top of page

RAWreport | Muziekmedia: Tinnitus Metal Radio


Voor onze vierde reeks bundelen we diverse onderdelen uit de muzieksector. Hier kan in feite alles aan bod komen wat we niet reeds eerder in het daglicht hebben gesteld: platenmaatschappijen, bookers, management, toursupport, opnamestudio's, ... noem maar op. Zolang ze maar Belgisch of Nederlands van oorsprong zijn.

Suggesties of zelf interesse in een reportage? Contacteer ons!


Kevin, Mattias en Evy
"Zeker het Alcatraz festival was dit jaar een gigantische mindfuck ..."

A quick guide to... Tinnitus Metal Radio gaat om de twee weken live sinds de zomer van 2013 nadat Joost, Kimme en Mattias beslisten om samen een programma te maken. Door de jaren heen waren er geregeld veranderingen in het Tinnitus-team wegens een gebrek aan tijd of andere prioriteiten. Kevin (presentatie, montage en techniek) kwam bij Tinnitus Metal Radio terechtin 2016. Evy (presentatie, interviews) kwam bij het team in 2018What's in a name?

"De naam en het logo werden in 2013 gekozen door Joost, we wilden iets dat goed bekte enbleef hangen."

Genrespecifiek of genrefluid?

"De samenstelling van de afleveringen wordt voornamelijk bepaald door de releasekalender en onze eigen smaak. We hebben uiteindelijk maar één uur om de twee weken en er komen iedere week pakken goede releases uit met dus vaak moeilijke keuzes tot gevolg. De bands die je bij Tinnitus Metal Radio te horen krijgt, zullen eerder te zien zijn in een kleine (groezelige) zaal of een kleinere festivaltent dan op de mainstage van een groot zomerfestival. Ook meer mainstream metal, classics en grote namen komt aan bod maar we proberen toch voornamelijk onze luisteraars te verrassen en te plezieren met nieuwe thrash-, black-, speed- of deathmetal releases."Wat zijn de belangrijkste nieuwe muzikanten/bands/releases/events waar je naar uitkijkt?

"2020 was ondanks corona een topjaar wat releases betreft en ook 2021 bracht al heel wat fantastische albums voort met o.a. Aara, Knife, Havukruunu, 1914 en Carcass als een aantal van de absolute hoogtepunten. Voor de komende weken kijken we nog heel hard uit naar de nieuwe Hypocrisy. Ze brachten nog nooit iets slecht uit en de eerste drie nummers zijn wederom geweldig. Het blijft bang afwachten in welke mate we binnenkort nog optredens of festivals zullen kunnen bijwonen. We hopen alvast dat o.a. het Blast From The Past festival (Kuurne) en Suicidal Angels (Verlichte geest) de komende weken nog kunnen doorgaan. We hebben de live optredens heel erg gemist en het was dan ook vaak moeilijker om interviews af te nemen die geschikt zijn voor radio. Zeker het Alcatraz festival was dit jaar een gigantische mindfuck, drie dagen interviews en plezier zonder dat het C-woord leek te bestaan. Verder hebben we sinds de versoepelingen ook genoten van o.a. Metal Méan, het Mass Deathtruction festival, Hard Rock Fest Avelgem, Night Fest Metal en Unholy Congregation."Staat TMR ook in voor bepaalde eigen organisaties/events of neem je deel aan bepaalde events?

"We zijn vaak aanwezig op optredens en festivals, al dan niet om verslag uit te brengen of om interviews te doen. We hebben nog zelf geen dingen georganiseerd onder de naam Tinnitus Metal Radio maar het lijkt ons zeker een mogelijkheid om in de toekomst een avond te organiseren in bv. The Pit's.


Metal radio tijdens de pandemie: een extra uitdaging? Business as usual? …?

Spijtig genoeg zorgde de pandemie ervoor dat we een aantal maanden geen live uitzendingen konden maken. Onze studio (die zich in Muziekcentrum Track bevindt) was gesloten en we hebben ons gedurende een aantal maanden moeten behelpen met mixen zonder presentatie. We kregen hierop vaak een leuke respons maar het blijft toch anders dan een live uitzending met presentatie. Ook op het vlak van interviews was het een hele periode veel kalmer. Op moment van schrijven moeten we voor de eerste keer een aflevering afgelasten omwille van corona / quarantaine binnen ons team.Nice to know ...

"Naast onze shows sharen we ook nog andere content op onze sociale media kanalen. Zo zijn er geregeld interviews, wedstrijden en exclusieve aankondigen te vinden."bottom of page