top of page

RAWreport | Het favoriete instrument van: Jeroen Van Troyen


Onze derde reeks RAWreports bracht ons bij enkele Belgische en Nederlandse muzikanten.

Doel was te polsen naar hun favoriete instrument, hun verhaal te brengen gecombineerd met één of meerdere portretfoto's. Onze verlaggevers en fotografen kwamen terug met een aantal erg leuke en/of verrassende portretten.


"Vijftien jaar later spelen Bert en ik nog steeds samen in Fire Down Below!"


A quick guide to... Ergens in 2005 plaatste Jeroen een zoekertje op de muzikanten gezocht-pagina (Humo). Hij zocht gelijkgestemde zielen die een Nirvana coverband wilden oprichten waarin hij gitaar zou gaan spelen. Bassist Bert Wynsberghe was toen één van de eersten om te reageren. Hij zag het niet zitten om covers te spelen, maar wilde wel eigen muziek beginnen maken. "Vijftien jaar later spelen Bert en ik nog steeds samen in Fire Down Below. Het is mooi om te zien hoe onze stijl in die jaren geëvolueerd is. In het begin waren onze nummers sterk door punkrock en grunge geïnspireerd. Gaandeweg zijn we alsmaar harder beginnen spelen en stemden we onze gitaren lager." In 2014 kwamen leadgitarist Kevin Gernaey en drummer Sam Nuytens bij de band. De vier ontdekten samen de stoner- en doomscene en voelden zich daar thuis. "Af en toe worden we wel eens de Vlaamse Kyuss genoemd. Ik kende Kyuss echter helemaal nog niet zo goed toen we de nummers van ons debuutalbum Viper Vixen Goddess Saint aan het schrijven waren. Overeenkomsten zijn dus louter toevallig (lacht)."


"Ik heb mijn gitaar kunnen overkopen van de gitarist van Belgian Asociality."

Wat is jouw favoriete instrument? "Na een heleboel hobby’s – ik heb godbetert zelfs nog gevoetbald – wou ik beginnen met drummen. Mijn ouders vreesden de geluidsoverlast en zagen dat niet zitten, maar ze wilden wel mijn creatieve impuls voeden. Mijn vader gaf me zijn oude akoestische gitaar, een Yamaha. Die gitaar had een kromme hals en was bijna onbespeelbaar, maar voor de eerste keer in mijn leven had ik het gevoel dat dit hét was. Ik was toen al 18 en dus een laatbloeier op muzikaal gebied."

Ondertussen heeft Jeroen 35 jaartjes op zijn teller staan. Zoals elke gitarist is hij bezig aan de eindeloze zoektocht naar dé sound. "Ik denk dat een Gibson SG door het overdrivekanaal van een Orange-versterker toch wel de tonale holy grail voor mij is. Deze specifieke gitaar is trouwens een specialleke. In deze silverburst uitvoering zijn er indertijd maar 200 van gemaakt. Ik heb mijn gitaar kunnen overkopen van de gitarist van Belgian Asociality."

Adam Jones (Tool) – die zelf op een silverburst Gibson Les Paul speelt – heeft ooit gezegd dat je de kleur van de gitaar kan horen in de sound. "Ik betwijfel of dat klopt, maar ik ben er wel van overtuigd dat als je speelt op een gitaar waar je verliefd op bent, je automatisch beter speelt."Ben je professioneel muzikant of heb je (nog) een (vaste) job? "Vroeger zou ik gezegd hebben dat ik 'jammer genoeg' niet van de muziek kan leven en dat ik er een niet nader genoemde saaie dagjob op nahoud. Leven van de muziek is denk ik een droom van heel veel muzikanten. In het coronatijdperk mag ik me echter gelukkig prijzen dat ik niet volledig van de muziek afhankelijk ben voor mijn inkomsten. De trieste verhalen van failliete organisatoren, podiumbouwers, geluidstechnici e.d. stapelen zich op en ik vrees dat het einde van de tunnel nog niet in zicht is."Is er nieuw werk in het vooruitzicht van Fire Down Below? "Na onze debuutplaat Viper Vixen Goddess Saint (2016) en ons tweede album Hymn of the Cosmic Man (2018) zijn we momenteel druk bezig met het schrijven van ons derde album. 2019 was qua optredens een zeer druk jaar, en we hadden ons sowieso voorgenomen om het in 2020 een stuk rustiger aan te doen en ons volledig op het schrijfproces te storten. Zeer binnenkort beginnen we aan de preproductie van een aantal afgewerkte songs."


"Telkens ik dan vanachter mijn kit kruip denk ik toch: schoenmaker, blijf bij je leest!"

Fav instrument om te spelen "Gitaar lijkt me hier wel het meest logsche antwoord omdat daar toch wel mijn grote passie ligt. En zeg nu zelf, wat is er zaliger dan een dikke riff spelen waarop mensen eens goed kunnen headbangen? Zingen doe ik ook heel erg graag. Nochtans was het niet mijn initiële bedoeling om zanger te worden. Toen ik pas met andere mensen begon samen te spelen, hadden we een zanger die niet goed kon zingen. Toen we die beleefd de deur hadden gewezen, heb ik tijdelijk de zangvacature ingevuld tot we een nieuwe zanger vonden. Tijdelijk is echter permanent gebleken en daar ben ik heel blij om. Van een catchy zanglijn creëren en op een show zien dat het publiek die meezingt, krijg ik echt een kick."

"Ik heb thuis trouwen ook een drumstel staan om me af en toe eens wat op uit te leven maar telkens ik dan vanachter mijn kit kruip denk ik toch: schoenmaker, blijf bij je leest (lacht)."

Fav instrument om naar te luisteren "Met Fire Down Below maken we vrij stevige muziek omdat we dat zelf graag horen. Ik hou van zware gitaren en een pompende ritmesectie die je ingewanden doen verschuiven, maar ik kan door muziek en instrumenten in alle genres ontroerd worden. De gitaarsolo van Neil Young in Like a Hurricane doet me bijvoorbeeld steevast huilen. Bepaalde stemmen zoals die van Morrissey, Tamino en Chino Moreno (Deftones), de zangharmonieën van Psychonaut en Alice In Chains of de uithaal van Gotye in Heart’s a Mess doen de haren op mijn armen recht staan. Ook onverwachte geluiden of instrumenten in nummers kunnen me raken zoals de fluit op het einde van There Is a Light That Never Goes Out (The Smiths), of de talkbox-solo van Adam Jones in Jambi (Tool)."

"Een instrument dat me altijd ontroert als ik het hoor is de cello. Het lijkt alsof het een instrument is dat constant in een diepe rouw is. Als ik dat treurende, melancholische geluid hoor in nummers zoals Dumb (Nirvana) of Glycerine (Bush) of op Advaitic Songs (Om), dan doet dat pijn, maar op een mooie manier."


Fav instrument dat je ooit zou willen spelen

"Ik zou graag cello kunnen spelen, en piano, en hammond-orgel, en drums,.. Zoveel fantastische instrumenten en zo weinig uren op een dag! Ik denk dat ik het maar bij gitaar en zang zal houden, en zal proberen om daarin constant te verbeteren en zo goed mogelijk te worden."
liveshots: Sander Naert en Pieter BouckhoutComentarios


bottom of page