top of page

RAWreport | Het favoriete instrument van: Kobe Cannière


Onze derde reeks RAWreports bracht ons bij enkele Belgische en Nederlandse muzikanten.

Doel was te polsen naar hun favoriete instrument, hun verhaal te brengen gecombineerd met één of meerdere portretfoto's. Onze verlaggevers en fotografen kwamen terug met een aantal erg leuke en/of verrassende portretten.


A quick guide to...

Voor Kobe Cannière is Thurisaz dè band waar hij al zijn muzikale uitlatingen kwijt raakt en dus het enige muzikale project waar hij zijn energie in steekt. De band is nl. niet in één (metal) hokje te proppen. Opgericht in 1997 door de Theuwen broers Mattias en Peter, samen met Pepijn de Raeymaecker brengen ze atmosferische avantgarde metal met invloeden uit doom, death en black. De toevoeging, twee jaar later, van Kobe vervolledigde hun sound.


"Ik zeg niet dat er in de toekomst nooit iets zal bijkomen, maar tot nu is die behoefte er nog niet geweest. Dus speel ik reeds ruim 20 jaar keys en synths bij Thurisaz. Dat is wat ik doe en wie ik ben."


Wat is jouw favoriete instrument?

"Toen ik 13-14 jaar was, zaten we met enkele klasgenoten samen (allemaal kersverse metalheads) en beslisten om een band op te richten. Slechts één van die vijf speelde toen al een instrument (gitaar), dus was het kwestie van eens te overlopen wat voor instrumenten er nog nodig waren en er ééntje te ‘kiezen’."

Een iets oudere vriend van Kobe had toen net een keyboard gekocht en had Sorgens Kammer van Dimmu Borgir op gehoor leren spelen. Internet en YouTube-tutorials kwamen er toen nog niet aan te pas, dus was hij aangewezen op de trial- en errormethode om dat ding onder de knie te krijgen. Het was noot per noot zoeken tot het geheel er was en dan instuderen. "Ik kon zelf ook geen partituren lezen en zijn manier van doen, in combinatie met de ‘magie’ van het instrument, intrigeerde mij. Op dat moment wist ik dat ik de keyboardspeler van onze toekomstige band zou worden." Een zomervakantie op handen en knieën tabak plukken in de velden bracht Kobe net genoeg geld op om zijn eerste keyboard, een Yamaha PSR530, te kopen.

"Die band met de klasgenoten is er uiteindelijk niet gekomen, maar ik had mijn instrument en ik begon te oefenen! Al vlug werd de vraag vanuit Thurisaz gesteld om hun rangen te vervoegen, en zo geschiedde…"


Ben je professioneel muzikant of heb je (nog) een (vaste) job?

"Ik ben jammer genoeg één van de zovelen die hun brood niet kunnen verdienen met muziek. Ik werk als ambtenaar in Kortrijk."

De Roli Seaboard Block, studio edition

Is er nieuw werk in het vooruitzicht van Thurisaz? "Ons nieuw album RE-INCENTIVE is gisteren verschenen. Normaalgezien hadden we deze op 31 mei uitgebracht, samen met een releaseshow, maar een beestje genaamd Corona strooide roet in het eten. We hebben dus beslist de release uit te stellen tot 1 september en de show zelf zo ver mogelijk in het jaar te plaatsen. Als de omstandigheden het toelaten, kan die dan doorgaan op 31 oktober 2020, in zaal Oosthove (Wervik)."


Fav instrument om te spelen "Ik kocht tot voor kort altijd keyboards en synths, maar ben mij de laatste jaren veel meer beginnen toespitsen op het ganse computergebeuren. M.a.w. een klavier enkel gebruiken als klavier en de klanken uit een laptop halen en zelf maken. Op die manier ben ik ook terecht gekomen bij een speciaal midi-klavier dat meer biedt dan de aanslaggevoeligheid van de toetsen. Een klavier waar in meerdere dimensies expressie en gevoel kan meegegeven worden aan wat gespeeld wordt, nl. een Roli Seaboard. Ik ontdekte het ding een tijd geleden op het wereldwijde web en werd extra getriggerd door een optreden van Devin Townsend vorig jaar. Tussen de rest van zijn gear had de keyboardspeler er namelijk zo eentje staan. Onlangs kocht ik de kleine versie, om eens te testen hoe het mij bevalt en ik vrees voor mijn bankrekening dat er in de nabije toekomst een 49-toetsen-editie zit aan te komen." Fav instrument om naar te luisteren "Ook wat luisteren betreft blijft het momenteel bij keys en synths." Fav instrument dat je ooit zou willen spelen "Een instrument dat mij echter ook fantastisch lijkt om te kunnen spelen is een hang drum (handpan). Die klank heeft echts iets dromerigs en magisch. Wie weet wordt dat wellicht nog een projectje voor de komende jaren." Of de handpan dan ook geïntroduceerd wordt bij een volgende Thurisaz album konden we Kobe niet ontfutselen. Eerst volop genieten van RE-INCENTIVE en dan afwachten maar.live foto's: Hughues VanhouckeInfo Thurisaz#rawreports #muzikantenintrumenten #favorieteinstrumenten #johnvandemergel #kobecanniere #keyboards #synthesizers #thurisaz

bottom of page