top of page

RAWreport | Het favoriete instrument van: Franky De Smet - Van Damme


Onze derde reeks RAWreports bracht ons bij enkele Belgische en Nederlandse muzikanten.

Doel was te polsen naar hun favoriete instrument, hun verhaal te brengen gecombineerd met één of meerdere portretfoto's. Onze verlaggevers en fotografen kwamen terug met een aantal erg leuke en/of verrassende portretten.


A quick guide to... De jonge Franky DSVD leerde in 1989 in het Brusselse enkele op muzikaal vlak gelijkgestemden kennen, liet zich voor de bandnaam inspireren door een song van Public Enemy en gooide in 1991 het debuut Channel Zero op de markt. Help, een nummer dat hij erdoor duwde voor album #3 (Unsafe), opende de deuren naar (radio) succes en een eerste spot op Rock Werchter in 1995. Na Black Fuel - wat een intro, wat een drumpartij - was de tank echter leeg: het rock&roll leven had zijn tol geëist.


"Op regelmatige tijdstippen in mijn leven zakte de grond onder mijn voeten weg, moest ik springen en wild grabbelen naar een houvast. Dat kreeg ik dan ook gewoonlijk op het laatste nippertje te pakken!"

Franky wilde muziek niet opgeven en probeerde het met Skitsoy. De boterham verdienen gebeurde als verkoper voor Meyer Sound en zo belande hij via via in Los Angeles waar hij gitarist Mikey Doling leerde kennen. In die periode zette een zekere Sam Six ook een Facebook groep op met de roep om een reünie van de - duidelijk nog steeds erg geliefde - band. In 2010 was het dan zover: de Ancienne Belgique zou het toneel worden van een éénmalig reünieconcert.

"Zes uitverkochte shows werden het. We waren vanzelfsprekend erg blij dat de geplande show snel utiverkocht was, maar toen men ons kwam zeggen dat er minstens nog eentje in zat, dachten we dat ze met ons ballen aan het rammelen waren. De vraag om tickets bleef maar aanhouden, we wisten niet wat ons overkwam." Channel Zero stond terug op de kaart en het verhaal kon verder verteld worden.Wat is jouw favoriete instrument? "Mijn instrument is mijn stem. Muzikant worden en zingen was echter niet het grote plan. Door in de Brusselse repetitielokalen rond te hangen ben ik eerder toevallig in een band gedonderd die Channel Zero heet. Wanneer ik echter aan iets begin, dan probeer ik er wel voor de volle 100% voor te gaan. Dat is dan misschien wel mijn grootste instrument/talent: het is steeds alles of niets bij mij."

Destijd gedacht dat je het zo lang zou uitzingen? "Zeker niet! Nooit gedacht dat ik dit tot mijn 40ste - en ondertussen al een pak langer - zou volhouden, zeker niet op de manier waarop ik bezig was. Ik gebruikte mijn stem en ademhaling niet juist en zou volgens mijn dokter knobbels op mijn stembanden krijgen. Stemtherapie bracht de oplossing, al was het even wennen om logopedie te volgen met mannekes van een jaar of vijf."


Ben je professioneel muzikant of heb je (nog) een (vaste) job? "De beide eigenlijk. Ik ben nu al 30 jaar fulltime muzikant, maar heb in die tijd ook diverse 'gewone' jobs gehad. Nu focus ik me bv. op mijn bier Turbeau Noir, zoals steeds helemaal gepassioneerd en dus voor de volle 100%."


Turbeau Noir is een fruitbier met stevige afdronk, gebrouwen bij brouwerij  Strubbe uit Ichtegem. Ondertussen is het bier te vinden in een vijftigtal cafés en wordt het verdeeld via Prik en Tik, Districo en BelBev, nog eens goed voor zo’n 150 winkels. Maar dat volstaat natuurlijk niet voor de ondernemer in Franky: "Er bestaat ook Turbeau Noir ijs en dat inspireerde mij om nog een culinaire stap verder te gaan. Zo pakte ik onlangs tijdens de nieuwe ochtendshow van Wim Oosterlinck op Radio Willy uit met een  primeur: een eigen praline op basis van Turbeau Noir en de Carolina Reaper, de strafste peper ter wereld. Ik was initieel gecharmeerd door het voorstel van chocolaterie Reen uit Meerbeek om een praline uit te brengen op basis van Turbeau Noir.  De Carolina Reaper is mijn extraatje. Het blijkt de perfecte match. De praline is een echte smaakbom. Ik noem ze mijn drakeneitjes.” 


Is er nieuw werk in het vooruitzicht van Channel Zero? "We zouden eind oktober ons 30-jarig jubileum vieren in de Ancienne Belgique, maar zoals met alle shows sinds half maart kunnen ook deze (twee waren reeds uitverkocht) niet plaatsvinden en worden ze dus uitgesteld (NIET geannuleerd!). Het was de ideale gelegenheid geweest om aan te voelen hoe het bij iedereen zat met de muzikale creativiteit, elkaar face-to-face te spreken, brainstormen,.... Mikey woont nl. in L.A., Seven in Texas. Dat maakt het niet zo evident om nieuwe songs te schrijven. Verwacht dus op heden geen nieuw werk van Channel Zero. Als de tijd en het moment het toelaten, dan..."

Fav instrument om te spelen: - dat blijven toch mijn stembanden, zang dus Fav instrument om naar te luisteren: - basgitaar: sprak me al altijd aan - piano: mijn dochter speelt het zo mooi en dan ben ik steeds ontoerd Fav instrument dat je ooit zou willen spelen: - gewoon geen tijd hiervoor, dus lig ik er verder niet van wakker
bottom of page