top of page

RAWreport | Het favoriete instrument van: Ray Groothuis

Onze derde reeks RAWreports bracht ons bij enkele Belgische en Nederlandse muzikanten.

Doel was te polsen naar hun favoriete instrument, hun verhaal te brengen gecombineerd met één of meerdere portretfoto's. Onze verlaggevers en fotografen kwamen terug met een aantal erg leuke en/of verrassende portretten.


Vorig jaar, tijdens Nirwana Tuinfeest, fotografeerde ik de band Vendetta Drive.

Vendetta Drive, een Horsterse band opgericht in 2016, bestaande uit vier leden: Joep Hoebers (gitaar en zang), Rens Coenen (drums), Ray Groothuis (Hammond) en Luc Verdellen (basgitaar), speelt voornamelijk progressieve bluesrock.

Deze band mocht op de zaterdag het festival Nirwana Tuinfeest in Lierop openen, zij hadden namelijk de finale van de PeelRockRally gewonnen en zo stond deze band voor het eerst in hun bestaan op het podium van een heus festival.

Wat meteen opviel bij Vendetta Drive was het bijzondere geluid van de Hammond in de band, deze zorgde mede voor een unieke sound.


Ik nam contact op met Ray Groothuis, voor een kort interview over zijn favoriete instrument: de Hammond.

Ray, 38 jaar, woonachtig in noord-Limburg, Sevenum, ontvangt mij in de repetitieruimte van Vendetta Drive.

Een opvallend nette, geordende ruimte (“deze ruimte delen we met een andere band, zij zorgen er mede voor dat de ruimte netjes blijft”) met daaraan een studio waarin muziek opgenomen wordt.

In het dagelijks leven is Ray leidinggevende bij de rechtbank in Utrecht, muziek is zijn passie en hobby.

Ray speelt naast Vendetta Drive ook in andere bands en speelt naast de Hammond, ook piano en gitaar.

“Maar de Hammond is toch echt mijn favoriete instrument”.

De Hammond van Ray, die mij al meteen opviel bij het betreden van de repetitieruimte, lijkt een waar museumstuk uit de jaren ’70.

Ik zie bekrast hout en ietwat vergeelde toetsen. Een instrument die de tand des tijds desondanks toch goed heeft doorstaan.Hoe ziet je muzikale achtergrond er uit?

“Mijn opa en mijn vader speelden vroeger beiden de Hammond, ik ben er mee opgegroeid en begon zelf met muziek toen ik 8 jaar was”.

Ray kreeg vanaf zijn achtste levensjaar les van zijn vader, totdat zijn vader, toen Ray twaalf was, moest toegeven dat hij hem niets meer kon leren.

“Ik ging zelf lesnemen bij een muziekdocent maar helaas moest ik muziek oefenen die mij niet interesseerde waardoor ik mijn interesse verloor. Ik ben toen gestopt met de muzieklessen.”

Ray stopte niet helemaal met muziek maar ging thuis verder met het bespelen van het keyboard, “Liedjes van de radio na proberen te spelen”.

Sinds 2009 is Ray woonachtig in Noord-Limburg en vanaf die tijd kwam hij op het idee om in een band te gaan spelen, iets wat hij nog niet eerder gedaan had.

Ray startte in een blues-band maar had zelf nog geen Hammond. Hij belandde later in Vendetta Drive (die toen nog onder een andere bandnaam speelde) waar het Hammond geluid een belangrijke rol speelde tussen de andere instrumenten. Ray wilde hier wel in investeren en ging op zoek naar een eigen Hammond.

Dat bleek nog geen makkelijke zoektocht aangezien de Hammonds die Ray tegenkwam al snel zo’n 120 kilo wogen, niet echt een optie wanneer je je instrument mee op pad wil nemen.

Totdat Ray in 2010 de Limburgse band DeWolff op Pinkpop zag spelen met een Hammond X5, een draagbare Hammond met “vet geluid”. Ray vond er een op marktplaats en liet hem helemaal opknappen.

Samen met de Leslie 760 speaker vormt deze de perfecte combinatie."Geluid met karakter".

Wat is er voor jou zo bijzonder aan de Hammond?

Een Hammond komt tegenwoordig niet zo veel voor in een band vertelt Ray. Het is echt iets bijzonders en niet zo standaard.

Ray vindt de Hammond ook niet te vergelijken met bijvoorbeeld een keyboard. Het keyboard heeft vrijwel oneindige mogelijkheden, “je kunt er van alles uithalen; piano, strijkers, noem maar op” terwijl een Hammond een Hammond is. Met zijn unieke sound. Een geluid met karakter.


Hoe ziet jouw muzikale toekomst er uit? We zijn nu met Vendetta Drive een album aan het opnemen met alleen eigen nummers.

Een erg mooi proces vertelt Ray. Er komen nummers op te staan met complexe breaks, lastige stukken om te spelen maar met deze band blijkt dit erg gesmeerd te lopen.

“Wanneer we straks dit album de wereld in brengen op Spotify, ben ik wel erg benieuwd wat daar uit komt qua recensies”.

Ook staan er al wat optredens gepland voor het nieuwe jaar waar de band het nieuwe album wil gaan presenteren, en daarnaast blijft de band werken aan nieuwe nummers.

Iets wat vrij gemakkelijk en natuurlijk gaat bij Vendetta Drive vertelt Ray: “Wanneer we hier samen komen voor een repetitie en we beginnen met iets, dan komt daar al heel snel een nieuw liedje uit”.

Echt een band met veel potentie dus.

Wat is je ultieme droom op muzikaal gebied?

Een optreden op een van de grote festivals lijkt me toch wel erg gaaf, denk hierbij bijvoorbeeld aan de Zwarte Cross. Iets om samen met de band naar toe te werken.InfoFoto's en interview: Corinne Jansen-Vulders (Inprent Fotografie)
Comentarios


bottom of page