top of page

RAWreport | Het favoriete instrument van: Meyke Demey


Onze derde reeks RAWreports bracht ons bij enkele Belgische en Nederlandse muzikanten. Doel was te polsen naar hun favoriete instrument, hun verhaal te brengen gecombineerd met één of meerdere portretfoto's. Onze verslaggevers en fotografen kwamen terug met een aantal erg leuke en/of verrassende portretten.

Hoe is de liefde voor je instrument ontstaan?

Toen ik een jaar of 14 was, ging ik hier en daar al eens naar een optreden/festival. Wat mij vooral aansprak was het showmangehalte van sommige gitaristen …. Ik was onder de indruk van wat je ‘showgewijs’ allemaal met een gitaar kunt doen: in je nek gooien, omhoog houden, en dan de vormen, de kleuren enz.


Hoe oud was je toen je ermee bent begonnen?

Nadat die eerste vonk was overgesprongen, kreeg ik, toen ik 14 was, een rode copy Fender Stratocaster cadeau. Ik wou naast het showaspect ook effectief kunnen spelen.


Heb je muziekschool gevolgd?

Muziekschool als dusdanig heb ik tot op vandaag nog nooit gevolgd. Ik had toen enkele vrienden die een behoorlijk stukje gitaar konden spelen en die deelden maar al te graag hun kennis. Ook online vond ik veel.


Wie heeft je geïnspireerd?

Heel veel artiesten, maar de voornaamste zijn: Toni Iommi (Black Sabbath) , Steve Stevens (o.a. Billy Idol en Bad album van M. Jackson), Brian May (Queen), Zakk Wylde (o.a. Ozzy Osbourne).

Wanneer zag je in dat de gitaar jou op het lijf geschreven is en dat je het écht wel kunt?

In muziek vind ik het heel moeilijk om te zeggen wanneer je iets echt kunt. De beste nummers bevatten soms de simpelste akkoorden ... Met te technische muziek doe je mij sowieso al geen plezier, al heb ik wel enorm respect voor die muzikanten en leer ik nog elke dag bij.


Welke gitaar gebruik je het liefst en waarom?

Een wijnrode Gibson Les Paul Jr die ik wat heb geüpgraded met Burstbucker pickups en andere kleine details. Ik kocht de gitaar in 2014 en was eigenlijk vooral verkocht door de kleur en het soort lak die de gitaar had; naarmate zij door de jaren en vele optredens wat meer ‘battle scars’ heeft, ben ik haar nog liever gaan zien.


Hoeveel instrumenten heb je?

7 gitaren en een keyboard


Gebruik je effects (pedalen ...)?

Qua effecten hou ik het simpel. Een beetje de basics - de signal chain gaat als volgt: Boss tuner Dunlop wah-wah pedal, Friedman overdrive, Zakk Wylde BLS chorus en in de send en return van m’n amp een Boss digital delay.

Welk minder bekend of ongewoon instrument hoor je graag? Soort van guilty pleasure.

Minder bekend zou ik misschien niet zeggen, maar een cello vind ik prachtig.


Bespeel je ook andere instrumenten?

Ik kan mijn plan trekken op een basgitaar en zang doe ik ook wel eens.


Welk instrument zou je nog graag willen leren?

Een instrument zou ik het niet noemen, maar het opnemen van instrumenten en bands en alles wat daarbij komt boeit me wel.


Met welk instrument ben je ooit begonnen, maar lukte niet?

Blokfluit, dat moest op de lagere school. Dat was alles behalve een succes te noemen, hahaha.

Speel je nog bij andere bands?

Naast BEUK voorlopig niet.


Komt er binnenkort iets uit? CD? Of is er net iets gereleased?

Er ‘brobbelt’ van alles, ik zou zeggen hou de Facebookpagina in de gaten!!!


Hoe ervaar je de lockdown?

Zoals iedere muzikant zou ik niets liever doen dan weer optreden, maar de lockdown wordt nuttig gebruikt om nieuwe nummers te maken en dingen uit te proberen. Ik probeer, voor zover dat kan, het positieve ervan in te zien. Laatst hadden we met BEUK een optreden waar 150 man neerzat en ik moet zeggen … het was eens iets anders. Toch zie ik ze nog altijd liever heen en weer springen.

#rawreports #muzikantenintrumenten #favorieteinstrument #meykedemey #micheldepourcq #gitaar #beuk

bottom of page