top of page

RAWreport | Het favoriete instrument van: Yves Stroobandt


Onze derde reeks RAWreports brengt ons bij Belgische en Nederlandse muzikanten. Doel is te polsen naar hun favoriete instrument, hun verhaal te brengen gecombineerd met één of meerdere portretfoto's. Onze verslaggevers en fotografen komen terug met een aantal erg leuke en/of verrassende portretten.

Hoe is je liefde voor de gitaar ontstaan?

Laat ons zeggen dat de vonk is overgesprongen tijdens mijn eerste samenspel met andere beginnende gitaristen, leden van het Sint-Pieters Kerkkoor. Ik was toen ongeveer 18 en lid van het kerkkoor. Aanvankelijk tot grote vreugde van onze koorleider … en mezelf mocht ik tijdens eucharistievieringen mijn klassieke gitaar laten klinken.

Tijdens de koorsamenkomsten kwam de folkgitaar de kop opsteken. De interesse voor het gitaarsamenspel kreeg stilaan de bovenhand op het zingend aanleren en herhalen van kerkliederen. Dit uiteraard tot grote ergernis van onze koorleider. Uit het koor sproot mijn eerste zogenaamde rockband voort.


Op welke leeftijd ben je met muziek begonnen?

Ik was 10 jaar toen mijn ouders mij lieten kiezen tussen de tekenschool en de muziekschool. De keuze was vlug gemaakt wegens geen begenadigd tekenaar …


Welk parcours heb je doorlopen aan de muziekschool?

Ik volgde de eerste jaren notenleer in Ieper in de plaatselijke muziekschool. Zodra die achter de rug waren, ben ik met gitaarinitiatie gestart in het Conservatorium van Brugge. Tijd dus om een eerste klassieke, zeg maar Spaanse, gitaar te kopen. Niet duur, maar hij klonk als een bel. Daarna volgde ik enkele jaren les bij Lieven Misschaert: klassieke gitaarmethode, houding en spel, véél studies van allerhande componisten en enkele Spaanse stukken. Op 18-jarige leeftijd ben ik aan de slag gegaan met mijn eerste akoestische (folk) gitaar, een ‘Hashimoto’. Mijn motivatie om na 7 jaar klassieke gitaar nog verder te studeren slonk hierdoor zienderogen, waardoor docent en leerling het al snel voor bekeken hielden.Wie heeft je geïnspireerd?

Tijdens mijn klassieke scholing eigenlijk niemand. Mijn eerste kennismaking met de galmende Fender Stratocasters van Hank Marvin bij The Shadows en van Pink Floyds icoon David Gilmour was ondertussen een feit. Later toen ik kennismaakte met samenspel en in een eerste bandje speelde, waren dat namen als Carlos Santana, Bryan Adams, David Gilmour, Ritchie Blackmore, Gary Moore, en ik kan zo nog wel even doorgaan …


Wanneer zag je in dat de gitaar jou op het lijf geschreven is en dat je het écht wel kunt?

Toen ik begon met mijn eerste bandje Innocence, waar ik vooral de solopartijen voor mijn rekening mocht nemen. Dat heeft zich verdergezet in alle groepen die erna zijn gekomen en is tot op heden nog altijd grotendeels het geval. Soleren volgens de inspiratie van het moment.


Hoe heb je de lockdown ervaren?

Héél beperkt in spelen, héél frustrerend, héél wat optredens door de neus geboord.

Tijdens de eerste coronaperiode wat thuisopnames gemaakt met smartphone en tablet en, net als andere collega-muzikanten toen, op Facebook geplaatst. Kwestie van een beetje muzikaal bezig te blijven.Welke gitaar gebruik je het liefst?

Als elektrische gitaar, mijn American Fender Stratocaster omwille van zijn verschillende klankkleuren, vijf standenschakelaar die bepaalde pick-ups al dan niet activeren. Mijn elektro- akoestische Ibanez Talman omwille van zijn klankkleur volgens de gekozen pick-up, en de aanwezigheid van een magnetische pick-up, vergelijkbaar met een elektrische gitaar die het soleren erop uitnodigend maakt.

Mijn ondertussen 43 jaar oude Hashimoto kreeg enkele jaren geleden een degelijk nazicht en is momenteel de meest bespeelde gitaar in de huiskamer.


Hoeveel instrumenten heb je?


4 elektrische gitaren (American Fender Stratocaster, Ibanez RG-model, Vantage hollow body en Richwood stratmodel), 5 elektro-akoestische gitaren (Ibanez Talman, Washburn met DICQ ingebouwde effectenmodule, Epiphone jumbo-model, Alvarez DeltaDeliteE bluesgitaar), driesnarige ‘cigar box’ gitaar en mijn eerste akoestische gitaar, een Hashimoto gekregen voor mijn 18e verjaardag, recent voorzien van een klankgat effectenmodule, 1 klassieke ‘Spaanse’ gitaar


Gebruik je effects (pedalen,...)?

Jazeker, elektrische losse pedaalcombinaties (pedalen vooral Boss-pedalen, aangevuld met low budget internet pedalen en multi-effectprocessoren van Boss en Zoom, Zoom akoestische multi-effectpedaal voor de akoestische sets.Welk minder bekend of ongewoon instrument hoor je graag? Soort van guilty pleasure. Theremin omwille van zijn speciale subtiele klankkleur en de manier waarop je het instrument bespeelt. De handen bepalen de klankkleur en het volume van het instrument.


Met welk instrument ben je ooit begonnen, zonder veel succes …

Ik heb ooit geprobeerd om te drummen op de jazzdrum van mijn vader die toen deel uitmaakte van een jazztrio.Bij welke bands speel je?

Momenteel ben ik aan de slag bij coverband Nitty Gritty – elektrisch en akoestisch –, trio Acoustic Avalanche en KABA, een sfeerband met eigen nummers.

Ik doorliep door de jaren héél wat bandjes, meestal van beperkte duur. Vaak waren zaken in het spel zoals afgunst, jaloezie, slechte afspraken, slechte communicatie, samenspannen, noem maar op … Véél nummers gespeeld, véél inzet, maar achteraf bekeken ‘waste of time’ en toch telkens opnieuw herbeginnen met nieuwe moed.

Ik ben ook enkele jaren in een elektronisch project gestapt met de band Xyrion. Het concept bestond erin alles wat in de synth werd gestopt, zowel stemmen als instrumenten, te vertalen naar verschillende muzikanten. Het is bij één optreden gebleven, bij wijze van try-out met de band, en een éénmalige deelname met 2 man, synth en gitaar, aan het B-Wave festival.

Coverbands elektro/akoestisch trio: Innocence, Minor +, Deep Freezer/(akoest) Freezer, Acoustic Avalanche, Unex, Dimanche Matin, Wolf, De Kemels, The Image, bandje werk Stigma, Pat Visioen, Plugd-in, Schizo, Slow Train

Momenteel: Nitty Gritty, Attic Blooze, KABA

Jamsessies: Bluesjam Comptoir des Arts, Bluesjam Corine, Bluesjam Le Cirque, , Jam De Snuffel, Jam 27BFlat, Bluesjam Tracks&Travellers Knokke, Bluesjam De Verlichte Geest, Jam 0.666


Breng je binnenkort iets uit? CD? Of is er net iets gereleased?

Nee, totaal niet.


Foto's en interview: Michel De Pourcq | Eindredactie: Marleen Markey

bottom of page