top of page

RAWreport | Het favoriete instrument van: Hidde Roorda


Onze derde reeks RAWreports bracht ons bij enkele Belgische en Nederlandse muzikanten.

Doel was te polsen naar hun favoriete instrument, hun verhaal te brengen gecombineerd met één of meerdere portretfoto's. Onze verlaggevers en fotografen kwamen terug met een aantal erg leuke en/of verrassende portretten.


Hidde Roorda is niet alleen bassist in diverse bands, maar maakt ook de podcast Basgasten waarin hij bassisten interviewt. De perfecte muzikant om te vragen voor deze rubriek.Sommige mensen lijken meer dan 24 uur in een dag te hebben. Hij geeft vijf dagen per week muziekles op een middelbare school in Amsterdam, maakt een podcast en speelt in vijf bands in verschillende genres. De band Tyranni Flock is niet makkelijk in een hokje te passen: electronica die zich laat inspireren door jazz-grootheden. In juni bracht hij met zijn America-band Violet Hour hun debuutalbum uit. Daarnaast tourt hij met Aafke Romeijn, elders op het wereldwijde web mooi omschreven als ‘ongekroonde koningin van de Nederlandstalige electropop’. Verder heeft hij nog twee coverbands (een 2 Tone Tribute en een jaren ‘80 coverband). Gelukkig heeft hij tussendoor nog tijd gevonden voor een paar foto’s in het Amsterdamse Betondorp.Een fervent bassist als Hidde bezit natuurlijk een legio bassen, maar heeft ook een duidelijke voorkeur voor jazzbassen, waarvan degene op de foto zijn favoriet is: een Fender Jazz Bass uit 1966 “Een vintage jazzbas was al heel lang mijn wens”, maar deze koop je niet zomaar van je zakgeld als tiener. Toen hij genoeg geld verdiende trok hij een sprintje, figuurlijk dan, naar speciaalzaak en probeerde een paar bassen uit. “Ik speelde een paar noten op deze bas en wist meteen dat dit hem was.” Na tien jaar heeft deze bas nog altijd zijn voorkeur: “Op elke plaat die ik heb ingespeeld heb ik deze bas wel gebruikt”.Het was al vroeg duidelijk dat hij iets laags wilde spelen, en na een bezoek aan een open les op de plaatselijke muziekschool wist hij het op 9-jarige leeftijd zeker: het moest de basgitaar worden.


Bijna 21 jaar nadat hij zijn eerste basloopje speelde, is daar nu de podcast Basgasten die Hidde maakt in samenwerking met magazine de Bassist. Hierin interviewt hij bekende nationale en internationale bassisten onder andere over welke albums grote invloed op hen hebben gehad en wat hun favoriete baslijntjes zijn. Seizoen 2 is net van start. In totaal staan er 28 afleveringen online met onder andere Tim Lefebvre (o.a. David Bowie), Michael League (o.a. Snarky Puppy, Bokanté en David Crosby), maar bassisten van de grootste Nederlandse en Belgische bands als Simon Casier (Balthazar) en Jop van Summeren (De Staat).

Als afsluiting heeft Hidde nog een tip voor beginnende bassisten of muzikanten in het algemeen: “Houd je oren open en probeer overal de kwaliteit van in te zien. Je hoeft niet alles leuk te vinden, maar wees je er bewust van waarom mensen iets goed vinden, en blijf bezig met het jezelf afvragen waarom je iets gaaf vindt.”Info

Hidde Roorda Violet Hour

Basgasten


#rawreports #muzikantenintrumenten #favorieteinstrumenten #lisannelentink

#hidderoorda #basgitaar #violethour #basgasten

bottom of page