top of page

RAWreport | Het favoriete instrument van: Fieke Soete


Deze blijvende reeks RAWreports brengt ons bij enkele BE en NL muzikanten.

Doel is te polsen naar hun favoriete instrument, hun verhaal te vertellen gecombineerd met één of meerdere portretfoto's. Onze verlaggevers en fotografen brengen een aantal erg leuke en/of verrassende portretten.A quick guide to... "Ik ben begonnen met muziek toen ik acht jaar oud was en een klassieke opleiding startte aan de muziekschool (CAZ). Toen ik de opleiding begon, had ik eigenlijk geen idee welk instrument ik wou leren, misschien piano, misschien viool… Tijdens het eerste jaar kwamen verschillende docenten hun (minder populair) instrument voorstellen en daar zat Tim Boonen tussen met hobo. Ik herinner mij dat hij een of ander Disneynummer speelde en dat ik helemaal verkocht was. Ik heb altijd super graag hobo gespeeld, maar heb het nooit gezien als iets waar ik mijn job van wou maken.

Mijn papa is altijd veel bezig geweest - en nog steeds - met synthesizers en mijn mama is een grote muziekfan en gaat geregeld mee naar concerten. Ik heb ook twee oudere broers, Tuur en Toon, volgers van BIR wel bekend als de zanger/gitarist en drummer van Mother. Voor mezelf was muziek echter geen heel groot deel van mijn leven.

Het album 24k Magic van Bruno Mars, dat in 2017 uitkwam, bracht daar verandering in. Ik hoorde 24k Magic (de single) en was meteen fan. Ik begon te luisteren naar zijn andere albums, bekeek interviews en shows… Door zijn interviews, waarin hij vaak zijn inspiratiebronnen vermeldt, begon ik te luisteren naar R&B/Soul van de jaren 60 tot nu. In 2018 heb ik een akoestische gitaar aangeschaft (ik wou net als Bruno Mars gitaar kunnen spelen) en het jaar erop startte ik met bas. Na vijf maanden bas spelen deed ik ingangsexamen bij PXL-Music. Ik vond (en vind) bas spelen heel leuk en wou het beter leren om er eventueel zelfs mijn job van te maken. Ondertussen zit ik in mijn laatste jaar bas.


Mijn eerste band, NEVA, is ook een feit en ik speel nog in de live band van Jen. Daarnaast startte ik in 2020 een coverkanaal op YouTube (fielownote), aangezien de pandemie net gestart was en ik dus wat meer tijd had. Maar ook gewoon puur voor het plezier ervan."


Wat is jouw favoriete instrument en hoe kwam je ermee in contact?

"In eerste plaats ben ik beginnen bas spelen door Bruno Mars en door in contact te komen met muziek waarin de bas een meer centrale rol speelt. Ik had plots door dat bas ook een ‘ding’ is en dat het heel cool klinkt. Het leuke aan bas is dat je echt de basis/fundering van een nummer kan leggen en dat daarop verder gebouwd kan worden."Ben je professioneel muzikant? "Ik ben nu nog student, maar hoop wel professioneel muzikant te worden!"Is er nieuw werk van je project(en) in het vooruitzicht?

"Op 12 januari releasen we een nieuwe single met NEVA en we werken ondertussen aan meer nieuw materiaal, dus er zijn zeker nog dingen in het vooruitzicht! Onze debuut EP verscheen in maart 2021."Fav instrument om te spelen "Ik kan helemaal niet kiezen tussen hobo en bas, dus beide! "


Fav instrument om naar te luisteren

"Ik kan alweer echt niet kiezen, dus alweer hobo en bas. Ze hebben elk hun inbreng en functie in muziek en kunnen mij beide op hun manier raken."

Fav instrument dat je ooit zou willen spelen

"Ik had graag nog drum geleerd, maar ik kom er gewoon niet toe. Bovendien is mijn arm-been coördinatie is ook niet mijn sterkste punt (lacht)."Comments


bottom of page