top of page

RAWreport | Het favoriete instrument van: Iris Goessens


Onze derde reeks RAWreports bracht ons bij enkele Belgische en Nederlandse muzikanten.

Doel was te polsen naar hun favoriete instrument, hun verhaal te brengen gecombineerd met één of meerdere portretfoto's. Onze verlaggevers en fotografen kwamen terug met een aantal erg leuke en/of verrassende portretten.

"First the noise... daarna de rest."


A quick guide to... Hoeveel jongeren vindt je niet op concerten en festivals die maar al te graag op dat podium zouden willen staan? Slechts een handjevol maken van hun droom realiteit!

Sinds haar 14° speelde Iris Goessens in lokale bandjes en leerde zo de kracht van haar stem - heb je haar al eens horen grunten en screamen? - kennen. Toen de kinlade van de aanwezige ouders omlaag klapte en de grootouders hun gebit begon te klapperen tijdens één van haar optredens op de middelbare school, wist ze dat ze zangeres zou worden. Multimedia design was een logische studiekeuze voor de altijd creatieve Iris.


Hoe is de match met de kerels van Spoil Engine er dan gekomen? "Ze hadden een Youtube filmpje van me gezien en hebben me dan bendaderd met de vraag een auditie te doen."

Dat was in 2014. Twee jaar later stond Goessens met Spoil Engine op Graspop haar droom waar te maken. Volgden nog o.a. Zwarte Cross, Wacken Open Air en 70.000 Tons of Metal.Wat is jouw favoriete instrument?

"Ik ben als tiener begonnen als gitariste. Het probleem? Ik wilde graag in een band en gitaristen waren er in overvloed. Zo ben ik eigenlijk begonnen met zingen. Tijdens jamsessies heb ik de microfoon gegrepen en ben ik erachter gekomen dat metal vocals - meer specifiek grunts en screams - me goed afgingen. Ik heb twee jaar later pas clean ‘pop’ leren zingen. First the noise... daarna de rest."


Ben je professioneel muzikant of heb je (nog) een (vaste) job?

"Ik ben fulltime muzikant in de zin dat ik met muziek gerelateerde zaken mijn geld verdien. Naast parttime rockstar bij Spoil Engine ben ik zangcoach bij Vocal Center. Daar ben ik twee jaar geleden mee begonnen en er bleek ontzettend veel vraag naar, vooral in het metal genre. Een goede zangtechniek is uiterst belangrijk om dit op lange termijn vol te houden."

Iris houdt ook met bepaalde zangers songwriting sessies en/of werkt met hen aan hun stage performance. "Ik coach ondertussen muzikanten van over de hele wereld. Zowel studiosessies als online, voor beginners als gevorderden. Iedereen is welkom om een sessie te booken."Is er nieuw werk in het vooruitzicht van Spoil Engine? Jezelf?

"Ons album Renaissance Noir is pas vorig jaar verschenen, dus zijn er nog geen concrete plannen wat een opvolger betreft. We konden het album nog net voorstellen tijdens onze release show in Roeselare, maar de plannen voor een grotere tour en zomerfestivals vielen natuurlijk in duigen." Iris en haar boys blijven vanzelfsprekend niet bij de pakken zitten en houden regelmatig schrijfsessies. Gitarist Steven 'Gaze' Sanders verwoord het kort en krachtig: "We moeten vooruit!". Gaze geven dus.

"Wat mezelf als zangcoach betreft kan je steeds via Vocal Center je sessies boeken. Jawel, ik ben gespecialiseerd in rock en metal, maar kan je ook helpen in héél wat andere genres alsook podiumprésence en bandcoaching. Heb je reeds ervaring of ben je nog een beginner, dat maakt niet uit: laat weten wat jouw noden zijn en ik help je verder." Fav instrument om te spelen

"Mijn stem. Omdat het zo diep persoonlijk is. Niemand klinkt hetzelfde." Fav instrument om naar te luisteren

"Niet echt. Het ligt er vooral aan wie het bespeelt.. Muziek moet echt zijn en moet je voelen. Maakt niet uit welk instrument." Fav instrument dat je ooit zou willen spelen

"Piano. Lijkt me super handig om te kunnen. Ik kom er echter niet toe om er voldoende uren in te steken om dat letterlijk in de vingers te krijgen. "
Info Iris Goessens (vocal coach) Spoil EngineFoto's: Femme Von Steel | Interview: John Van de Mergel

Live foto's: Pieter Bouckhout en Michel De Pourcq


#rawreports #muzikantenintrumenten #favorieteinstrumenten #johnvandemergel #femmevonsteel #irisgoessens #zang #vocals #spoilengine #vocalcenter

bottom of page