top of page

RAWreport | Het favoriete instrument van: Meidi Goh


Onze derde reeks RAWreports bracht ons bij enkele Belgische en Nederlandse muzikanten.

Doel was te polsen naar hun favoriete instrument, hun verhaal te brengen gecombineerd met één of meerdere portretfoto's. Onze verlaggevers en fotografen kwamen terug met een aantal erg leuke en/of verrassende portretten.


Meidi Goh

Meidi staat bekend in de Nederlandse folk scene als een goedlachse, zeer getalenteerde muzikante. Ze speelt viool, viola da gamba en zingt in meerdere muzikale settingen. Maar voor de mensen die de kans hebben gehad om met haar samen te werken en gezellige gesprekken te voeren, is ze vooral een lieve meid die muziek ademt.

Eerder deze zomer had ik een afspraak met Meidi voor een leuke portretshoot ergens in een bos. Tijdens deze shoot, die stiekem veel langer duurde dan verwacht, vertelde ze al veel over zichzelf en haar muziek én over haar ontdekkingstocht naar wie Meidi Goh nou werkelijk is.

Het was dan ook niet vreemd dat tijdens mijn interview met Meidi een paar weken later, ze eigenlijk nog steeds niet echt een antwoord had op de vraag, “Wie is Meidi?”

Meidi omschrijft zichzelf als een singer-songwriter die zich probeert te ontwikkelen door middel van haar avonturen in de muziek. Ondanks het gemis van een muzikale opleiding is Meidi blij dat ze op haar manier groeit en dat ze haar eigen geluid kan delen door middel van de verhalen die ze met haar muziek vertelt.Meidi is op haar 8ste door haar moeder begonnen met muziek spelen, eerst op klassieke vioolles, waaruit ze zich later ontwikkelde richting folkmuziek in. Dit avontuur is niet zonder slag of stoot verlopen, want destijds werd folkmuziek door haar leraren niet gezien als serieuze muziek.

Meidi vertelt dat ze vindt dat tijdens de klassieke lessen destijds het ontbrak aan juist dat wat voor muziek maken heel belangrijk is, m.n. plezier erin hebben.

“Klassieke muziek werd gezien als een statussymbool en niet meer als iets waar je plezier in mocht hebben. Vandaar dat ik folkmuziek ook zo leuk vind, daar is het juist veel meer plezier maken.”

Dat haar moeder een grote invloed is geweest in haar muzikale leven wordt duidelijk als Meidi het verhaal vertelt achter haar favoriete instrument: viola da gamba.

“Ik was 13 toen mijn moeder blokfluit ging spelen op het conservatorium. Ze had daar als bijvak het spelen van de gamba. Ik vond dat zo’n mooi geluid dat ik op mijn 18de ook gamba ben gaan spelen. Mijn moeder heeft zelfs mijn eerste gamba voor me gekocht.”.”


Als Meidi over de gamba vertelt kan je de passie voor het instrument bijna uit haar voelen stromen. Ze praat over haar gamba als of ze een liefdessprookje verteld.

“De gamba, vooral in een ensemble, klinkt zoals de bomen in een bos zouden klinken als ze muziek konden maken, vooral de grote beukenbomen dan. Ik heb 15 jaar samen met mijn moeder in een barokensemble gespeeld. Elke keer was het weer zo mooi.”

Inspiratie voor haar muziek maken haalt Meidi veel uit historische muziek, Elizabethaanse muziek, verhalen, sprookjes, een wandeling in een bos en haar avonturen in haar eigen magische wereld.

De klanken van de gamba passen heel goed bij het vertalen van deze inspiratie.

“De klank van de darmsnaren van de gamba raakt me ergens diep vanbinnen. Het is een warm geluid, dat gevoel van een heerlijk warm kopje thee. Eigenlijk voelt de klank gewoon heel goed vanbinnen.”

Ook het luisteren naar andere gamba muziek, of naar folkbands zoals Faun, Omnia en Emian Pagan Folk, vindt Meidi zeer inspirerend.

“Ik luister op het moment graag naar harpmuziek. Ook dat is een instrument dat ik misschien ooit wil leren spelen. Voor nu vind ik het vooral heel mooi om naar te luisteren.”Als ik Meidi vraag in welke setting ze het liefst de gamba speelt, krijg ik direct het antwoord: “In een 7-stemmig gamba ensemble.” Maar als ze er dan even iets langer over nadenkt komt ze met veel meer ideeën over hoe ze de gamba graag speelt.

“Eigenlijk maak ik muziek het liefst zoals het bedoeld is, in een consort, in een kring, in een intieme setting. Het mooiste is dus een setting met een 7-stemmig gamba ensemble en dan in een kring. Maar ook in een folkmuziek setting en dan gecombineerd met een nyckelharpa of harp is het magisch. In een setting waarvan je dat gevoel van een kampvuur krijgt. Het is een compleet andere mindset, dat van een jamsessie en dus veel improviseren.

Ik vind zelf dat bladmuziek heel hinderlijk kan zijn en de communicatie en creativiteit met andere muzikanten kan belemmeren.”

Op dit moment heeft Meidi best wel veel leuke projecten gaande.

Haar vaste band is Imbue.

Imbue is een samenkomst van zeer getalenteerde muzikanten, geïnspireerd door historische muziek. Door middel van zang en muziek deel je verhalen met het publiek. Ze hebben een zeer eigen, haast statig folkgeluid en spelen veelal op fantasie en middeleeuwse evenementen.

Daarnaast vormt Meidi samen met Hanna van Gorcum een duo dat we veel terugzien in de balfolk scene.


Naast dit alles is ze ook nog bezig met het samenbrengen van een groep muzikanten om een band te vormen rondom haar soloproject. Dan is er natuurlijk ook dat soloproject.


Alsof ze het nog niet druk genoeg heeft, speelt Meidi ook regelmatig samen met andere muzikanten die ze op haar avontuur ontmoet.

Een mooi voorbeeld hiervan is haar samenwerking met de Oostenrijkse muzikant Konrad Rhee (The Tone Stars) waarmee ze binnenkort samen een nummer uitbrengt.

Met al deze projecten zal het je dan ook niet verbazen dat Meidi fulltime muzikant is. Ze heeft in haar tuin een ruimte waar ze kan oefenen met andere muzikanten en waar ze hopelijk in de toekomst ook workshops kan geven.Ondanks het leuke gesprek met Meidi, kan ik niet om de pijnlijke situatie van nu heen. Voor elke fulltime muzikant is het door de pandemie een moeilijke tijd. En dat is voor Meidi niet anders.

De afgelopen maanden heeft de overheidssteun ertoe bijgedragen dat ze vooral bezig heeft kunnen zijn met haar muziek en moeder zijn.

Nu de scholen weer beginnen heeft Meidi besloten om ook een opleiding te gaan volgen en kan ze hopelijk een stagebedrijf vinden waar ze kan werken.

Ik sluit het gesprek af met de vraag welke tip ze heeft voor iemand die voor het eerst een instrument wil leren spelen.

“Kies de Gamba!” roept Meidi direct lachend. “Nee, dat is een mooi advies maar doe iets waar je blij van wordt. Ga eens naar Ierse sessies in je buurt en kijk eens naar de verschillende instrumenten die daar met zoveel plezier bespeeld worden. Een van de beste dingen van muzikant zijn is dat je met andere muzikanten in contact komt. Daar moet je echt van gaan genieten.”

Indien je nog veel meer wilt weten over Meidi, haar muziek en haar verhalen, kijk dan naar haar pas opgestarte YouTube kanaal. Daar vindt je tal van filmpjes die nog veel dieper ingaan op haar muziek.


Info Facebook - Imbue

YouTube - Meidi Goh
コメント


bottom of page