top of page

RAWreport | Het favoriete instrument van: Ivo Maarhuis


Onze derde reeks RAWreports bracht ons bij enkele Belgische en Nederlandse muzikanten.

Doel was te polsen naar hun favoriete instrument, hun verhaal te brengen gecombineerd met één of meerdere portretfoto's. Onze verlaggevers en fotografen kwamen terug met een aantal erg leuke en/of verrassende portretten.Ivo Maarhuis. Je bent drummer. Tot voor kort drumde je bij Izegrim. Hoe zit het daarmee?

“Het was zeker niet zo dat er iets is voorgevallen of zo tussen de leden. Het was eigenlijk gewoon klaar. Tussen ons was het allemaal gewoon goed. Optredens waren nog steeds leuk en zo. Alleen bij het schrijfproces merkten we dat het niet meer ging zoals eerder. Uiteindelijk zijn we toen heel eerlijk geweest naar onszelf en elkaar toe en hebben we gezegd dat het misschien wel tijd is om te concluderen dat het klaar is. We hadden misschien nog best jaren kunnen teren op onze oude successen en tourtjes kunnen doen en zo, maar we hebben er bewust voor gekozen om dat niet te doen.”

“Nu is Izegrim killed by covid. We hadden een afscheidstournee gepland, langs allerlei festivals en zo en dat zou eindigen bij Into the Grave. Dat festival werd al snel afgezegd. Toen zou de laatste show in Willemeen zijn, in Arnhem, maar ook dat ging allemaal niet door. Kortom, het is min of meer een stille dood gestorven.” “We moeten ons dus maar blijven vasthouden aan de mooie tijden die we hebben gehad en dat waren er genoeg. Maar het is wel erg jammer dat je het niet officieel en netjes kunt afsluiten. We blijven zeker vrienden van elkaar en gaan binnenkort een biertje drinken!”Hoe ben jij bij drums gekomen?

“Heel clichématig, vrees ik. Ik was zo’n kleuter die op alles ramde en tikte wat-ie zag. Ik kreeg toen zo’n Bart Smit-drumstelletje. Daar sla je dan in de eerste week daarheen. Als je dan groter wordt en zelf stokken kunt vasthouden, ga je het eens proberen op een echt drumstel.” “Mijn vader speelt al z’n hele leven in bandjes. Als hij moest repeteren, ging ik mee naar de repetitieruimte en kroop ik daar achter een drumstel. Gevoelsmatig was dat drumstel enorm. Dat vond ik te gek. Mijn vader speelde dan een deuntje en daar ramde ik overheen.”

“Toen ik nóg iets groter werd, mocht ik op drumles. Daar verging het mij zoals het veel kinderen vergaat: de interesse voor het drummen kwam af en aan. Toen ik op een gegeven moment werd gevraagd door een klasgenootje om voor hun drummer in te vallen, moest ik de typische lijst van covers leren die worden gespeeld: Rockin’ in the Free World, For Whom the Bell Tolls, Enter Sandman, Smells Like Teen Spirit, Smoke on the Water en nog een paar. Dat hebben we binnen twee dagen met elkaar ingestudeerd. Dat werd toen mijn eerste bandje. Het leuke is dat dat eerste optreden was in de straat waarin ik nu een huis heb gekocht. En het pand waarin we toen met dat bandje repeteerden, is hetzelfde pand als waarin we nu zitten en waarin mijn drumschool is gevestigd.”

“Van daaruit deden we verschillende dingen, waaronder jamsessions in deze oefenloods. In Zutphen waren die jamsessions eigenlijk best wel een begrip. Daarom kwamen op een goed moment ook een keer Jeroen en Marloes van Izegrim hier kijken. Die hadden mij zien spelen. Zij zochten een nieuwe drummer en kwamen op die manier bij mij uit. En ik was toen 18 en zij waren allemaal al eind 20, begin 30. Voor mij was Izegrim toen al een gevestigde naam, een band die allang zijn strepen had verdiend in de muziek. En dat was dus de start van een nieuw avontuur.”

Op het moment dat ik bij Izegrim kwam, studeerde ik al muziek in Zwolle. Met Izegrim deden we hartstikke leuke tourtjes en optredens. Ik heb toen ook allerlei leuke mensen leren kennen. Ik heb nog een poos stage gelopen bij Roman Hödl van District 19, het metal bookings- en managementagency. Dat heette toetertijd trouwens nog TMR en zat ook hier in Zutphen. Ik ben op die manier met hele veel grote bands meegeweest, zoals Death Angel en Kataklysm, en ik heb toen allerlei hele leuke dingen kunnen doen. Al met al heeft mij dat ertoe doen besluiten om niet verder te studeren.”

“Na een paar kutbaantjes ben ik voor mezelf begonnen met de drumschool, IM Music in Zutphen. Langzaamaan is dat uitgebreid en deed ik ook wel eens sessiewerk of optredens met een coverbandjes of zo.”Dat brengt mij bij de volgende vraag: Jij verdient je geld met drumles geven?

Ja. Het geven van drumlessen is de hoofdmoot en drummen bij Izegrim, of nu bij For I Am King, is, qua inkomen, een bijverdienste. Ik noem het graag ‘betaalde vakanties’. We hebben met Izegrim eigenlijk de verdiensten altijd terug in de band gestoken in de vorm van merchandise of voor het opnemen van een album. Daarvoor is namelijk het voorschot van de platenmaatschappij absoluut ontoereikend. Dus als je een of twee jaar de opbrengsten van optredens hebt opgepot, dan heb je ten tijde van het opnemen van een nieuw album ook de centen om dat goed te doen.”Inmiddels ben je gepresenteerd als drummer van For I Am King. Hoe kom je daar zo bij?

“Hoewel we bij Izegrim eerlijk waren geweest naar elkaar toe, was ik nog niet klaar met touren en in bandjes spelen; ik wilde daar eigenlijk nog wel mee doorgaan. Dus nog voordat we het einde van Izegrim bekend maakten, heb ik twee maanden constant gezocht op muzikantenmarktplaats en muzikantenbank of er een band was die een drummer zocht. Eerlijk gezegd kwam er niets voorbij dat in de buurt kwam van die band waar in nog in zat. Toen we echter het einde van Izegrim op Facebook aankondigden, kreeg ik meteen een berichtje van Jaap, de voormalige drummer van For I Am King.

Daarbij is van het een het ander gekomen en dat heeft ertoe geleid dat ik ben aangenomen als de nieuwe vaste drummer van die band.” “Ik kende FIAK al enkele jaren. Ik geloof dat we kennis hebben gemaakt in het eerste jaar dat zij bestonden. Ze deden toen mee aan de Metal Battle. Daar waren wij toen de afsluitende band. We hebben toen hele leuke gesprekken gehad en shirtjes uitgewisseld. Het shirt van FIAK heb ik vervolgens vijf jaar gedragen tijdens optredens met Izegrim.”

Waarom speel je metal?

“Ja…jezus…waarom metal? Waarom niet? Metal spelen doe je niet voor het geld, da’s duidelijk. Je doet het gewoon omdat het goed voelt. Ik hou best van andere muziek hoor, begrijp me niet verkeerd. Sterker nog: metal ‘doe’ ik alleen maar in ‘band-verband’. Als het gaat om oefenen op drums, doe ik veel liever latin, fusion of dat soort dingetjes. Maar om live te spelen, gaat er niets boven metal. Gewoon een muur van geluid creëren waarmee je mensen echt raakt. Uiteindelijk is het best makkelijk: je snapt het of je snapt het niet. Metal is een cult, zo ontzettend trouw en intiem. Dat vind je in de rest van de muziek niet.”Wat zou je voor instrument spelen als je niet zou drummen?

“Ik wel eens een tijdje met basgitaren gespeeld, omdat ik best goeie vingercontrole heb. Maar ik heb op een bepaald moment de keuze gemaakt om de uren, die ik had kunnen steken in het leren van een ander instrument, te steken in drummen, om dat te verbeteren. Ik heb wel een midi-keyboard gekocht, maar dat is meer omdat ik het leuk vind om te arrangeren en orkestreren. Maar als ik nu een ander instrument zou moeten gaan leren, zou dat piano zijn. Puur om meer toonladders te leren en dat ik dan af en toe kan gaan zitten om een mooie riedel te spelen, waar ik vervolgens wel weer vet overheen kan drummen.”

Wat kunnen we van Ivo Maarhuis verwachten? Wat ligt er in je toekomst?

“We zijn met FIAK bezig met schrijven van nieuwe nummers voor een nieuw album. Dat doen we allemaal digitaal. Mensen schrijven een nummer, dat komt via een dropbox bij de anderen terecht. Wij gaan daar op los en gooien dat dan weer in de dropbox; iedere woensdag skypen we met de band, bespreken we wat we wel willen en wat niet en beargumenteren we onze keuzes en zo. Dat is gewoon heel anders dan normaal, als je bij elkaar zit. Het is echter wel heel doeltreffend en het verloopt ook heel voorspoedig. We kunnen er nog niets over zeggen wanneer de nieuwe plaat gaat komen, maar we zijn er wel mee bezig. En daarna natuurlijk hopelijk veel touren.

Mijn drumschool wil ik ook blijven uitbreiden, ik wil sessiewerk blijven doen, veel mooie drumvideo’s maken en een steeds betere en completere drummer worden.”

Nóg beter?


Ivo Maarhuis


For I Am King


Izegrimbottom of page