top of page

RAWreport | Het favoriete instrument van: Daan Swinnen


Onze derde - en blijvende - reeks RAWreports brengt ons bij enkele BE en NL muzikanten.

Doel is te polsen naar hun favoriete instrument, hun verhaal te vertellen gecombineerd met één of meerdere portretfoto's. Onze verlaggevers en fotografen brengen een aantal erg leuke en/of verrassende portretten.


"Aan de muziekacademie koos ik voor saxofoon."

A quick guide to... Daan Swinnen neemt ons mee terug naar zijn jeugd en zijn familie wanneer we hem vragen hoe hij met muziek is begonnen en welk traject hij heeft afgelegd. Zijn moeder en zijn oudste zus spelen hierin een grote rol. "Mijn moeder en zus waren echte kinderen van hun generatie. De muziek die initieel bij ons opstond thuis was voornamelijk R&B (de goeie!), soul, rock ‘n roll en funk zoals Aretha Franklin, Pointer Sisters, Tina Turner, Little Richard, Howlin' Wolf en een fantastische plaat met de optredens van Woodstock dat mij in het bijzonder is bijgebleven."

Vanuit deze basis leerde Daan al op een vrij jonge leeftijd Deep Purple, Black Sabbath, AC/DC, Led zeppelin, … kennen. "Mijn zus, die acht jaar ouder is, zat al in een veel verdere fase dan deze waarin ik me bevond. Bij haar stond vaak de extremere metal op zoals Dark Funeral, Mayhem, Emperor, Cannibal Corpse, Vader… Ik begon dan cd’s uit haar kast te stelen en die op mijn kamer op te zetten."

Vanuit zijn interesse voor soul en funk koos Daan voor de saxofoon aan de muziekacademie. "Dit heb ik dan een vijftal jaar gedaan tot mijn passie voor extreme metal te groot werd en ik zo’n muziek wou spelen. Ik heb nog een tijdje geprobeerd om metal te combineren met sax maar dat bleek toch niet de gouden combinatie te zijn."

Op zijn twaalfde pakte hij de gitaar op, een 'geleende' (lees: gestolen) uit de kamer van zijn oudste zus. "Via het internet heb ik mijzelf toen de basics aangeleerd, en dan voornamelijk op basgitaar."

"Mijn passie voor zang begon bij Bloodrocuted."

In die periode leerde Daan op de middelbare school de gitarist en zanger van zijn toekomstige eerste band kennen. Bleek dat beide een passie hadden voor bands zoals Slayer, Soulfly en uiteraard Metallica. Hieruit ontstond Bloodrocuted , een thrash-, deathmetalband genoemd naar de band Dethklok. "Kort daarna begon mijn passie voor zang. Geïnspireerd door zangers als Randy Blythe en Phil Bozeman ben ik vrij snel allerlei tutorials voor diverse zangtechnieken gaan opzoeken. Dit heb ik eigenlijk vrij lang voor mezelf gehouden maar toen er zich bij Bloodrocuted de kans voordeed om de microfoon te pakken, heb ik deze meteen genomen. Op vrij jonge leeftijd hebben we met die band vrij veel gerealiseerd, waaronder tours door Europa en de UK, een paar grotere festivals spelen, etc. Toen uiteindelijk iedereen zijn eigen weg wilde gaan, kwam de band aan een natuurlijk einde."

"Op muzikaal vlak is Off The Cross keihard mijn ding!"

Het duurde niet lang voor Daan werd opgebeld door Yarne van Carnation en project Zero studios. Hij had een band in de studio genaamd Lemuria en die zaten zonder zanger op dat moment. "Yarne dacht dat mijn stem perfect zou passen bij hun genre. Ik ben met die mannen gaan praten en dat klikte keigoed dus heb ik toegezegd. Het is nooit een geheim geweest dat de muziek niet 100 procent mijn ding was, maar de sfeer in de band maakte dit meer dan goed! Na een dikke twee jaar én een album met Lemuria deed zich een volgende opportuniteit voor. "Ik zat ik op een zomerse namiddag op het terras iets te drinken toen ik telefoon kreeg van Jens (Off The Cross) met de vraag of ik hun rangen wilde komen versterken. Ik heb daar geen seconde over moeten nadenken en meteen toegezegd. Wat de mannen rond Jens op muzikaal vlak brengen, is keihard mijn ding."

Daan kreeg exact één maand tijd zich voor te bereiden: Willrock en Alcatraz werden zijn vuurdoop. "Dat is toen de max gegaan. Het vervolg is ondertussen goed gedocumenteerde geschiedenis, denk ik toch."


Wat is jouw favoriete instrument en hoe kwam je ermee in contact?

"Van zodra ik extreme metal en gitaren had ontdekt, zat ik dagelijks YouTube te doorschuimen om nieuwe dingen te ontdekken. Ik kwam dan op een filmpje uit van Metallica, For whom the Bell Tolls (live at Day on the Green in 1985). Vooraan stond Cliff Burton als een maniak te headbangen terwijl die als intro de zotste bassolo uit zijn vingers toverde. Ik was op slag verliefd. Ik ben dan keiveel gaan opzoeken over basgitaren en heb uiteindelijk als verjaardagscadeau op mijn 13e verjaardag een basgitaar en een klein versterkertje gekregen. Ik deed niks anders dan thuiskomen, mijn boekentas neergooien en bas spelen."

De passie voor basgitaar gaat terug tot de muziek die Daan via zijn moeder had meegekregen. Hij is ervan overtuigd dat een goeie bassist een nummer maakt of kraakt. "Iedereen kan grondnoten spelen om een nummer te ondersteunen. Wanneer je echter een bas eruit kan laten springen zoals Geezer Butler, Geddy Lee, Glenn Hughes, Pino Palladino, Cliff Burton en konsoorten dit doen, dan is dit super waardevol voor een band."

Voor Daan was het toen hij Know Your Enemy (RATM) kon spelen het moment dat hij de smaak echt te pakken had. "Die funky baslijn gemixt met de boosheid en agressie van Zach de la Rocha en die unieke techniek van Tom Morello toonde mij wat ik wilde kunnen met een basgitaar."Ben je professioneel muzikant? "Ik ben jammer genoeg (nog) geen professioneel muzikant. Die droom leeft wel erg hard, al is dat natuurlijk wat wishfull thinking. Ik ben van opleiding een orthopedagoog met een specialisatie in jeugdcriminologie. Ik ben momenteel werkzaam bij het Rode Kruis Vlaanderen waar ik minderjarige vluchtelingen zonder ouders begeleid op psychosociaal vlak maar ook in het dagelijks leven en hun integratie in de Belgische samenleving.

Het gemak aan die job is dat je heel wat onregelmatige uren hebt waardoor je wel wat vrije dagen kan regelen voor de band wanneer het nodig is. Het coole is dat we bij Off The Cross allemaal de band op de eerste plaats zetten en er zo echt keihard voor kunnen gaan om onze droom waar te maken."Is er nieuw werk van je project(en) in het vooruitzicht?

"Yes! We zijn nu in de coronatijd keihard bezig geweest om dingen te blijven releasen zoals livestreams, videoclips en covers van bevriende bands en idolen.

We hadden ook al keilang een nieuwe plaat opgenomen maar door de coronapandemie hebben we besloten om die naar achter te pushen zodat we die niet in volledige lockdown moesten uitbrengen. Van die nieuwe plaat zijn nu al drie nummers uitgebracht met een videoclip: The Dance, Exist en zopas nog This Too Shall Last (met Fabienne Erni van Eluveitie). Dat is ook een plaat waar we allemaal naar uitkijken gezien het er eentje is waar allemaal superhard achter staan." nvdr: Enjoy It While It Lasts verschijnt op 29 april!Fav instrument om te spelen "Op de eerste plaats mijn stem, gezien dat hetgeen is wat ik het meest doe en ook het best in ben, m.n. zingen. Ik geniet ervan om met mijn vocals een publiek te laten ontploffen, te laten meezingen en te beroeren. Misschien ietwat egocentrisch maar ik hou ervan om mijn publiek te beïnvloeden puur door mijn stem te gebruiken. Daarnaast, de foto's maken het wel duidelijk, is de basgitaar mijn favoriet instrument. Het is de manier waarop je een nummer subtiel kan sturen en beïnvloeden met een basgitaar, alsook de groove en funk die je met ermee teweeg kan brengen, waardoor ik gepassioneerd ben door dit instrument."


Fav instrument om naar te luisteren

"Goh ik weet niet of ik daar één instrument op kan plakken. Bij bepaalde nummers kan dat een gitaar zijn dat mij helemaal meesleurt, voornamelijk in de meer atmosferische black metal. Ik kan ook helemaal meegaan in tribal drums zoals Sepultura dat altijd heeft gedaan. Saxofoonsolo’s of bassolo’s zullen voor mij altijd iets speciaals blijven.

Een nummer waarbij de energie van 'elk' instrument mij raakt is Falling of the Edge of the World (Black Sabbath). Daar heb je een magnifieke intro met de band, ondersteund door synthesizers, waar ik ook een serieuze voorliefde voor heb! Het vloeit dan over in een zalige gitaarriff waar Geezer Butler zich met zijn bas helemaal over laat gaan, een funky drumpartij en de zanglijn van een van de beste zangers die ooit heeft geleefd."

Fav instrument dat je ooit zou willen spelen

"Ik denk dat dit het meest voorkomende antwoord is, maar de drum. Ik wou, zoals vermoedelijk elke muzikant, leren drummen maar dit was te luid voor mijn ouders. Dan hebben ze vreemd genoeg wel toegestemd met saxofoon, een instrument dat niet bepaald veel stiller is. Karma of zoiets noemen ze dat dan. Ik vermoed dat drummen er ooit in de toekomst nog wel inzit als ik tijd te veel heb. En wanneer blijkt dat ik niet de minst ritmische persoon ooit ben natuurlijk. De tijd zal het uitwijzen."Comments


bottom of page