top of page

RAWreport | Het favoriete instrument van: Arina Banga


Onze derde reeks RAWreports bracht ons bij enkele Belgische en Nederlandse muzikanten.

Doel was te polsen naar hun favoriete instrument, hun verhaal te brengen gecombineerd met één of meerdere portretfoto's. Onze verlaggevers en fotografen kwamen terug met een aantal erg leuke en/of verrassende portretten.


Bassist Arina Banga van de Nederlandse punkband Ink Bomb © Bertus Elings

Jij speelt bas. Voor de mensen die er verstand van hebben: welke bas speel je?

Ik heb een Squire Precision Bass. Ik heb ‘m ooit tweedehands van een bekende gekocht voor weinig en ik ben er nog steeds erg blij mee. Sinds een klein jaar heb ik écht mijn sounds gevonden. Tot die tijd speelde ik best veel, maar vond ik het lastig te bepalen hoe mijn sound zou moeten zijn en hoe ik die zou moeten creëren. Een klein jaar geleden heb ik een SansAmp-pedaal gekocht en ik heb een Ampeg bas top gekocht. Samen met dat pedaal klinkt het heel mooi en stoer en dat voelt meteen beter. Voordien wist ik niet dat ik ’t miste, maar sindsdien heb ik wel een beetje mijn sound gevonden.


Arina on stage © Bram Geurts

Hoe ben je tot basspelen gekomen?

Ik heb vroeger muziekles gehad, maar toen op de dwarsfluit. Daar ben ik begin middelbare school mee gestopt. Daarna heb ik jarenlang geen muziek gemaakt. Op ongeveer mijn 16e werd ik vrijwilliger bij een poppodium Iduna in Drachten en daar kwam ik weer in aanraking met bandjes. Later, toen ik al studeerde in Groningen, was ik weer eens een poosje bij mijn moeder thuis, in Drachten, en daar woonde eigenlijk nog maar één vriend. Met hem ging ik toen wel redelijk veel om. Hij had een basgitaar. Dat was mijn eerste contact, dat hij mij bepaalde kleine dingetjes leerde. Nog later, weer bij Iduna, was er iemand die zijn bas wilde verkopen. Toen dacht ik dat het wel interessant was. Toen had ik dus ineens een bas.


Arina tijden een optreden in 2018 ©Marcel Poelstra

Heb je les gehad of heb je jezelf leren spelen?

Ik heb vooral mezelf leren spelen. De afgelopen tien jaar heb ik het in elk geval zelf gedaan. Maar afgelopen winter heb ik zowaar een paar lessen genomen, voor het eerst. Toen bleek dat ik heel inefficiënt speel. Als ik van het begin af aan anders had gespeeld, had ik mezelf heel veel moeite bespaard. Dan had ik dingen veel makkelijker kunnen spelen. Die leraar zei echter ook dat ik, ondanks mijn manier van spelen, ‘prima functioneerde’. Ik heb toen enige tijd oefeningen gehad voor het aanleren van een andere manier, maar dat is best heel lastig. Die leraar gaf ook aan dat ik, bij de nummers die ik al speel, waarschijnlijk gewoon ‘mijn’ manier vasthoud, maar dat ik bij nieuwe nummer misschien nog wel ’s terug denk aan zijn tips.


© Bertus Elings

Heb jij, qua instrument, nog interesse in andere instrumenten?

Nee, eigenlijk niet. Als ik bij mijn moeder ben, speel ik af en toe nog wel ’s piano, maar ook dat gaat op de manier waarop ik ook bas speel: een ietwat verkeerde manier, hahaha.

Je bent geen professioneel bassist. Waar verdien je de kost mee?

Ik geef les aan de lerarenopleiding Nederlands, op het HBO, bij Fontys in Tilburg. Ik geef o.a. vakdidactiek en begeleid onderzoek, gedurende 3,5 dag per week. Daarnaast maak ik af en toe als freelancer wel ’s lesmateriaal voor educatieve uitgeverijen.


© Lonneke Prins

Je speelt in de band Ink Bomb. Vertel daar eens iets over.

Ink Bomb is een melodieuze punkrockband uit Nijmegen. We bestaan nu ongeveer 5 jaar en in die tijd hebben we twee ep’s en een album gemaakt, Invincible Summer, Swim en het album Fiction. Sinds een jaar of vier brengen we in december van het jaar een akoestische cover uit van een nummer, waarvan de opbrengst voor een goed doel is.

We spelen eigenlijk best veel shows. Natuurlijk in Nederland, maar ook in België, Duitsland, Engeland en Denemarken. We proberen veel diverse shows te spelen, zowel in grotere venues als kleine, zoals in kraakpanden en zo.

Staat er nog wat aan te komen?

Nou, toevallig gaan we over drie weken drums opnemen voor drie nieuwe nummers. Wat we daarmee gaan doen, een ep of een album uitgeven, en wanneer, dat weten we nog niet echt. Het lijkt erop dat een ep of een splitalbum het meest voor de hand ligt, maar er is niets zeker.

Je kunt natuurlijk niet zo heel veel in de coronaperiode. Het enige wat je nu wel kunt, is nummers maken. We hebben ieder onze ideeën online met elkaar gedeeld en zijn daarmee verder gegaan. Oefenruimtes waren immers dicht, dus je kon niet samen brainstormen. Vanaf mei, juni repeteren we weer af en toe samen.


Ink Bomb © Matthijs Mekking

Heb je muzikale helden?

Ik luister zelf heel veel naar punk. Mijn favoriete band is echt wel Bad Religion. Ik vind de bassist van die band ook heel erg tof. Ik vind dat hij heel sympathiek overkomt als hij op het podium staat. Daarnaast ben ik wel van de Go-Go’s, omdat dat een van de eerste bands is die geheel uit vrouwen bestaat en hun eigen nummers maken. Eind juli hebben ze voor het eerst in 20 jaar weer een nummer uitgebracht, da’s heel cool. Ik vind het heel gaaf dat zij, toen het helemaal niet normaal was, durfden te pionieren. Hoe is dat nu, als vrouw in de punk?

Het is überhaupt nog steeds niet helemaal ingeburgerd dat vrouwen ook in bands spelen. Onlangs nog kwam ik daar een vooroordeel in tegen. Ik had het met een student over het feit dat ik de tijd ervoor veel gespeeld had met mijn band en toen zei zij: “Oh…zing je dan?” Het is echt een klassieker: als er een vrouw in de band zit, zal ze wel de zangeres zijn. Maar ook dat ik bij shows, als ze niet weten wie de band precies is, een beetje vreemd word aangekeken en dat ze dan wel ’s zeggen: “Speel jij ook in de band?” of “Spelen jullie allemaal in de band?” Het is echt wel frustrerend, af en toe.

Voor Ink Bomb speelde ik in een all-female-band en toen zijn we back stage wel ’s weggestuurd want “Het is hier alleen maar voor de bands!” Dit soort dingen gebeuren gewoon nog steeds.


Ink Bomb © Matthijs Mekking

Wat is je favoriete instrument om te spelen?

Basgitaar


Wat is je favoriete instrument om naar te luisteren?

Hangt ervan af wat voor partij of wat voor lijn dat instrument speelt. Om te kijken: drums, maar dat is niet de vraag!


Wat is je favoriete instrument dat je ooit zou willen spelen?

Basgitaar


Ink Bomb.


Comments


bottom of page