top of page

RAWreport | Het favoriete instrument van: Jonas Sanders


Onze derde reeks RAWreports brengt ons bij enkele BE en NL muzikanten.

Doel is te polsen naar hun favoriete instrument, hun verhaal te vertellen gecombineerd met één of meerdere portretfoto's. Onze verlaggevers en fotografen brengen een aantal erg leuke en/of verrassende portretten.


"Het is fijn om mijn visie en ervaring te kunnen delen met een groeiende gemeenschap van muzikanten."

A quick guide to... Geboren in 1987 in Brussel en opgegroeid in een familie waar kunst en muziek een belangrijke plaats hadden, kon het niet anders dan dat de jonge Jonas al vroeg met muziek in aanraking kwam. "Ik was vier jaar toen ik begon te drummen en kreeg mijn klassieke opleiding aan de Brusselse Muziekacademie. Daar studeerde ik zeven jaar later met grootste onderscheiding af." Na de middelbare school ging het verder richting het Koninklijk Conservatorium voor een opleiding jazz theorie gedurende vier jaar. "Mijn eerste band was Dark Sensation (metal). Ik was veertien en deed eerste live en studio ervaringen op. De volgende jaren werden diverse bands en heel Europa mijn leerschool op vlak van touren en opnemen. Ik zocht er mijn stek in de scene." Sinds 2011 maakt Jonas deel uit van hardcore legende Pro-Pain en is verder actief in Emptiness, Angel Crew en meer recent ook in Killthelogo. Daarnaast blijft hij een veelgevraagde sessiemuzikant.


"Dankzij mijn onstage en studio ervaring kon ik deel uitmaken van het Blackout Studio team. Sinds 2017 ben ik daar producer en drumleraar. Het is fijn om mijn visie en ervaring te kunnen delen met een groeiende gemeenschap van muzikanten."

Busking in Brussels, pt.1

"Ik kon niet eens bij de pedalen maar bleef toch uren doorgaan met oefenen."

Wat is jouw favoriete instrument en hoe kwam je ermee in contact? "Als kind was ik omgeven door instrumenten. Mijn vader is een singer-songwriter en hij en zijn band repeteerden tweemaal per week bij ons thuis. Ik was gefascineerd door wat er plaatsvond en kon mijn ogen niet van het gebeuren afhouden." Ondanks de vele mogelijkheden, bleek Jonas als vanzelf aangetrokken tot drums. "Toen ik vier jaar was begon ik al wat te rommelen op het stel dat ik ter beschikking had. Ik kon niet eens bij de pedalen maar bleef toch uren doorgaan met oefenen. Mijn vader maakte cassetjes met nummers van zijn favoriete artiesten (Peter Gabriel, Totto, Genesis, Deep Purple, etc) zodat ik op basis daarvan kon oefenen. Wanneer ik terugkijk op hoeveel uren ik bezig was achter mijn drumkit, dan moet ik ergens wel geweten hebben dat het altijd een deel van me zou zijn."


Busking in Brussels, pt.2

Ben je professioneel muzikant? "Jawel, ik ben een studio- en sessiedrummer en dat was mijn hoofdactiviteit tot dat lelijke beestje de kop opstak. Enkele jaren terug werd ik partner bij Blackout Studio, waar ik nu een stuk actiever ben als producer. Ik kan er ook de infrastructuur gebruiken om drumlessen te geven."


Busking in Brussels, pt.3

Is er nieuw werk van je diverse projecten in het vooruitzicht?

"Er komt héél wat aan! Pro-Pain viert hun dertigjarig jubileum dit jaar en we zijn dan ook volop aan een nieuw album bezig. Met Killthelogo hebben we net onze eerste single Riot As One via PIAS uitgebracht. Verder verschijnt van Emptiness in februari een nieuw album via Season Of Mist en tot slot werken we met Angel Crew aan een nieuwe ep."


When my metro pulls in

Fav instrument om te spelen "Moet het nog gezegd dat dit mijn drums zijn? Het is mijn dagelijkse portie therapie. Drummen maakt mijn hoofd vrij, brengt me meteen in 'the zone' en dan is er natuurlijk nog het zaligmakende cardio effect van het oefenen."


Fav instrument om naar te luisteren

"De piano. Wanneer goed gespeeld, dan kan je met het enorme bereik eender wat realiseren. Ik ben ervan overtuigd dat weinig andere instrumenten hieraan kunnen tippen op dat vlak."

Fav instrument dat je ooit zou willen spelen

"Ook hier ga ik voor de piano. Aan het Conservatorium heb ik me er even op toegelegd, maar ben er nooit in verder gegaan. Ik zou er echt de tijd voor willen nemen om het onder de knie te krijgen."

liveshots by BvR Fotografie


댓글


bottom of page