top of page

RAWreport | Het favoriete instrument van: Luke de Bruijn


Onze derde reeks RAWreports bracht ons bij enkele Belgische en Nederlandse muzikanten.

Doel was te polsen naar hun favoriete instrument, hun verhaal te brengen gecombineerd met één of meerdere portretfoto's. Onze verlaggevers en fotografen kwamen terug met een aantal erg leuke en/of verrassende portretten.


In zijn indierockband LUMEN is Luke de Bruijn zanger en gitarist, maar zijn tweede grote liefde is het drumstel. Hij wil dit weer oppakken en is net zijn drumstel aan het opbouwen in de lichtelijk muffe kelder van zijn studentenhuis. Hij mist nog wat belangrijke onderdelen, niemand die dat ziet op de foto’s.Luke begon als kind met gitaarspelen, maar toen hij als twaalfjarig jochie tijdens muziekles op school voor het eerst achter een drumstel kroop wist hij: dit is het. “Via Marktplaats haalden we voor 100 euro een drumstel ergens op aan de andere kant van het land. Een heel krakkemikkig ding, juist daardoor leerde ik goed hoe alle onderdelen in elkaar zitten.”Tijdens schoolpauzes was Luke vaak achter de drums te vinden, samen met de gitarist, Stefan Rhodenborgh, met wie hij nu nog steeds samen speelt in LUMEN. Op school kregen ze veel ruimte om met muziek aan de slag te gaan, aangemoedigd door een paar inspirerende docenten. In hun eindexamenjaar werd de basis voor de huidige band gelegd en zochten ze een zanger/gitarist, waarna Luke zelf maar is gaan zingen in plaats van drummen. “Dat klonk nergens naar, maar na een paar zanglessen ging het een stuk beter.”


Na een bachelor Geschiedenis volgt Luke nu de master Applied Musicology aan de Universiteit Utrecht. “Tijdens mijn studie Geschiedenis heb ik ook al veel met hiphop gedaan, dus deze master is niet zo onlogisch als het misschien klinkt.”Daarnaast zijn ze met LUMEN bezig met nieuwe nummers en brengen ze in oktober hun tweede single uit, Don’t You Know. Als Corona het toelaat willen ze wat shows spelen in het najaar. “Shows of niet: we gaan in ieder geval volle bak aan de slag met nieuwe muziek. We hebben een aardige lading rauwe demo’s liggen die we willen uitwerken in onze oefenruimte en wellicht dat we ons in de winter ook nog een weekje opsluiten op Texel. Onze bassist Wiebe komt daar vandaan en we kunnen daar altijd terecht in de fijne studio van Rikus. Als dat allemaal goed gaat, gaat 2021 voor ons een heel interessant en vooral leuk jaar worden.”Info


Foto's en interview: Lisanne Lentink


Comments


bottom of page