top of page

RAWreport | Het favoriete instrument van: Peter Verdonck


Onze derde reeks RAWreports bracht ons bij enkele Belgische en Nederlandse muzikanten.

Doel was te polsen naar hun favoriete instrument, hun verhaal te brengen gecombineerd met één of meerdere portretfoto's. Onze verlaggevers en fotografen kwamen terug met een aantal erg leuke en/of verrassende portretten.A quick guide to...

"Als spelend muzikant is Wound Collector mijn grootste creatieve ei." Stevige death metal dus, echter met een serieuze twist: diverse riffs en leads worden verzorgd door zijn tenorsax! Ook neemt hij de lead vocals, muziek en teksten voor zijn rekening.

Dat Peter niet in één vakje te plaatsen is wordt duidelijk wanneer hij het over De Pandoering heeft. Neen, ik kreeg geen pak rammel tijdens onze ontmoeting, het gaat om de balkanfanfare waar hij actief is. "Daar speel ik meestal baritonsax en soms ook bassax als de sousafoonspeler eens niet kan. Hoewel we de balkan- en zigeunermelodieën uitschrijven als lead sheets, gebeurt hier toch alles voornamelijk improvisatorisch." De Roma klakkeloos kopiëren, daar wagen ze zich niet aan. Ook hier houdt Peter ervan alles een eigen draai te geven.

Dan heb je nog FUNDAMENT, waar stichter Peter Jacquemyn het hele concept en de 'choreografie' heeft uitgedokterd en leidt en Peter zich 'beperkt' tot spelen.. "Verder wordt ik regelmatig gevraagd bij het Antwerpse Champ d'Action die vooral focussen op hedendaagse muziek en avant-garde. Bij hen speel ik alt, tenor, bariton en bassax naargelang de productie of het werk. Ook als freelance speel ik in diverse bands en genres. In het beetje vrije tijd dat er over blijft, speel ik ook in de plaatselijke fanfare De Kunstliefde in Melsele, waar ik woon. Hier wordt het sociale en vriendschappelijke naast de muziek ook mee in de verf gezet."

Ehm, dat is dan alles? Of vergeten we nog iets?


Van het Heilig Graf naar death metal. Het pad van Peter leek wel voorbestemd.

Wat is jouw favoriete instrument? "Ik ben opgegroeid als kind van een muzikale vader in een muzikale familie. Mijn vader was professioneel trombonist en speelde in het toenmalige BRT Symfonisch Orkest en bij Wim Mertens. Reeds als kleuter werd ik geconfronteerd met blaasinstrumenten, maar de saxofoon trok het meest mijn aandacht." Als 9-jarig manneke ging Peter bij de plaatselijke harmonie, waar zijn vader dirigent was, meespelen. Toen wist hij al dat hij later voor hetzelfde beroep zou kiezen. "Uiteindelijk ben ik klassieke saxofoon gaan studeren aan de kunsthumaniora van het Heilig Graf in Turnhout om daarna verder te studeren aan de conservatoria van Gent en Antwerpen. Als kind stond ik al graag op podium en dat gevoel is nooit verdwenen."


Ben je professioneel muzikant of heb je (nog) een (vaste) job?

"Professioneel. Ik geef saxofoonles en MCV aan de Academie Wijnegem Schilde Zoersel en speel naast metal (bij Wound Collector) ook balkan in mijn eigen orkestje De Pandoering en bassax in het improvisatiecollectief FUNDAMENT. Verder componeer en arrangeer ik ook vrij veel. Zo schreef ik de muziek voor twee musicals en heb ik een reeks partituren uitgegeven via Metropolis Music Publishers."

Is er nieuw werk in het vooruitzicht van Wound Collector? Andere projecten?

"Op 1 maart van dit jaar kwam de nieuwste CD van mijn geestekindje Wound Collector uit. Helaas is die release een beetje verzopen in de coronagekte en hebben we deze nog niet veel live kunnen promoten." Depravity is verkrijgbaar via Bandcamp en Big Cartel, en staat op zowat alle streaming platformen. "Verder heb ik tijdens de lockdown een bijdrage geleverd op bassaxofoon aan het Lockdown Orchestra van Champ d'Action. We hebben zo In C van Terry Riley ingespeeld voor Radio Klara."Fav instrument om te spelen "Dat is natuurlijk de saxofoon, al moet ik dat een beetje nuanceren. De alt gebruik ik voornamelijk om les te geven en als ik gevraagd wordt om mee te spelen met Den Ambrassband uit Antwerpen. Op bariton voel ik me op zich wel het meest comfortabel maar mijn bassax is dan weer mijn grote passie (beestje uit de periode 1926/1928). Bij Wound Collector gebruik ik net de tenor omdat ik hiermee zowel met solo's kan uitpakken als mee opgaan in de gitaarriffs"

Fav instrument om naar te luisteren "Ik kan enorm geraakt worden door de trombone, een instrument dat ik zelf ook heel graag wil leren spelen. Ik heb me al een P-bone aangeschaft om mee te beginnen. Cello kan voor mij ook heel diep gaan, maar live is het vaak de drummer die het meest mijn aandacht trekt." Fav instrument dat je ooit zou willen spelen

"De trombone dus."


Liveshots: ?? (zw/w), Gillian Pieteraerens en Geert VandepoeleInfo

Peter Verdonck Wound Collector#rawreports #muzikantenintrumenten #favorieteinstrumenten #johnvandemergel #peterverdonck #woundcollector #depandoering #fundament #saxofoon #zang

bottom of page