top of page

RAWreport | Het favoriete instrument van: Johan Van Stratum


Onze derde reeks RAWreports bracht ons bij enkele Belgische en Nederlandse muzikanten.

Doel was te polsen naar hun favoriete instrument, hun verhaal te brengen gecombineerd met één of meerdere portretfoto's. Onze verlaggevers en fotografen kwamen terug met een aantal erg leuke en/of verrassende portretten.


"Ik heb altijd de drang om 110% te gaan binnen een (vaste) band, ik wil meedenken, meewerken, hard gaan!"


A quick guide to... Johan is bassist en musical director voor VuuR en bassist (live) voor Ayreon. Ook speelt hij af en toe met zijn Rage Against The Machine tributeband RATcoM. Daarnaast speelt hij losse sessies, zoals afgelopen herfst een aantal gigs met Damian Wilson, waar hij samen met Mike Coolen en Ruud Jolie (beiden Within Temptation) de band vormde. "Ik heb altijd de drang om 110% te gaan binnen een (vaste) band, ik wil meedenken, meewerken, hard gaan haha!"


Wat is jouw favoriete instrument? "Ik ben met de basgitaar in contact gekomen toen ik 13 of 14 was volgens mij. Ik begon als zanger in mijn eerste bandje samen met Joost van den Broek op de middelbare school. Hij adviseerde me al snel om de microfoon in te ruilen voor een basgitaar. Zo heb ik de basgitaar ontdekt. Lekker punk/grunge coveren, vooral veel herrie maken en iedere week repeteren, de eerste demo’s opnemen op een 8track en proberen te verkopen. Ik raakte al snel vergroeid met de basgitaar, vond het ook veel mooier klinken dan alle andere instrumenten. Dat mooie laag, heerlijk! Een paar jaar later ging ik wat meer richting de hardere muziek: bands als Korn en Rage Against The Machine, Machine Head en Biohazard. Dat was een nieuwe wereld voor me, hoe vet klonk dat allemaal dan! Ook startten we toen een band genaamd Agitator, metal/groove met twee rappers, waarmee we de regio Zuid-Oost Brabant best wel op z’n kop gezet hebben. Dat was het eerste moment dat ik echt dacht 'hier wil ik meer mee, dit is wat ik wil'. Van daaruit ben ik terecht gekomen bij de Rockacademie in Tilburg en begon het nog serieuzer te worden met bands als Stream of Passion, The Gentle Storm, Ayreon, VuuR. Heel toffe tours en shows heb ik ermee beleefd en zo al veel van de wereld gezien. Van tours in Japan, Zuid Amerika, heel Europa en veel grote festivals, ik ben dankbaar dat ik al zoveel gezien en gedaan heb."Ben je professioneel muzikant of heb je (nog) een (vaste) job? "Het is pittig om fulltime muzikant te zijn, maar eigenlijk, als ik er goed naar kijk, ben ik van mening dat een muzikant niet enkel meer die live speler is. Ik denk dat het woord creatieve ondernemer een vele betere term is. Natuurlijk is dat podium het summum, de uitlaatklep, maar alles er omheen is gewoon essentieel tegenwoordig. Zelf vond ik tijdens het live spelen alle aspecten eromheen ook steeds interessanter worden. Wat doet die tourmanager, hoe komen we met die nightliner van plaats tot plaats, wie boekt die shows, hoe komt dat artwork tot stand. Kortom, alles wat een artiest in de basis ook zelf op kan zetten en over mee kan en moet denken naar mijn mening. Ik ben me naast het live spelen ook gaan interesseren in de organisatorische kant. Van daaruit ben ik ook terecht gekomen bij de unieke kans om mee te werken aan het opzetten van ’s werelds enige metal opleiding ‘Metal Factory’. Daar ben ik inmiddels zeven jaar werkzaam als coördinator. Ik geef een beperkt aantal uren les en verzorg de achterkant van de opleiding. Het werken met jonge gasten en meiden met een passie voor (harde) muziek is naast optreden mijn 2e passie (geworden). Eigenlijk heb ik de mooiste baan die er is."Is er nieuw werk in het vooruitzicht van je band(s)? Andere projecten? "De laatste releases waaraan ik mee heb gewerkt zijn een live uitvoering van Ayreon’s “Into The Electric Castle”, waar we 4 shows in 013 Tilburg hebben gespeeld eind 2019. Daarnaast stond de release van de band VuuR, onder leiding van Anneke van Giersbergen, waar ik bassist en musical director voor was. Op het moment is het natuurlijk even (te) rustig, dus geen nieuwe releases. Ik wil echter snel weer aan de slag, de passie om in een band te spelen is er eentje die, vrees en hoop ik, nooit meer weggaat. Dat eeuwige muzikanten vuur en de bijbehorende droom heb ik absoluut nog."


Heeft het corona-virus veel impact op jouw muziek carrière? "2020 was in mijn agenda een soort van overgangsjaar om nieuwe dingen te ontdekken. Daarnaast zouden we wat shows met Ayreon spelen, hele toffe shows, die helaas niet doorgingen. Zo heeft iedere (live)muzikant zijn verhaal ben ik bang. Ik heb het geluk met mijn gemengde beroepspraktijk dat ik goed overeind kan blijven, dus heel veel hoefde ik niet aan te passen. Behalve invullingen voor de weekenden, die werden ineens zo rustig.. Hoe het virus op de lange termijn impact heeft is natuurlijk koffiedik kijken. Volgens mij kun je als muzikant op dit moment twee dingen doen: klagen of nadenken/acteren op de situatie. Daar zit ook een gezonde combi in, daar wil ik voor gaan. Balen dat het nu niet is wat het was, onzeker of het ooit nog zo zal worden en wat de kansen voor mijzelf dan zijn, maar wel voor de volle 110% er tegenaan willen. Ik wil heel, heel erg snel weer het podium op. Time to get creative!"
Σχόλια


bottom of page