top of page

RAWreport | Het favoriete instrument van: Izzy Op de Beeck


Onze derde reeks RAWreports bracht ons bij enkele Belgische en Nederlandse muzikanten.

Doel was te polsen naar hun favoriete instrument, hun verhaal te brengen gecombineerd met één of meerdere portretfoto's. Onze verlaggevers en fotografen kwamen terug met een aantal erg leuke en/of verrassende portretten.


aka Major Tooter


A quick guide to... Hobbymuzikant Izzy Op de Beeck is een erg bezige bij. Van nature reeds bij héél wat projecten betrokken omwille van zijn brede muzikale interesses, heeft hij in deze uitzonderlijke situatie extra tijd om zich op muziek te gooien. Een (kleine?) greep uit de projecten waarbinnen Izzy actief is: Trompet en Bugel bij: Detour Doom Project, L’ Amara en Valavond Ensemble

Session Trompet en Bugel bij: The Thing With Five Eyes, Senketsu No Night Club, The Sarto Klyn V, Nyctophiliac, Déha, Anal Cuntrona, Misantronics,…

Composer bij: For Greater Good

Synths en keys bij: Avatar Belgium (RIP), For Greater Good

Session synths bij: Abrahamic Liars, Black Sigma

Vocals bij: The Avatar (RIP)

"… en ik ben zeker dat ik er nog een paar vergeten ben."


Wat is jouw favoriete instrument? "De eerste keer dat ik de bugel zag (of Flugelhorn in het Engels) was op mijn acht jaar. Een paar vrienden van mij die in mijn straat woonden speelden dat instrument bij hun grootvader, zelf een begenadigd trompettist. Omdat zij niet buiten mochten spelen vooraleer ze hun oefeningen hadden gedaan, bleef ik daar dan maar bij zitten. Het intrigeerde me steeds meer. Ik heb dan op een bepaald moment de vraag gekregen of ik zelf eens wou blazen, wat ik dan ook gedaan heb. Een uurtje later kwam ik dan met mijn eerste bugel thuis!"Ben je professioneel muzikant of heb je (nog) een (vaste) job? "Ik had al vrij vroeg door dat muzikant zijn een passie is en ik heb er dus nooit mijn broodwinning van willen maken. Met alle respect voor hen die het wél kunnen, maar ik zie veel muzikanten die zich niet goed in hun vel voelen omdat ze amper het hoofd boven water kunnen houden. En dat was dan nog vóór de coronacrisis."

Izzy heeft een dagjob in de diamantsector als laser operator. De job is wat je een '9 to 5' job kan noemen, dus perfect om in de avond en het weekend actief en passief met muziek bezig te zijn.Is er nieuw werk van je in het vooruitzicht? "Met mijn eigen project For Greater Good hebben we net een EP uitgebracht, getiteld “…Unfolds”. Met mijn darkjazz project Detour Doom Ensemble (voorheen Detour Doom Project) komt er nieuw werk aan."


"Leve het internet!"

Maar Izzy kennende is dat vanzelfsprekend verre van alles. "Ook met de Traditional Neofolk Osteria van L’ Amara zit er iets nieuws aan te komen. Verder zijn we met Valavond Ensemble - dat is een samenwerking tussen Serge Timmers (Misantronics), Peter Verwimp (ASHTORETH) en mezelf - bezig met nieuwe nummers. Het gaat hier om electronic-ambient-jazz. Tot slot lever ik ook een paar bijdragen aan de black metalbands Black Sigma en Abrahamic Liars, maar dat is niet met bugel of trompet, dat is met synths." Izzy is dus altijd wel bezig met iets, al liggen de repetities met zijn fanfare helaas stil omwille van de aanslepende situatie dit jaar. Alle eerder genoemde projecten verlopen online, zonder dat de muzikanten elkaar in real life zien! "Leve het internet!"


"Bijna niet te begrijpen, het is immers maar een zak met lucht en wat pijpen."

Fav instrument om te spelen "Dat blijft de bugel, mijn eerste liefde. Ik speel ook trompet, maar de klank van een bugel spreekt me veel meer aan, die is veel zachter. De bugels werden in de gloriedagen van mijn fanfare, de Koninklijke Fanfare Ste Cecilia Berlaar, op wedstrijden vaak de ‘Violen van Balder’ genoemd, en dat is niet echt gelogen; dichter bij een vioolklank geraak je niet met een koperblazer."

Fav instrument om naar te luisteren "Ik ben nogal een gevoelig iemand wanneer het op muziek aankomt, dus echt ALLES kan me ontroeren. Wat me uiteraard raakt is een mooi bespeelde bugel, maar ik heb het altijd lastig als ik de Uilleann Pipes hoor, ofte de Ierse doedelzak. Daar kan zoooo veel emotie in gelegd worden. Bijna niet te begrijpen, het is immers maar een zak met lucht en wat pijpen."


Fav instrument dat je ooit zou willen spelen

"Ik ben nogal snel weg met een hoop instrumenten, en ik zou echt ALLES willen spelen, maar tijdgebrek en focus op één ding maken dat ik bijvoorbeeld nooit gitaar heb leren spelen, alhoewel ik dat graag zou leren. Saxofoon is nog zo’n instrument en ook drums vind ik fantastisch. Ik heb trouwens een goed ritmegevoel, maar het is er nooit van gekomen. Er is echter geen tafel of autostuur veilig voor mij om eens wat drumritmes op te oefenen."


Comments


bottom of page