top of page

RAWreport | Het favoriete instrument van: Anna Bauman & Davy Knobel


Onze derde reeks RAWreports brengt ons bij enkele BE en NL muzikanten.

Doel is te polsen naar hun favoriete instrument, hun verhaal te vertellen gecombineerd met één of meerdere portretfoto's. Onze verlaggevers en fotografen brengen een aantal erg leuke en/of verrassende portretten.Wie zijn Anna en Davy?

Anna en Davy zijn twee personen die elkaar hebben leren kennen op een tour. Ze zijn verliefd geworden en wonen nu samen in Breda. Samen hebben ze besloten muziek te maken en runnen ze hun bedrijf, IDVI agency.


Wat is je favoriete instrument?

Anna: "Mijn favoriete instrument is de basgitaar. Voor mijn klassieke opleiding ben ik afgestudeerd op de dwarsfluit, later begon mijn interesse in rockmuziek. Mijn vader luisterde vroeger altijd naar bands als Black Sabbath, Yes en Rush en was zo blij met mijn interesse voor rockmuziek dat ik direct een basgitaar van hem kreeg. Zo is mijn liefde voor de basgitaar begonnen."

Davy: "Voor mij is dat de gitaar. Bij mij thuis stond er altijd muziek op; Roy Orbison, John Denver, dat soort muziek. Wat ik mij ook nog goed kan herinneren is dat ik vroeger op de basisschool in de middagpauze vaak ging lunchen bij mijn opa en oma, daar keken we altijd dezelfde live DVD van Cliff Richard. Op die DVD speelde hij twee echte rocknummers, tijdens mijn pauze had ik precies genoeg tijd om snel te eten en die twee nummers te kijken. Op dat moment heb ik besloten dat ik gitaar wilde spelen.

Voor de eerstvolgende Sinterklaas kreeg ik mijn eerste akoestische gitaar met nylon snaren. Toen ik later voor mijn verjaardag een elektrische Greg Bennett gitaar zou krijgen wist ik waar mijn ouders deze verstopte, ik wilde zo graag 'Still Got The Blues' van Gary Moore spelen dat ik de gitaar stiekem heb gepakt om in het geheim te oefenen. Dus op de dag dat ik mijn gitaar kreeg, kon ik 'Still Got The Blues' al spelen!"


Wie is je voorbeeld of inspiratie op dit instrument?

Davy: "Mijn voorbeelden zitten meer in de dienende rol van de gitaar zoals de gitarist bij Phil Collins, van de latere jaren haal ik veel inspiratie uit Rival Sons met Scott Holiday. Mijn inspiratie haal ik niet persé uit de sologitaristen maar meer uit de gitaristen die goede songs schrijven. Maar als ik dan toch namen moeten noemen zijn dat toch Mike Campbell en Tom Petty."

Anna: "Voor de basgitaar heb ik een zeer duidelijke inspiratiebron; Melissa Auf der Maur, de bassist van Hole en de Smashing Pumpkins. Zij inspireert mij als bassist en als songwriter. Toen ik haar op mijn vijftiende voor het eerst hoorde werd ik direct weggeblazen door de sound en wat ze uitstraalde als artiest, ze is voor mij een groot muzikaal rolmodel."Aan welk instrument ben je het meest gehecht?

Anna: "Aan mijn Fender Precision Bass Guitar American Standard, dit was het laatste cadeau dat ik van mijn vader heb gekregen voor hij overleed. Ik kom uit een klein dorpje in Hongarije met een kleine muziekwinkel, mijn vader had deze basgitaar besteld en op het moment dat hij binnenkwam in de muziekwinkel wilde iedereen er bij zijn om de koffer te openen, zo bijzonder was het dat zo’n basgitaar daar in de winkel was.

Op deze basgitaar ga ik de rest van mijn leven spelen en ik denk er niet eens aan om hem ooit te vervangen, het is een deel van mijn hart."

Davy: "Mag ik er twee noemen? Eigenlijk heb ik altijd obsessieve drang om gitaren te kopen, maar ik heb ik nu één gitaar waar ik alles op doe en alles mee kan, dat is mijn D’angelico gitaar. Alles wat ik in mijn hoofd heb wat betreft klank kan ik daarmee doen.

De andere gitaar is de akoestische Morris gitaar uit de jaren 70, die is van de vader van Anna geweest. Hier heeft hij zo veel op gespeeld dat zijn vingers ingesleten staan op het fretboard. Deze gitaar staat altijd prominent hier in huis en al de nummer van Light By The Sea zijn hierop geschreven, het begint altijd bij deze gitaar!

Als ik een nummer schrijf doe ik dat altijd met de akoestische gitaar omdat ik denk dat als je een nummer schrijft met een elektrische gitaar, dat wanneer je een effectje nodig hebt, het nummer altijd verder af staat van wat de essentie is.

De basgitaar van Anna en de akoestische gitaar die van haar vader is geweest zijn de instrumenten die het beste connecteren met wat wij doen."Wat voor rol speelt muziek in jullie leven?

Davy: "Muziek speelt een hele grote rol in ons leven omdat we naast Light By The Sea ook ons eigen bedrijf hebben; IDVI Agency. Met dit bedrijf doen we management, bookings en verzorgen we promo's voor redelijk wat bands. Eigenlijk staan we op met muziek en gaan we naar bed met muziek.

Als we klaar zijn met werken en klaar zijn met onze eigen band, dan zetten we muziek op. Muziek is de rode draad in ons leven."


Jullie zijn een crowdfunding gestart om een debuutalbum te kunnen maken, waarom is het voor jullie zo belangrijk om dit op vinyl uit te brengen?

"Twee redenen: als we thuis zitten en we luisteren muziek, dan luisteren we op vinyl. We proberen alles zo puur mogelijk en zoveel mogelijk in de essentie te doen.

De andere reden is door het ontstaan van onze muziek, het begon ermee dat Anna tegen mij zei: ga gewoon weer muziek schrijven, schrijf wat je voelt. Met die nieuwe muziek ben ik gaan oefenen en op den duur zei Anna: gaaf, daar kan ik wel wat vocals bij schrijven. Voordat we het wisten hadden we een song! Zo ging dat verder en waren er ineens 10 songs.

Deze muziek hebben we echt alleen maar voor onszelf gemaakt zonder het plan om het ooit te releasen. Toen we in Kroatië waren bedachten we dat als we terug willen kijken op deze tijd, dit gedeelte van ons leven, we dit het liefste zouden willen doen met een album op vinyl. Zoals andere mensen een fotoboek maken om in terug te kijken, zo hebben wij straks een album hebben als herinnering van deze periode in ons leven. Dit is de essentie van het hele project.

Anna: We doen het echt alleen voor onszelf en als we daar mensen blij mee mogen maken is dat de kers op de taart."Bespelen jullie nog meer instrumenten?

Davy: "Ik zou mezelf wel als gitarist kunnen zien, maar ik zie mezelf meer als muziekschrijver. Ik speel ook bas, synthesizer en percussie. Hier hebben we een mooi Philicorda orgel van Phillips staan uit 1967. Het eerste instrument dat ik echt bespeelde was de drums, van mijn achtste tot mijn tiende heb ik drumles gehad. Als ik af en toe een drumstel zie staan kruip ik er nog steeds graag even achter."

Anna: "De dwarsfluit, ik ben afgestudeerd op het conservatorium op dit instrument. Mijn hele leven heeft in het teken gestaan van klassieke muziek en op het conservatorium speelde ik ook piano, gitaar, basgitaar en een klein beetje viool. Mijn plan is om de harp te gaan spelen."

Davy: "De Korg synthesizer die ook op onze plaat te horen is zag ik ooit een keer op marktplaats voorbijkomen en toen we die gingen halen was er een gast in een caravan die die synthesizer klaar had staan en hij zei: 'de synthesizer heeft het altijd goed gedaan, maar ik geef geen garantie'. Toen we hem thuis gingen schoonmaken bleek hij helemaal verkeerd gestemd, de noten kloppen niet dus je moet echt weten hoe hij werkt. Klinkt te gek, maar je moet weten hoe je erop moet spelen."


Wat staat er nog op je verlanglijstje?

Anna: "De komende periode wil ik graag gebruiken om de harp te leren bespelen. Verder misschien een Gibson SG, ik hou heel erg van de krakerige warme klanken ervan en natuurlijk hoe hij eruitziet."

Davy: "Een Fender Rhodes lijkt me nog wel heel gaaf, het nadeel is alleen dat die dingen zo vaak kapotgaan. Bands die met een Rhodes spelen moeten vaak een half uur extra inplannen voor de soundcheck om de Rhodes nog te repareren als het nodig is. Maar dat zou ik er graag voor over hebben, het is een supergaaf ding met een enorm toffe sound."Met welke artiest of band zou je graag een keer op het podium staan?

Anna: "Het is geen perfect match dus ik denk dat we niet snel met deze band geboekt zullen worden, maar de band Dead Can Dance.

Waarvan ik denk dat wij er goed bij zouden passen zijn de Smashing Pumpkins, en natuurlijk The Dandy Warhols en The Brian Jonestown Massacre."

Davy: "We zouden natuurlijk heel graag op het podium staan met The Brian Jonestown Massacre, maar we zouden misschien nog wel liever gewoon een biertje drinken en over muziek praten met leadzanger Anton Newcombe. We zouden ook heel graag een keer praten over muziek en over het leven met Johnny Depp. Dat komt omdat op onze komende plaat één song staat die gaat over Ed Wood, een filmproducent uit de jaren 50. Hij is nooit echt bekend geworden omdat hij altijd B-films maakte, maar in 1994 is zijn leven verfilmd met onder andere Johnny Depp en Béla Luhosi, een Hongaarse acteur (de originele acteur van Dracula). Het nummer dat we over deze Ed Wood hebben geschreven en dat heet 'Hollywood Vampire', een verwijzing naar de band van Johnny Depp en Alice Cooper: The Hollywood Vampires.

Voorlopig zijn we heel blij dat we in de luxepositie zitten dat we dit najaar mogen spelen met Vive la Fête uit België en met één van de geniaalste Hongaarse bands; Platon Karataev."


Willen jullie nog iets anders kwijt?

Anna: In dit soort tijden moet je de tijd gebruiken om geïnspireerd te raken door iets of iemand. Gebruik deze tijd om de beste versie van jezelf te worden!Steun Anna en Davy! Wil je Anna en Davy steunen bij het maken van het debuutalbum, dan kan dat via deze link.Comments


bottom of page