top of page

RAWreport | Het favoriete instrument van: Christophe Depree


Onze derde reeks RAWreports bracht ons bij enkele Belgische en Nederlandse muzikanten.

Doel was te polsen naar hun favoriete instrument, hun verhaal te brengen gecombineerd met één of meerdere portretfoto's. Onze verslaggevers en fotografen kwamen terug met een aantal erg leuke en/of verrassende portretten.Hoe is de liefde voor je instrument ontstaan?

De eerste vonk sloeg over toen ik bij een oudere neef zijn hardrockplaten mocht inkijken en beluisteren. Manowar, Deep Purple, Rainbow: dat soort zaken. De muziek en de hoezen spraken me onmiddellijk aan.

Hoe oud was je toen je bent begonnen?

Op het eind van het eerste middelbaar ging een vriend gitaarshoppen. Ik ging mee voor de fun en was meteen verkocht. Op het eind van de zomervakantie had ik genoeg geld gespaard om mijn eerste elektrische gitaar te kopen, the rest as they say is history.

Wie heeft je geïnspireerd?

Muzikaal zullen dat in het begin vooral Iron Maiden, Motorhead en AC/DC geweest zijn. Iets later vooral de oude Metallica: hun eerste drie platen zijn toch zeer invloedrijk geweest in mijn muzikale vorming. Sindsdien is er uiteraard van alles bij gekomen.

Heb je muziekschool gevolgd?

Nee, ik heb alles zelf aangeleerd en uitgezocht op de old school manier: meespelen met platen en zoeken tot je het vindt. Van YouTube was er toen nog geen sprake... Mijn collega-gitarist bij After All, Dries, met wie ik al 35 jaar samen speel, had wel muziekschool gevolgd, dus via hem stak ik ook wel behoorlijk veel op.

Wanneer ben je tot het besef gekomen dat dit je instrument is en dat je het echt wel kan?

Goh, wanneer kan je echt iets? Ik leer nog elke dag bij en sta nog steeds versteld van de virtuositeit van bepaalde muzikanten. Ik heb daar echt bewondering voor. Laat ik stellen dat ik na 35 jaar gitaarspelen – te horen op 10 full cd’s en 9 EP’s - wel zeer trots ben op dat mooie oeuvre en nog steeds ontzettend veel plezier beleef aan muziek in al haar facetten.

Welke gitaar gebruik je het liefst en waarom?

Ik hou van elk instrument dat ik heb (en dat zijn er wel wat). Als ik er dan toch één moet uitpikken is het wel mijn Jackson USA Randy Rhoads RR1 in Hot Rod Flames finish.

Mijn allereerste goedkope beginnersgitaar had destijds dezelfde vorm, maar dit is toch wel the real deal. Ze heeft ook een grote sentimentele waarde want ik kocht ze ooit (in 2007) over van collega-gitarist en vriend Bernie Versailles van de Amerikaanse speedmetalband Agent Steel. Dat gebeurde op het einde van een maandlange Europese tour die we (After All) samen met Vicious Rumors en Agent Steel deden.

Bespeel je ook andere instrumenten?

Ik speel gitaar, drums en basgitaar en doe live wat backing vocals.

Hoeveel instrumenten heb je?

Een ukelele, een drumstel, een keyboard, twee basgitaren en een twintigtal gitaren.

Gebruik je effects (pedalen …)?

Ik heb een uitgebreid pedal board met effecten. Maar sinds ik de overstap maakte naar een Kemper modeling amp zit dat allemaal softwarematig opgeslagen in dat toestel. De compactheid, flexibiliteit en consistentie van de Kemper zijn net de troeven die van mij een overtuigd gebruiker maken.
Welk minder bekend of 'zeldzamer' instrument hoor je graag? Soort van guilty pleasure.

Ik kan hier niet onmiddellijk op iets komen, eerlijk gezegd. Een Hammond orgel vind ik altijd wel cool, een theremin vind ik ook iets hebben.


Met welk instrument ben je ooit begonnen, maar lukte het echt niet?

Aan keyboard/piano wil ik wel meer tijd besteden, maar die ontbrak me tot nu toe …

Bij welke andere bands speel je? En welk instrument?

After All – gitaar

Channel Zero – gitaar

Rawdriguez – drums

Staat er iets op punt om uit te komen? CD? Of is er net iets gereleased?

Met Rawdriguez brachten we begin april onze debuut cd “Asylum Of The Arcane” uit.

Met After All zijn we naarstig aan het schrijven en opnemen voor onze tiende full cd die er in 2021 moet komen.

Ben je fulltime professioneel muzikant, of verdien je je boterham met een andere job?

Ik werk om den brode al meer dan 20 jaar in de logistiek en ben zeer bevoorrecht dat zowel mijn werkgever als mijn gezin begrip hebben voor mijn soms druk bezette muzikale agenda.

Hoe ervaar je de lockdown?

Ik ben steeds blijven werken. Dat zorgde wel voor een zekere continuïteit. De eerste drie maanden had ik het wel wat moeilijk: geen contact met familie of bandleden, geen repetities of shows.

Sinds we weer mogen repeteren is het wat draaglijker, maar ik mis de shows toch enorm: de kick van het optreden, de interactie met het publiek ... Om dat na zoveel jaar plots te moeten missen - voor een vol jaar zoals het er nu naar uitziet - is echt zwaar. Het spontane is er ook even uit, nu alles vooraf gepland en gereserveerd moet worden. Ik hoop toch dat we binnenkort als vanouds weer diverse podia mogen bestormen.

Is er nog iets wat je kwijt wil aan onze lezers?

Bedankt voor de interesse. Wees kritisch en geloof niet klakkeloos wat de (sociale) media ons verkondigt. Gebruik je gezond verstand en hou het veilig. Hopelijk tot binnenkort op een show – eenmaal dat in z’n volle glorie weer mag. Ik kijk er alvast zeer naar uit!Foto's: Michel De Pourcq | Redactie: Marleen Markey


Comments


bottom of page