top of page

RAWreport | Het favoriete instrument van: Geeraard De Groote


Onze derde reeks RAWreports bracht ons bij enkele Belgische en Nederlandse muzikanten.

Doel was te polsen naar hun favoriete instrument, hun verhaal te brengen gecombineerd met één of meerdere portretfoto's. Onze verslaggevers en fotografen kwamen terug met een aantal erg leuke en/of verrassende portretten.


Hoe is de liefde voor je instrument ontstaan?

- Toen ik als 18-jarige in mijn eerste dansorkest meespeelde als gitarist/bassist. In dat orkest speelde Georges Vanpachtenbeke sax, klarinet en dwarsfluit. De klanken die uit zijn sax kwamen, waren voor mij de trigger.


Op welke leeftijd ben je uiteindelijk met de sax begonnen?

- Dat was pas drie jaar later, op mijn 21e.


Heb je muziekschool gevolgd?

- Op mijn 14e (1972) schreef ik mij in aan het Brugs Muziekconservatorium voor notenleer, gitaar en harmonie. Later ook nog saxofoon en zang. Eind jaren 80 volgde ik nog twee jaar de weekendcursussen in de Jazzstudio in Antwerpen (toen nog in Berchem gevestigd) en eind jaren 90 volgde ik les in de muziekacademie Knokke, afdeling jazz & lichte muziek bij docent Dieter Limbourg, saxofonist/klarinettist bij het Brussels Jazz Orchestra.


Welke muzikanten hebben je geïnspireerd?

- Mensen zoals David Sanborn, Eric Marienthal, Kenny G, Earl Bostic, Ernie Watts, Grover Washington jr., Serge Chaloff, Candy Dulfer.

Wanneer ben je tot besef gekomen dat dit jouw instrument was en dat je het echt wel kunt?

- Diverse collega-muzikanten, vrienden, die me vertelden dat ik me op de sax het meest expressief kon uitdrukken. Ik kreeg een klassieke opleiding, wat heel anders spelen is dan in pop, fusion, soul of jazz. Het heeft me wel heel veel geholpen om een mooie klank en goede blaastechniek te bekomen. Toch duurde het nog een paar jaar eer ik het klassieke timbre kon vervangen door een bluesy, rockend, schurend geluid …


Welke sax gebruik je het liefst en waarom?

- Ik bezit een sopraansax Yamaha, twee alten Selmer, een tenor Keillwert en een bariton Yanagisawa. Elk type heeft een eigen sound en karakter. Dat hangt ook af van het genre muziek waarin je ze bespeelt. Mijn voorkeur gaat wel naar de altsax. Sopraansax klinkt zeer zangerig en neigt van klankkleur soms naar een hobo. Verder heb ik ook nog een elektronische sax Roland Aerophone AE-10.Bespeel je ook andere instrumenten?

- Jawel, gitaar, basgitaar, mondharmonica, allerlei percussie (als kind wou ik drummer worden, maar door het lawaai dat dit met zich meebracht, waren mijn ouders daar niet voor te vinden. Ik had de pech dat de zoon van onze achterburen drumde. Mijn ouders hadden hem maar al te vaak vanuit zijn open raam moeten aanhoren … vandaar hun afkeer). Ik volgde ook nog twee jaar dwarsfluit. Dit is een heel andere blaastechniek die me niet echt lag.


Hoeveel instrumenten heb je?

- Naast mijn saxen heb ik nog een Fender Telecaster Custom uit '74, twee akoestische gitaren Taylor, een basgitaar Music Man Stingray, gitaarbanjo Framus, conga’s/bongo’s, timbalen en allerlei percussiemateriaal van Latin Percussion, een Roland percussionpad SPD-SX en nog wat mondharmonica's Lee Oscar en Höhner. Ik heb ook nog een keyboard Korg O1-W workstation staan (model uit de jaren 90!).


Gebruik je effects (pedalen …)?

Voor de saxen gebruik ik wel eens een Boss VE-2 Vocal Harmonist om meerstemmige lijnen te spelen.

Voor mijn akoestische gitaren gebruik ik een pre-amp Radial Tonebone en ik durf er soms nog wel eens een oude Roland DEP-5 effectprocessor tussen steken.


Welke minder bekende of eerder ‘ongewone’ instrumenten hoor je graag? Soort van guilty pleasure.

- Ocarina's, siku, zampoña, Zuid-Amerikaanse en Ierse fluiten, kalimba.


Welk instrument zou je graag nog willen leren?

- Piano.


Met welk instrument ben je ooit begonnen, maar lukte het niet echt?

- Trompet.Bij welke andere bands speel je? En welk instrument?

- Naast Hideaway, waarin ik reeds 23 jaar meega (sax/percussie/vocals), verder nog de coverband C-LIFE (sax/percussie/vocals), Long Tall Danny's blues combo (sax), het akoestisch trio Wood Grain (gitaar/vocals) en verder diverse freelance gigs en vervangingen. Dikwijls ook de combinatie van dj & sax.


Komt er binnenkort iets uit? CD? Of is er net iets gereleased?

Nee, momenteel niet.


Ben je fulltime professioneel muzikant of verdien je nog je boterham met een andere job?

- Nee. Sinds 1 mei dit jaar ben ik gepensioneerd ambtenaar na 42 jaar carrière bij de overheid. Ik baatte tussenin een negental jaar zelfstandig een kleinhandel in muziekinstrumenten uit in Brugge. Muziek spelen was steeds een bijberoep. Slechts weinigen kunnen daar voltijds kunnen van leven, tenzij je als muziekleraar les kunt geven in conservatoria, muziekscholen of privéonderwijs.Foto's: Michel De Pourcq | Redactie: Marleen MarkeyKommentare


bottom of page