Onze derde reeks RAWreports bracht ons bij enkele Belgische en Nederlandse muzikanten.
Doel was te polsen naar hun favoriete instrument, hun verhaal te brengen gecombineerd met één of meerdere portretfoto's. Onze verlaggevers en fotografen kwamen terug met een aantal erg leuke en/of verrassende portretten.
Op zaterdagmiddag op het enige festival van 2020 is het tijd voor een onwijs leuk gesprek met Plunder-frontman Lennart Boonstra. Op het fantasy en cosplay festival Elfia, in de kasteeltuinen van Arcen hebben we een leuk rustig plekje gevonden voor een gesprek over Lennarts liefde voor de accordeon.
Een kleine introductie: Lennart is de 29-jarige zanger en accordeonist van Plunder en Varend Volk. Lennart is een geboren Fries, wonend in Leeuwarden waar hij op het moment zich fulltime bezighoudt met muziek maken: “Ik ben constant op zoek naar verbetering, meer show maken, betere show maken en dan op echt opgaan in het gevoel van wat er met muziek gecreëerd wordt.” Dat is de essentie van Lennarts passie voor muziek maken.
“Als kind was ik al een entertainer. Mijn ouders hadden het maar druk met het helpen bij de wilde plannen die ik had en waren regelmatig het slachtoffer om naar mijn zelfverzonnen shows te moeten kijken.” Het is dan ook niet verrassend dat Lennart een theateropleiding heeft gevolgd. Hij is een geboren en getogen artiest.
Hoe ben je in de muziek terecht gekomen?
“Op de basisschool eigenlijk al, toen ik in groep 6/7 zat wilde ik door wat ik zag bij een voorstelling van de schoolband ook muziek spelen. Mijn opa speelde toen accordeon, hij gaf mij toen mijn eerste lessen. Ik leerde van hem accordeon spelen. Het zijn toch wel echt hele speciale herinneringen.” Zegt Lennart.
Ik moet toegeven dat het verhaal echt heel speciaal is. Je kan ook echt merken aan Lennart hoe hij deze herinneren koestert. “Maar op een gegeven moment kon mijn opa me eigenlijk niets meer bij leren. Ik ben toen op les gegaan, iets wat echt wel leerzaam was, maar ik speelde vaak gewoon op gehoor en zocht liever dingen zelf uit dan dat ik de noten speelde. Gelukkig stimuleerde mijn lerares daar mij dan ook wel in. Ze liet me uiteindelijk voor opdrachten nummers op gehoor uit te zoeken.”
Lennart heeft een tijdje minder accordeon gespeeld en heeft andere instrumenten leren spelen. De piano heeft hem ook altijd al getrokken, ergens vindt hij het een machtig groots instrument: “Eigenlijk wilden mijn ouders er niet aan maar toen ik tijdens een familieweekend weg in een huisje waar een piano stond, non-stop aan het pingelen was, konden ze er eigenlijk niet meer omheen,” zegt Lennart lachend. “Gitaar heb ik mezelf leren spelen. Vooral door middel van de gitaarakkoorden uit mijn pianoboeken te spelen.”
"Het is gewoon een instrument dat in heel gevarieerde stijlen gebruikt kan worden. In de folkmuziek komt de accordeon veel voor en kun je het altijd passend maken."
Ondanks dat hij verschillende instrumenten kan spelen en mooi vindt, blijft de accordeon toch wel Lennarts favoriet. “Het is gewoon een instrument dat in heel gevarieerde stijlen gebruikt kan worden. In de folkmuziek komt de accordeon veel voor en kun je het altijd passend maken. Van de oude folk waar men de accordeon van kent, tot de piratenfeest-folk die wij maken met Plunder en Varend Volk. Ik ben de accordeon ook door Plunder weer echt gaan oppakken, daar hoort het geluid van een accordeon gewoon bij.” legt Lennart uit. “Daarbij is het ook leuk dat ik het dankzij mijn opa ben gaan spelen.”
Luister je zelf ook naar accordeonmuziek, of muziek waar ook een accordeon in voor komt?
“Jazeker, vooral eigenlijk waar een accordeon in voor komt, zoals balkan- en klezmermuziek. Ik luister ook graag naar onze vrienden van Pyrolysis en The Royal Spuds (samen met leden van deze twee bands vormt Plunder het collectief Varend Volk), Ye Banished Privateers, Scotch en ik heb verschillende playlists.”
Lennart speelt zowel met Plunder als Varend volk in vele verschillende settings, van kleine straatfestivals en kroegjes, tot de grotere shows op Castlefest, Elfia en Keltfest. “En eigenlijk zijn ze allemaal even leuk om te doen. Castlefest met een vol veld is fantastisch. Al die mensen die je nummers meezingen en dans is geweldig. Maar ook de kleine vuige zaaltjes zijn machtig mooi, de sfeer is daar weer heel anders maar ook dat is iets bijzonders.”
Vooral omdat Lennart aangeeft dat hij echt muziek maakt om het gevoel, kan ik me goed voorstellen waarom beide settingen hem aanspreken. Vorig jaar, Castlefest ging er een vol veld met mensen mee als Lennart ze van links naar rechts stuurt, de sfeer daar was echt fantastisch. De kleine donkere vuige plekjes geven meer een intieme sfeer die piraat uitstraalt. Daar kan je wat minder show maken maar wel meer op het gevoel spelen.
Met de band Plunder verlegt Lennart wel veel grenzen. Eigenlijk zetten ze de folkscene wel een beetje op zijn kop. Hun muziek gaat niet alleen maar over feesten, zuipen en dronken worden maar brengt ook wereld- en politieke problemen op de voorgrond. Zo hebben ze een nummer over Malala (die ook iedereen mee kan zingen) maar ook een nummer over dat het zo erg niet is om het zwarte schaap te zijn.
Maar eigenlijk is nog het meest grensverleggend hoe zij zichzelf in de markt zetten en hoe ze als band problemen oplossen. Bijvoorbeeld een crowfunding voor de opnames van hun eerste echte album, is niet zomaar een crowdfunding. Nee, wat doet Plunder? Zij maken een film en een goed doorgedacht marketingplan. In samenwerking met andere muzikanten wordt in deze film een zeer populaire folkmuzikant ontvoerd en moeten de fans losgeld betalen voor deze muzikant. Het mooiste is nog, dat deze filmpjes in mooi geplande porties online komen en fans blijft motiveren om te doneren en ze te volgen.
Zo hebben ze een nummer over Malala (die ook iedereen mee kan zingen) maar ook een nummer over dat het zo erg niet is om het zwarte schaap te zijn.
En met veel effect, want het geld is binnen, dus er kan begonnen worden met de productie van het album van Plunder. Het leuke aan dit album wordt dat er echt nieuwe nummers op komen te staan, nummers die de fans nog niet gehoord hebben.
Ook met Varend Volk zit Lennart niet stil. Alhoewel er geen echte plannen zijn voor een volledig album wordt er wel aan losse nummers gewerkt.
Dat crowdfunding een belangrijke manier is om geld binnen te halen is in de corona tijd wel duidelijk geworden. Veel bands en muzikanten gebruiken de liefde en support van hun fans nu shows en touren niet kunnen om toch wat geld in het laatje te brengen.
Omdat Lennart fulltime muzikant is, voelt ook hij de coronacrisis hard. “Voor ons als band is dit, net als voor vele anderen, uiteraard wel een zware periode. Er zijn geen tot nauwelijks inkomsten maar we hebben wel de vaste lasten als de huur van de opslag, oefenruimte, maar ook de betalingen van de website, inkopen van merchandise, etc. Het is en blijft eigenlijk een bedrijf en daar heb je nou eenmaal vaste lasten bij.”
“Dat alles maakt het emotioneel ook zwaar. Normaal gesproken heb je gewoon dat inkomen om die lasten te betalen, en daarnaast zijn concerten een uitlaadklep. Die missen we nu ook.”
“Persoonlijk mis ik ook veel inkomen door corona maar ik heb gelukkig ondertussen een baan gevonden; ik ga filosofielessen geven. Daarnaast heb ik wel iets van gemeentelijke support. Ook zijn er wel wat positieve dingen aan het verplicht thuis zitten. Zo hebben we wel tijd om nieuwe muziek te schrijven. Normaal gesproken kom je daar niet aan toe. Ook de saamhorigheid in deze periode is heel fijn. We krijgen veel steun van fans en hebben zelf ook via livestreams met Joint String Friends samen hier ook een steentje aan bij kunnen dragen.”
Het wordt tijd dat we het gesprek afronden, Lennart moet eten en daarna door naar het volgende optreden op Elfia, want ze spelen met Plunder twee shows die dag.
Ik wil het gesprek en dit interview niet op de corona afsluiten, dus het wordt tijd voor de ‘standaard’ laatste vraag.
Heb je, voor iemand die wil beginnen met een instrument spelen, nog een goede tip?
“Vooral lekker uitproberen, veel meespelen en veel zelf uitzoeken. Gewoon lekker gaan doen en fouten durven te maken. Daarnaast is het belangrijk dat je niet te lang wacht met samen spelen met andere muzikanten. Het is een belangrijke manier van groeien.”
Het is wel grappig dat het juist Lennart is die het leren samen spelen met andere muzikanten noemt als een tip. De eerste ideeën over Varend Volk zijn namelijk ontstaan uit een hele mooie jamsessie. Waarna het als een project geboren is, waarbij Plunder en Pyrolysis op een schip door Friesland gingen varen en tijdens het varen samen een show maakten die we ’s avonds opvoerden in de plaatsen waar we aanmeerden. Een echt samenspel dus.
Info Facebook - Lennart Boonstra
Facebook - Plunder
Facebook - Varend Volk
#rawreports #muzikantenintrumenten #favorieteinstrument #mariellegrootobbink #Plunder #Lennartboonstra #Varendvolk #accordeon #captain
Comments