top of page

RAWreport | Het favoriete instrument van: Joppe Vandewalle


Onze derde reeks RAWreports bracht ons bij enkele Belgische en Nederlandse muzikanten.

Doel was te polsen naar hun favoriete instrument, hun verhaal te brengen gecombineerd met één of meerdere portretfoto's. Onze verlaggevers en fotografen kwamen terug met een aantal erg leuke en/of verrassende portretten.

"Ik werd het meest getriggerd door de drumsolo van de machtige Michael Shrieve van Santana (Woodstock, 1969)."


A quick guide to... Joppe Vandewalle speelde reeds een aantal jaren in een band genaamd Sinrise, samen met zijn beste vrienden, in Gits. Op muzikaal vlak had hij echter nood aan een nieuwe uitdaging. "In april 2018 kreeg ik een bericht van Jan Coudron of ik interesse had om auditie te doen als nieuwe drummer van Carneia. Ik kende Carneia toen niet zo goed maar was wel meteen fan van de sound en speciale maatvoering in hun muziek." Uit de 4 kandidaten werd Joppe gekozen. "De auditie was goed verlopen en het klikte ook meteen met de andere bandleden. De rest is geschiedenis. Ik ben blij dat ik de stap gewaagd heb om auditie te doen want dat was een positieve ervaring voor mij waarbij ik veel geleerd heb." Het bleek meteen ook een eerste stap, want in februari 2019 kreeg Joppe een bericht van Brecht Vanvyaene of hi jinteresse had om te drummen bij Miava. "Ik kende Miava al lang en was wel fan van hun muziek. De interesse was er dus zeker, maar of dit te combineren ging zijn met Carneia was de vraag. Ook of het wel toepasselijk zou zijn om de 'Late Great Jelle Tommeleyn' op te volgen." Nadat ze hadden afgeproken in hun repetitiekot om elkaar wat te leren kennen en de toekomstige plannen van Miava te bespreken was Joppe echter helemaal overtuigd. "Ik besprak dit ook eens met Carneia wat zij er van vonden. Die waren positief en zo heb ik toegezegd."Wat is jouw favoriete instrument? "Toen ik klein was keek ik constant naar de muziek-video-cassettes van mijn vader. Ik verslond voornamelijk Led Zeppelin (“The Song Remains the Same 1973”), Deep Purple (“Live in Denmark 1972”), Black Sabbath (“Live in Paris 1970”) en Woodstock 1969. Ik was altijd gefascineerd van de drummers op deze video’s. Ik werd het meest getriggerd door de drumsolo van de machtige Michael Shrieve van Santana (Woodstock, 1969). Ik denk dat deze solo het eerste was dat ik wilde naspelen." Kwestie van meteen de lat hoog te leggen. "Ik had al op vroege leeftijd toegang tot een drumstel waar ik zowat iedere dag op speelde. Het gevoel voor ritme zat er dus al snel in." Wie is je alltime favoriete drummer? "John Bonham is voor mij toch wel de GOAT! Zijn feel en groove zijn machtig. Hoe hij zijn powertrain ritmes aanvult bij de virtuoze riffs en solo’s van Jimmy Page is zeer verrassend en creatief. Ook de opbouw en ontwikkeling van zijn drumsolo’s zijn een grote inspiratie voor mij." Voor Joppe moest ook Ian Paice (Deep Purple) in zijn jonge jaren niet onderdoen voor John Bonham. "Ze hebben beiden een grote invloed gehad op mij als drummer." Wanneer ik vermeld dat mij dit toch een beetje verrast en ik aan andere drummers dacht, geeft Joppe toe: "Natuurlijk moet ik Danny Carey van Tool ook vermelden als grote inspiratie qua ritme en sound. Van hedendaagse drummers ben ik enorm fan van Thomas Pridgen en Tony Royster Jr.". De lijst met 'eervolle vermeldingen' omwat o.a. Tommy Aldridge, Bobby Rondinelli, Keith Moon, Ginger Baker, Cozy Powell, Michael Shrieve, Mitch Mitchell, Bill Ward, Buddy Rich, Bernard Purdie, Carmine Appice, ...


Ben je professioneel muzikant of heb je (nog) een (vaste) job? "Nee, ik verdien mijn boterham met een 9-to-5 job als projectvoorbereider bij een bouwbedrijf. Het geld dat we verdienen met optredens wordt gespaard om merchandise, gitaarsnaren of drumvellen te kopen. Of om de studio te betalen voor opnames van een nieuwe cd." En dat leidt ons meteen tot de volgende vraag.Is er nieuw werk in het vooruitzicht van Carneia? Miava? Andere projecten? "Met Carneia brachten we vorig jaar nog het album Voices of the Void uit waarmee we dit jaar nog veel optredens in de agenda hadden staan. Deze zijn bijna allemaal geannuleerd of verplaatst omwille van de Corona maatregelen. Met Miava zijn we volop bezig met het schrijven van nummers voor een nieuw album. Dit heeft ondertussen ook al serieus wat vertraging opgelopen door ... " Yep, spijtig genoeg is dat ondertussen wel erg duidelijk. Fav instrument om te spelen

"Drum is mijn favoriete instrument om te bespelen. Ook percussie instrumenten als conga’s en djembé." Fav instrument om naar te luisteren

"Dat zal toch een Hammond orgel zijn. Zie o.a. Deep Purple, Uriah Heep en Crosby, Stills, Nash & Young. De sound van dit instrument kan mij instant kippenvel doen krijgen. Neem nu de intro van With a Little Help from My Friends van Joe Cocker, dat is puur genieten." Fav instrument dat je ooit zou willen spelen

Gitaar had ik altijd al willen kunnen spelen. Enkele akkoorden en simpele nummers op een akoestische gitaar spelen lukt me nog. Het niveau van mijn idolen Jimi Hendrix, Rory Gallagher, Jimmy Page en Stevie Ray Vaughan halen, daar kan ik maar van dromen. Ik heb er simpelweg het geduld en talent niet voor."Info Carneia Miava


#rawreports #muzikantenintrumenten #favorieteinstrumenten #johnvandemergel #joppevandewalle #drums #drummer #carneia #miava

bottom of page