top of page

RAWreport | Het favoriete instrument van: Filip Marchal


Onze derde reeks RAWreports bracht ons bij enkele Belgische en Nederlandse muzikanten.

Doel was te polsen naar hun favoriete instrument, hun verhaal te brengen gecombineerd met één of meerdere portretfoto's. Onze verlaggevers en fotografen kwamen terug met een aantal erg leuke en/of verrassende portretten.


A quick guide to... Filip Marchal is de gitarist/co-producer van Doganov. Doganov omschrijft zichzelf als "Something dark to dance to". De beste beschrijving is waarschijnlijk een mix van EBM, industrial, new wave, rock. Hun laatste wapenfeit is een nieuwe versie van een Belgische klassieker "I can't live in a living room". Deze versie is speciaal gemaakt als verjaardagsgeschenk omdat het nummer 40 jaar bestaat. Het is een duet geworden tussen de frontmannen Karl Cleeren (Doganov) en Peter Slabbynck (Red Zebra).


"Wie de gitaar vast pakt maakt een heel groot verschil.Je hoort het als een bepaalde persoon op een instrument speelt."


Hoe ben je in contact gekomen met de gitaar? "Ik was een laatbloeier. Rond mijn 11-12 jaar ben ik beginnen prullen met keyboards waarop ik nummers probeerde na te spelen. Een paar jaar later ben ik dan door een kameraad in contact gekomen met de iets hardere gitaarmuziek (Iron Maiden). Toen dat hij voor zichzelf een gitaar had gekocht, kwam de vraag of ik niet hetzelfde wou doen. We zijn dan vrij snel zelf nummers beginnen schrijven. Doordat mijn interesse/passie groter is dan puur gitaar spelen, maar zich ook richt op heel het technische/productie aspect heb ik mij een tapedeck aangeschaft. Hiermee konden we dan in een volledige DIY stijl nummers opnemen."

"Door die technische interesse heb ik de meeste van mijn gitaren aangepast. Dat kan heel basic zijn en gewoon de pickups aan te passen. Maar dat kan ver gaan. Zo heb ik een gitaar die rare bijgeluiden had. Daar heb ik dan alles uitgehaald en heel de electronica en elementen vervangen en geshield. Het mooiste verhaal is de gitaar die ik gebruik voor Doganov. Daar heb ik andere pickups ingestoken, maar de selector switch moest ook vervangen worden. Die paste niet in het voorziene gat, dus dat heb ik moeten aanpassen. Heel dat proces heb ik gefilmd en op youtube gezet. Dit filmpje heb ik doorgestuurd naar de maker van de gitaar. Na ongeveer een jaar gingen ineens de hits van dat filmpje steil naar boven.Bij de reacties die toen binnen kwamen, zat een reactie van de maker: 'Bij het nieuwe model hebben we hier rekening mee gehouden'."Is er nieuw werk in het vooruitzicht van Doganov?

"We waren bezig met nieuwe nummers te schrijven. Er zijn al een aantal nummers maar die zijn nog niet af. Door heel het Covid19 verhaal ligt het momenteel wel wat stil. We weten alleen nog niet goed wat we juist willen doen eenmaal al die nummers klaar zijn. We moeten sowieso wachten tot na de huidige situatie. Als we nu een album zouden releasen zijn er te weinig opties om het te laten oppikken. We merken dat we zelf graag met de muziek bezig zijn, maar minder met heel het marketing/management gegeven. Er waren al vrij concrete afspraken met een Amerikaans label, maar dat ligt momenteel ook weer volledig stil.""Gelukkig dat we eind maart nog 'I can't live in a living room' hebben kunnen uitbrengen ter ere van het 40 jarige bestaan van het nummer. ".

info


bottom of page