top of page

RAWreport | Het favoriete instrument van: Lennart Bossu


Onze derde reeks RAWreports bracht ons bij enkele Belgische en Nederlandse muzikanten.

Doel was te polsen naar hun favoriete instrument, hun verhaal te brengen gecombineerd met één of meerdere portretfoto's. Onze verlaggevers en fotografen kwamen terug met een aantal erg leuke en/of verrassende portretten.

"De manier waarop artiesten als Van Zandt soms helemaal in hun eentje een nummer brengen, waarbij de gitaar op de zang inspeelt en omgekeerd, vind ik het summum van expressiviteit;"


Dat overleven als artiest tegenwoordig geen evidentie meer is, werkt klaarblijkelijk alles behalve afschrikwekkend voor Lennart Bossu, die net zoals velen zijn creativiteit nog steeds kwijt moet en dit in meerdere bands dan ook kan doen. Met verschillende interessante projecten in de loop ontbreekt het deze bezige beroepsmuzikant niet in het minst aan passioneel enthousiasme en bereidwilligheid.

‘’Ik heb heel lang het muziekspelen met andere jobs gecombineerd, tot het echt onhoudbaar werd om beide activiteiten nog op een behoorlijke manier uit te oefenen, en zo ben ik sinds begin dit jaar fulltime muzikant.’’


Punk en Grunge riffs


Hoewel bescheiden, is Lennart een doorgewinterd gitarist wiens bekwaamheid voortvloeit uit jarenlange oefening en ervaring . ‘’Toen ik een jaar of 13 à 14 was, begon mijn iets oudere broer met gitaar spelen. Ik luisterde toen wel al veel naar muziek, maar de stap naar een instrument bespelen zonder enige formele kennis van noten leek me tot op dat moment onbegonnen werk. Het was toen de volle grunge periode en ervaren dat je al snel bepaalde punk en grunge riffs kon spelen, zonder dat je virtuoos hoeft te zijn, motiveerde me en maakte het heel leuk om wat te leren spelen. Al redelijk snel begon ik dan bij bandjes te spelen en leerde ik me wel uit de slag te trekken.’’


In het verschiet Jaren later is Lennart een gevestigde waarde geworden in het muzieklandschap en is zijn stempel op steeds meer albums op te merken.


''Enkele maanden geleden heeft de band Living Gate zijn debuut-EP ‘Deathlust’ gereleased op Relapse Records. Living Gate is een nieuwe death metal band met leden van Wiegedood en Yob, waar ik deel van uitmaak. Onze eerste tour is jammer genoeg in het water gevallen door de coronacrisis, dus ik kijk er enorm naar uit om eindelijk live te kunnen spelen daarmee.

Van Amenra komt er volgend jaar nieuw werk. Ik kan er nog niet echt iets over zeggen, behalve dat het iets zal zijn waar ik veel van mezelf heb ingestoken en trots op ben. Ook hiervoor sta ik te popelen om dit op het publiek los te laten.

Oathbreaker is een band die ik mee heb opgericht en waar lange tijd ik lange tijd het grootste deel van mijn ei kwijt kon. De band is nu echter al enkele jaren non-actief en in die tijd is mijn creatieve aandeel in Amenra flink toegenomen. Amenra had al vier platen voor ik erbij kwam, wat ik aanvankelijk best intimiderend vond, maar ik denk dat het welslagen van Oathbreaker me een stuk zelfvertrouwen gegeven heeft om meer dingen binnen Amenra te gaan doen. Vorig jaar zijn we dan Living Gate begonnen met een aantal mensen die allen erg van death metal houden, maar nog niet echt eerder de kans hadden om daarmee iets te doen. En daarnaast speel ik ook nog bij Eyes Of Another, een project met Amenra-zanger Colin Van Eeckhout en Gianmarco Cellini. Hierbij proberen we een brug te slaan tussen de elektronische muziek van Cellini en de muzikale taal van Amenra.''

Fav instrument om te spelen

''Zelf speel ik het liefst gitaar, omdat het eigenlijk het enige is wat ik in enige mate beheers. Wat me nog meer kan raken is de combinatie van gitaar met stem, zoals een singer/songwriter die vaak hanteert. In het kader van een eerbetoon aan Townes Van Zandt waaraan we met Amenra deelnemen, verdiepte ik me een tijdje geleden in zijn werk, en de manier waarop artiesten als Van Zandt soms helemaal in hun eentje een nummer brengen, waarbij de gitaar op de zang inspeelt en omgekeerd, vind ik het summum van expressiviteit. Ik heb de indruk dat Van Zandt quasi nooit twee keer op dezelfde manier een nummer bracht, en er valt meestal goed uit af te leiden hoe hij zich op dat moment voelde.''

Fav instrument om naar te luisteren

''Een all-time favorite artiest of gitarist benoemen is echt onbegonnen werk voor mij, omdat er gewoon zóveel muziek is die iets voor me betekend heeft in de loop der jaren en omdat mijn smaak ook evolueert. En eigenlijk hoeven we het ook niet te ver te gaan zoeken: enorm belangrijk en vormend voor mij is de samenwerking met de andere gitaristen waarmee ik samenspeel: Gilles van Oathbreaker, Mathieu van Amenra en Levy van Living Gate zijn drie tó-taal verschillende types muzikanten, maar alle drie reiken ze me elementen aan waardoor ikzelf als muzikant kan groeien, iets waar ik erg dankbaar voor ben.'' Fav instrument dat je ooit zou willen spelen


''Drummen is iets dat me ook wel aanspreekt, maar ik neem me altijd voor om eerst eens deftig gitaar te leren spelen.''


Dat deftig gitaar spelen iets is dat Lennart Bossu al lang geleden onder de knie kreeg weten we allemaal, en ondanks de onzekere toekomst wat betreft live optredens wachten we met zen allen vol vertrouwen en belangstelling op de albums waarop zijn meer dan deftig gitaarspel opgenomen staat. Hopelijk binnen niet te lang live.Info Amenra Living Gate Eyes Of Another


Foto's: John Van de Mergel | Redactie: Nico Cluckers


#rawreports #muzikantenintrumenten #favorieteinstrumenten #johnvandemergel #nicocluckers #lennartbossu #gitaar #amenra #eyesofanother #oathbreaker #livinggate

bottom of page