan bod komen wat we niet reeds eerder in het daglicht hebben gesteld: platenmaatschappijen, bookers, management, toursupport, opnamestudio's, ... noem maar op. Zolang ze maar Belgisch of Nederlands van oorsprong zijn.

Suggesties of zelf interesse in een reportage? Contacteer ons!


Mike Keirsbilck en Nele Buys

A quick guide to... In 2007 besloot Mike Keirsbilck niet langer zelf op het podium te staan, maar wou hij wel nog met muziek bezig zijn. Samen met een partner in crime besloot hij een label op te richten. "We zochten naar een structuur om ons te organiseren, en die vonden we onder de vleugels van de console vzw. Van daaruit zetten we onze eerste stapjes, en in mei 2008 vierden we feestelijk onze geboorte in de Negasonic in Aalst. Dat was echt een heerlijke avond." Van daaruit groeiden ze gestaag verder. "Ik werkte toen als onderzoeker aan de Ugent, maar het label begon steeds meer van mijn tijd te vergen. Na het afronden van mijn doctoraat in 2014 hebben we besloten om de professionele sprong te wagen, en naast de vzw een onderneming op te richten. Dat ging gepaard met de opening van de Consouling Store in Gent. Door onze fysieke aanwezigheid in het creatieve stadsweefsel hebben we een ontzettende boost gekregen, en hebben we onze werking uitgebreid met enkele sublabels zoals 9000 Records en Circuits. We droomden er ook van om onze werking jaarlijks te presenteren, en enkele jaren geleden is dat ook gelukt door het uit de grond stampen van 24 Hours of Deep Listening. 24HDL is een multidisciplinair festival waarbij we de verbinding tussen publiek en artiest op zo veel mogelijk manieren proberen te versterken. Maar straks nog meer daarover."

What's in a name?

"Doordat we ons konden organiseren onder vzw de console speelden we met de gedachte om als labelnaam toch een connectie met de vzw te behouden. De muziek waar wij mee aan de slag wilden gaan was muziek die kon zalven of een catharsis van welke soort dan ook kon bewerkstelligen. De keuze om met “to console” (troosten) aan de slag te gaan lag voor de hand. We voegden er nog een ‘U’ aan toe, met als onderliggende gedachte dat onze muziek de ziel zou trootsten (to console the soul). En hup, Consouling Sounds was een feit!"


Genrespecifiek of genrefluid?

"We zijn opgestart als een label dat zich zou verdiepen in postrock. Als snel botsten we daarbij op de grenzen van het genre, en besloten we meteen om ons daarvan te bevrijden. We richten ons met het label weliswaar op niches, maar gaan daarin heel ruim. Van hele intieme ambient, over experimenteel klassiek, vernieuwende jazz, tot zelfs rauwe metal. We pinnen ons niet meer vast op een genre, maar wel op een esthetiek en een ethiek. We zetten de authenticiteit en oprechtheid van de muziek centraal, en luisteren dan naar waar de muziek ons heen brengt. Doordat we niet geïnteresseerd zijn in genres, willen we daar ook niet aan vasthouden. De muziek moet verrassen, uitdagen, en over genremuren heen kijken. Idealiter verbrijzelen ze die muren tot stof. Maar dit allemaal wel op een immersieve manier: de muziek moet de luisteraar kunnen meesleuren."Wat zijn de belangrijkste nieuwe releases?

"Illustratief voor wat ik eerder zei: we brachten zonet het nieuwe album van Alkerdeel uit. Een black metal band die verschillende invloeden op de mesthoop gooit, en van daaruit een unieke, heerlijke, vuile sound weet te capteren. Maar we brachten ook het Live at Bimhuis uit van Warped Dreamer, wat dan weer in de meer experimentele jazz-hoek te situeren valt. Die nemen je mee op een weergaloze auditieve trip. Heel straf! Een andere band die eerder dit jaar debuteerde, Endlingr, doet net hetzelfde maar dan anders. Dit gaat om een band van voornamelijk doorwinterde jazzmuzikanten die een heerlijke brok post metal presenteren. Later dit jaar staat ook de reissue van Pothamus’ Raya op stapel. Deze band heeft in korte tijd de scene weten te overtuigen, en ze staan te popelen om hun album, dat in eerste druk in een recordtempo uitverkocht, live te gaan presenteren. Letterlijk in het oog te houden dus! Ik wil ook nog de nieuwe release van Ural Umbo aanstippen. Deze act is verveld tot een duo met leden van onder meer Sum of R en Dark Buddha Rising, en ze brengen een onwaarschijnlijk straffe en donkere trip. Heerlijk album… Er staat uiteraard nog veel meer op onze agenda, maar daar kan ik momenteel nog niets over kwijt. Blijf ons dus zeker volgen.""Zet 1 en 2 oktober alvast in de agenda!"

Staat Consouling Sounds ook in voor bepaalde organisaties/events of neem je deel aan bepaalde events?

"Zoals reeds vermeld presenteren we jaarlijks onze stand van zaken op ons 24 Hours of Deep Listening festival. Dat geeft ons de mogelijkheid om niet alleen muzikale acts een podium te geven, het stelt ons ook in staat om iets meer te doen. Met het label brengen we niet alleen muziek uit om mensen te troosten, we proberen dat ook open te trekken. Jaarlijks werken we rond enkele maatschappelijke thema’s. Vorig jaar was dat over muziek als helende bron, en dit jaar werken we rond neurodiversiteit. Enerzijds om drempelverlangend te werken, maar ook een manier om de connectie tussen publiek en artiesten, en publiek onderling te versterken. Voorts zetten we ook in op het aanwenden van technologische innovatie om de mensen een meer immersieve beleving te kunnen geven, zowel on- als offline. Dat is vanzelfsprekend een werk van lange adem, maar al de stapjes die we erin zetten zullen ook op het festival gepresenteerd worden. Zet 1 en 2 oktober alvast in de agenda!""Ik kan je verklappen dat er nog heel wat leuke dingen zitten aan te komen."

Een record label runnen tijdens de pandemie: een extra uitdaging of business as usual?

"Zeker niet business as usual. De eerste lockdown was deprimerend. Ineens verdween de grond van onder onze voeten. Alles viel plat. Gelukkig zijn de mensen na een drietal weken toch online beginnen kopen. Dat heeft er ons door gesleurd. Op dit moment staan we weer op een kantelpunt. De online verkoop is terug ingekrompen, maar de mensen komen nog niet massaal terug naar de winkel. Hopelijk zal zich dat weer herstellen als de horeca opnieuw open mag. Maar het is momenteel improviseren om veerkrachtig te blijven. Ook met het andere labelwerk is het momenteel wat moeilijk. Enerzijds is er nog geen zicht op wanneer echt optreden opnieuw zal kunnen, waardoor het moeilijk is om albums in de markt te plaatsen. Anderzijds ondervinden we nu ook ontzettende vertragingen bij de perserijen. Elke artiest heeft tijdens de lockdown wel een plaat gemaakt. En die moeten nu allemaal door de bottle neck van de persers raken. Koppel dat dan nog eens aan de extra titels die voor Record Store Day geperst moeten raken, en je zit aan wachttijden van ettelijke maanden. Dat heeft het release schema ook al aardig doen daveren. Maar goed, uitstel is wat dat betreft geen afstel. En ik kan je verklappen dat er nog heel wat leuke dingen zitten aan te komen."Nice to know ...

"Dit jaar vieren we in mei onze dertiende verjaardag. Na anderhalf jaar pandemie mag er wel eens gevierd worden ook. En waarom geen dertiende verjaardag? We hebben elke vrijdag van de maand mei iets aangekondigd, gelanceerd of weggeven. De wereld draait nog steeds verder en de pandemie lijkt nu eindelijk onder controle. ;-)"


bottom of page