top of page

RAWreport | Interview: Ignea, nieuwe EP en een nieuwe tour!


Ignea is een melodische metalband uit Kiev, Oekraïne.

Eén EP en 2 full lenght albums verder is het tijd voor nieuwe muziek, en een nieuwe tour!

Ik spreek zangeres Helle en toetsenist Evengy in Arnhem tijdens hun korte vakantie in Nederland. We spreken af bij concertzaal Willemeen, waar de band heeft gespeeld tijdens de Female Metal Voices tour in 2018.


Helle: Wat gek om hier terug te zijn zo zonder tourbus voor de deur en geen wachtende mensen!


Welkom in Nederland! Jullie eerste trip naar Europa sinds ongeveer twee jaar. Wat hebben jullie de afgelopen jaren gedaan?

Helle: Afgelopen jaar hebben we ons laatste full lenght album The Realms Of Fire And Death uitgebracht. Hier gaat natuurlijk een tijd schrijven aan vooraf. Echt een tour hebben we niet gehad omdat we eerst hebben geschreven, en op het moment is het erg lastig voor ons om geboekt te worden op festivals. Veel bands die geboekt waren voor 2020 zijn verschoven naar dit jaar. Dus nu hebben we ongeveer drie jaar ‘on the road’ gemist. Ik kan niet wachten tot we weer mogen! Verder hebben we ook veel inspiratie opgedaan voor nieuwe muziek door middel van reizen.


Reizen jullie veel?

Helle: Wij zijn meer onderweg dan dat wij thuis zijn. Het komt bijna niet voor dat we lang thuis zitten. Als kind reisde ik al veel met mijn ouders en dat doe ik nog steeds heel graag. Ik heb zelf ongeveer één jaar in Duitsland gewoond dus deze omgeving voelt als thuiskomen. Ik ken de Duitse taal en Nederlands lijkt er toch een beetje op. In Nederland hebben we eigenlijk alleen nog Amsterdam, Arnhem en Nijverdal gezien tijdens onze tour in 2018 dus we wilden nu erg graag meer zien!

Wat herinneren jullie je nog van de vorige keren dat jullie voor een show in Nederland waren?

Helle: Tijdens de tour met Illdisposed in 2018 traden wij op in Nijverdal, en dit was in een tattoo shop. Echt een van de leukste zalen waar wij tot nu toe hebben gestaan! Normaal hoor je alleen mensen praten tussen de nummers door, nu hoorde je ook het geluid van de tattoo naald.

Evengy: Ook vonden wij tijdens deze tour een verkeersbord met ‘doorgaand rijverkeer gestremd’ op straat. Deze hebben we gelijk in de bus gegooid en hij staat nog steeds in ons huis! Tijdens livestreams is deze wel eens te zien op de achtergrond en onze fans vragen zich regelmatig af wat wij hier nou weer mee moeten.

Tijdens de show in Arnhem was het podium zo krap dat ik steeds met mijn lange haar vast kwam te zitten aan onze stage banners haha.


Wat hebben jullie de afgelopen dagen allemaal gedaan?

Helle: We begonnen afgelopen donderdag in Rotterdam. Echt een geweldige stad! Zaterdag waren we in Eindhoven en gisteren heeft een fan ons in zijn auto meegenomen naar Maastricht. Heel bijzonder en erg gezellig. Vandaag zijn we aangekomen in Arnhem en ik heb eindelijk een vinyl van Gojira gevonden die ik nergens anders heb kunnen vinden! Nog geen idee hoe ik deze goed mee naar huis ga nemen, maar ik ga er mee rondlopen alsof het mijn baby is haha!

Wat we beiden zo leuk vinden aan Nederland is dat het druk is, maar niet zo druk als Kiev. Alles hangt vol met reclame schermen. Overal waar je kijkt is wel iets.

Ignea wordt steeds bekender. Hoe gaan jullie als band hier mee om? Via Instagram zag ik dat jullie graag iemand zouden hebben om je een aantal dingen uit handen te nemen, hoe zien jullie dat voor je?

Helle: Wij zijn echt meer dan trots dat de band steeds groter wordt! Maar het is ontzettend veel werk. Naast Ignea werk ik ook als booking agent en ik heb bijna geen tijd voor andere dingen. Nu heb ik het geluk dat ik vanaf een laptop eigenlijk overal kan werken. Ook nu terwijl we op vakantie zijn. Maar het zou ontzettend fijn zijn als er vanuit ons label geholpen kan worden bij bijvoorbeeld de promotie. Zo kan ik dat toch wat meer loslaten en heb ik tijd voor andere dingen.


Jullie hebben natuurlijk getekend met Napalm Records! Nog gefeliciteerd!

Helle: Dankjewel! Het schijnt dat Napalm ons al een tijdje in het oog had, en ze hebben gewacht tot het goede moment. We zijn erg benieuwd wat dit doet voor de band al hebben we momenteel nog geen hoge verwachtingen. We leven momenteel nog steeds in een pandemie en voor iedereen is het lastig omdat er weinig shows gehouden (mogen) worden.


Onlangs hebben jullie de laatste single 'Bosorkun' uitgebracht en er wordt nu al weer nieuwe muziek aangekondigd! Wanneer kunnen wij dit verwachten?

Heel snel! 9 september al! De muziek video die daarvoor is opgenomen zal daarna snel volgen.


Jullie hebben natuurlijk een Patreon pagina voor de band. Hoe houden jullie dat bij en wat delen jullie?

Helle: Wij vinden het als band vooral erg leuk om in contact te blijven met onze fans. Niet alleen tijdens een tour, maar ook via social media.

Soms kun je niet alles delen op social media omdat je de pagina's vooral gericht wilt houden op de band. Maar op Patreon heb je een speciale groep met fans die daar echt voor jou zijn en het juist interessant vinden wat wij achter de schermen doen. Ik vind het vooral ook leuk om behind the scenes beelden te delen.

Het oordeel van onze fans is voor ons vele malen belangrijker dan die van een willekeurig iemand die één keer een nummer van ons heeft geluisterd.


Jullie zijn nu bijna 3 jaar creators op Patreon. Vele andere artiesten hebben jullie inmiddels gevolgd. Hoe is dat voor jullie?

Helle: Het voelde in het begin best dubbel. Zou het publiek nog bij ons blijven? Je weet nooit wat er gaat veranderen. Maar nu zijn we eigenlijk heel blij dat steeds meer artiesten ervoor kiezen om een eigen community te starten op Patreon.

Ik vind het persoonlijk altijd leuk om te weten waar een nummer over gaat. Welk verhaal wordt er verteld en welke woorden zijn er gebruikt. Krijgen jullie veel reacties op de teksten die jullie schrijven?

Helle: Oh wat leuk dat je ook echt naar de tekst kijkt! Dat doen niet veel mensen! Dat vind ik echt leuk om te horen. Evgeny vind altijd dat ik te veel (moeilijke) woorden gebruik haha. Ik vind het juist mooi om een verhaal te kunnen vertellen met onze muziek. En nu zal niet iedereen dit verhaal altijd kunnen begrijpen, maar dit is zeker een basis van onze nummers. Ik wil de goede woorden kunnen gebruiken en het hoeft van mij niet zo simpel te zijn.


Hoe gaat dat dan tijdens het schrijven van nieuwe muziek?

Helle: Evgeny schrijft de muziek en ik schrijf de teksten. Inspiratie haal ik eigenlijk uit alles. Vandaar dat we ook zo veel reizen. Met alleen maar tussen dezelfde muren zitten komen we ook niet veel verder.

Bespelen jullie nog meer instrumenten?

Evgeny: Naast keyboard speel ik ook nog een klein beetje gitaar. Niet zo goed als onze eigen gitarist natuurlijk, maar net genoeg om er mee uit de voeten te kunnen voor het schrijven van nieuwe muziek. Helle: Ik speel een klein beetje gitaar en ik kan een paar akkoorden op het keyboard. Als een een melodie in mijn hoofd heb kan ik die hiermee uitwerken.

We hebben beide geen opleiding gedaan voor het schrijven van muziek, maar het gaat ons prima af zo!


Welk nummer was nou echt jullie favoriet om te schrijven en op te nemen?

Helle: Voor mij persoonlijk is Gods Of Fire een nummer waar je echt goed de verschillende klanken in mijn stem terug kunt horen. Soms zit je precies in een zelfde toon als die van bijvoorbeeld de gitarist, en dan kan kan er nog wel eens wat weg vallen tijdens het mixen. Daar valt natuurlijk niks aan te doen. Maar omdat de achtergrond in dit nummer vrij eenvoudig is vind ik het mooi dat je dit dus wel goed terug kunt horen.


Maar verder natuurlijk ook het klassieke antwoord: Het eerst volgende nummer wat wij uit gaan brengen! Dit nummer gaat over een zeemeermin, maar dan in een ander perspectief. We hebben dit opgenomen met onze vrienden van ERSEDU. We kennen elkaar al jaren, maar het was er eigenlijk nog niet van gekomen om samen een nummer te maken en uit te brengen. Ik heb er heel veel zin in om dit aan het publiek te laten horen!


Het is een opvolger van Bosorkun en deel van een EP met 5 nummers wat wij dit najaar uit gaan brengen. Deze nummers vertellen samen een verhaal wat niet goed zou passen op een volledig album. Eén van deze nummers zal ook deels in het Engels en deels in het Oekraïens zijn.

Wij vinden het leuk om bezig te blijven en om onze fans zo veel mogelijk te bieden. Op het moment zijn wij dus bezig met een EP van 5 nummers wat wij zelf nog uit gaan brengen, en een volledig album dat wij volgend jaar hopen uit te brengen via Napalm Records!


Dus binnenkort meer nieuwe muziek! Kunnen wij dan ook een tour verwachten?

Helle: Jazeker! Als alles door kan gaan hebben wij 2 shows in Nederland gepland staan in november. Dit is onderdeel van een Europese tour samen met andere bands! Voor Nederland zal dit weer in Arnhem zijn en één show in Enschede. Wij hopen dit zo snel mogelijk officieel bekend te kunnen maken, maar dan hebben jullie alvast een primeur!


Hoe is het om tussen verschillende bands op te treden op bijvoorbeeld een festival of clubshow? Passen jullie de setlist hier op aan?

Helle: Het is natuurlijk geweldig om backstage grote bekende bands tegen te komen! Altijd een soort van ‘fangirl’ momentje als je favoriete artiesten met je beginnen te praten.

Wanneer wij op een festival spelen met onder andere bands als Dimmu Borgir dan zorgen we wel dat er wat hardere nummers op de setlist staan. Maar bijvoorbeeld tijdens een tour met meerdere female fronted bands met clean vocals zou een balled als Theatre of Denial weer goed in de set passen.


Jullie brengen veel nummers uit in veel verschillende stijlen, zowel clean vocals en grunts. Hoe wordt dit opgepakt door het publiek?

Helle: Onze muziek in één hokje plaatsen is lastig omdat het qua stijlen erg breed is. En daardoor hebben natuurlijk geen invloed op welk nummer iemand als eerste van ons hoort. Voor het boeken van een bepaalde tour of festival kan dat soms lastig zijn. Wanneer een booking agent voor bijvoorbeeld een pop festival Alexandria als eerste zou luisteren kan het maar zo zijn dat ze ons niet boeken omdat dit te heavy is. Zou dit een ballad zijn dan is de kans groter omdat ze dat eerder als rock zouden zien dan metal.

De nummers die jullie uitbrengen zijn soms ook in het Oekraïens, jullie eigen taal. Maar met bijvoorbeeld Black Flame is er ook een Engelse versie. Wat is daar vooral de voorkeur van het publiek?

Helle: Als wij nieuwe muziek uit hebben gebracht doe ik de eerste dag niks anders dan alle reacties lezen en stop ik niet voordat ik overal op gereageerd heb. En het grappigste is toch wel dat bijna iedereen dan voorkeur heeft voor de versie in onze eigen taal. Krijg je dan toch een reactie van iemand die de Engelse versie mooier vind denk je toch: He jij bent speciaal!


Wat zijn jullie plannen voor de toekomst?

Helle: We zouden het erg gaaf vinden om nog een keer een album op te nemen met een groot orkest. Het nadeel daarvan is alleen dat je daar op de plaat niet veel van terug hoort. Ieder individueel instrument krijgt hierdoor niet de aandacht die het verdiend. Voor een live show zou dit wel erg tof zijn!

Verder schrijven we niet alleen muziek voor Ignea, maar ontstaan er ook nummers die niet bij de band passen. Voor nu belanden deze nummers nog even op de plank, maar wie weet hebben we ooit tijd voor een klein side project!


websiteLuister ook naar:bottom of page