top of page

RAWreport | Concertpromotoren: No Name Collective


Voor onze vierde reeks bundelen we diverse onderdelen uit de muzieksector. Hier kan in feite alles aan bod komen wat we niet reeds eerder in het daglicht hebben gesteld: platenmaatschappijen, bookers, management, toursupport, opnamestudio's, ... noem maar op. Zolang ze maar Belgisch of Nederlands van oorsprong zijn.

Suggesties of zelf interesse in een reportage? Contacteer ons!


Laegolas Bruynooghe en Cas Vanderplaetse
Ons eerste event vond plaats in onze stamkroeg, café Den Drummer (waar meteen ook de sympathiekste barman van Gent te vinden is).

A quick guide to... "NNC, oftewel No Name Collective, is een groep gelijkgestemde zielen die op een zo laagdrempelig mogelijke manier probeert bands op een podium neer te poten, met een sterke focus op het vele talent dat aanwezig is in onze eigen streek. Eigenlijk begon het als een bende maten die al jaren samen concerten bezochten en die ergens medio 2016 zin hadden om bands te boeken die we zelf wilden zien, maar die vaak niet door andere organisaties werden opgepikt. Laagdrempelig, want meer dan 90% van onze shows zijn gratis voor het publiek. Nu, de meesten onder ons hadden samen al ettelijke shows op poten gezet via de organisatie Niflheim, waardoor het enkel logisch leek om ook NNC onder die vzw te huisvesten. Daarnaast hadden we allen wel wat ervaring via organisaties als GRIMM Gent of de Vort’n Vis in Ieper, dus liep dat allemaal best vlot. Ons eerste event vond plaats in onze stamkroeg, café Den Drummer (waar meteen ook de sympathiekste barman van Gent te vinden is), en vandaar ging het de voorbije jaren steeds harder: meer aanvragen, meer bands, meer partnervenues. Ik denk dat toen we The Midnight Ghost Train begin 2017 in NEST boekten, dat de eerste keer was dat we collectief iets hadden van ‘holy shit, we kunnen hier echt wel coole dingen mee doen’. Verder blijven ook onze shows met Hegemone in de Charlatan, Electric Octopus in de Kinky Star en ook de waanzinnige avond die we in datzelfde broeierige kot mochten organiseren tijdens de Gentse Feesten in 2019 absolute hoogtepunten! Onze succesformule bestaat volgens ons uit een doelbewuste band- en venuematching, waarbij we lokale bands samenbrengen met grotere internationale acts en afwisselen tussen een aantal venues zodat mensen ook nieuwe plekjes leren kennen. Zo proberen we ook alle spelers in de scene te versterken! Dat, in combinatie met een heel toegankelijke en familiale werking, wekt heel veel sympathie bij de bands in onze scene, waardoor we vaak de kans krijgen om onder heel amicale voorwaarden knallers van line-ups aan te bieden."What's in a name?

"De naam was eigenlijk een ‘werknaam’ die we begonnen te gebruiken in afwachting tot we een effectieve naam zouden vinden die zou passen bij wat we doen. Echter is die werknaam zodanig lang blijven hangen dat we ze gewoon behouden hebben: tegen dan waren mensen op de hoogte van het bestaan van NNC, dus leek het nogal nutteloos de naam te veranderen. De afkorting bekt ook gewoon lekker!

Aan de andere kant past de naam ook gewoon goed bij wie we zijn en wat we doen: met NNC werken we eigenlijk op een vrij amorfe manier waarbij we ons niet vastpinnen aan één partnervenue, organisatie of concept. We proberen voor elke band die we interessant vinden een gepaste locatie te vinden en passen onze werkwijze en concept aan het idee aan. Wie er allemaal achter de schermen meewerkt is ook van minder belang naar de buitenwereld toe: het draait om het brengen van muziek en het steunen van artiesten, niet om onszelf in de spotlights zetten. Dat motiveert ook de keuze om die werknaam als een soort geuzennaam met trots te dragen!"

Genrespecifiek of genrefluid?

"Onze programmatie gaat relatief breed, maar toch proberen we ons aan een los omlijnd concept te houden. We merkten doorheen de jaren dat er een heel grote overlap is tussen mensen die luisteren naar stoner, doom metal en sludge, maar dat diezelfde ook vaak terug te vinden waren bij post-rock, post-(black)-metal en zelfs psychedelische rockconcerten. Het feit dat al deze genres nauw samenhangen en vaak inspiratie vinden bij elkaar zorgt ervoor dat we best breed kunnen programmeren wat stijlen betreft, maar dat alles toch steeds binnen ons idee van NNC past. Na iets meer dan vijf jaar weten mensen ondertussen ook wel wat ze kunnen verwachten. We vonden dat deze genres in Gent ondervertegenwoordigd waren, ondanks het feit dat enkele organisaties zoals GRIMM Gent, Democrazy en de Kinky Star ze af en toe wel in hun affiches opnamen, en vonden hierin dus onze niche.

De meesten van ons zijn ook fan van extremere genres zoals black en death metal. Ook in deze genres boekten we al ettelijke shows, maar daarvoor behouden we de noemer Naturmystikk in plaats van NNC. Op die manier kunnen we toch onze zin doen en boeken wat we willen, zonder dat de volledige programmatie een ratatouille wordt en er geen overkoepelend idee meer te bespeuren valt."Wat zijn de belangrijkste nieuwe concerten die eraan komen?

"Op dit moment hebben we één aangekondigde show staan: Dopelord en Hæster op woensdag 22 september in Trefpunt te Gent. Daarnaast staan er een hoop shows in de steigers vanaf 2022, maar we kunnen niets zeggen zolang die niet helemaal vastliggen en de tours niet aangekondigd zijn. We hopen vooral alle bands die we door corona hebben moeten cancelen, alsnog op onze podia te krijgen. Verder zal het afhangen van de internationale toursituatie natuurlijk, maar zodra het kan zetten we heel Gent vol met (al dan niet Belgische) acts!"Staat NNC ook in voor bepaalde organisaties/events of neem je deel aan bepaalde events?

"NNC werkt samen met iedereen die met NNC wil samenwerken. Ons grote doel is niet zomaar een concertorganisatie zijn, maar een draaischijf te worden die bands met de juiste organisaties en venues combineert en ruimte laat voor beginnend talent. Zo werken wij samen met heel wat venues en organisatoren: we organiseerden al concerten in Den Drummer, NEST, Kinky Star, Trefpunt, De Kleine Kunst, Asgaard, Charlatan en de Vort’n Vis, maar we onderhouden ook contact met onder andere The Pit’s in Kortrijk, Collectif Mental uit Brussel en enkele promoters uit Antwerpen om shows wat op elkaar af te stemmen in plaats van elkaar kapot te concurreren. Collegialiteit is alles in deze sector; wanneer wij een band zelf niet kunnen boeken, verwijzen we hen steevast door naar andere bevriende organisaties die hen hopelijk wel kunnen helpen. Daarvoor hebben we op facebook ook een netwerk op poten gezet waarin alle promotoren uit België, en bij uitbreiding de buurlanden, welkom zijn. Zo kunnen we garanderen dat “onze” bands maximale speelkansen krijgen, ook als we het zelf niet kunnen bolwerken. Het uitbouwen van zo’n coöperatief netwerk staat centraal binnen onze werking. Het gaat er niet om wie de bands boekt, het gaat erom dat de bands op een gepast podium terechtkomen, bij mensen die een even groot hart voor muziek hebben. Wel merken we dat onze activiteiten niet onopgemerkt blijven: steeds meer worden we door andere spelers in de scene gecontacteerd om samen dingen te organiseren en de krachten te bundelen. Daarover later meer! "


NNC tijdens de pandemie: een extra uitdaging? Business as usual? …?

"Als concertorganisatie was het afgelopen anderhalf jaar voor velen rampzalig. Ook wij hebben bij de afkondiging van de eerste lockdown een héél goede line-up met een dertigtal bands moeten afzeggen. Heel pijnlijk, maar gelukkig stopte de miserie daar voor ons. NNC is niet gericht op het maken van winst, noch is iemand er afhankelijk van. In principe hebben wij gewoon de pauzeknop ingedrukt, en vanaf het terug kan schieten we terug uit de startblokken! Gelukkig hebben we, met dank aan de Vlaamse regering en Historische Huizen Gent, wel één evenement kunnen organiseren: Gent Ondergronds, een livestreamconcert met Psychonaut en Hemelbestormer vanuit de middeleeuwse crypte van de Sint-Pietersabdij in Gent. Deze sets vallen trouwens nog steeds gratis op YouTube te bekijken! Daarnaast hebben we met partner Kinky Star ook livestream-concerten van Hetouht, Pothamus, Growing Horns en Voidian kunnen organiseren, alsook een aantal leuke DJ-sessies.

Wel hebben we de tijd gebruikt om online promo te blijven maken voor anderen: zo zetten we steeds nieuwe releases van onze eigen NNC-veteranen in de verf en maken we met plezier mee promo voor de shows van bevriende organisaties of affiches die we gewoon zelf cool vinden. Bijna iedereen van ons is gewoon om bij te springen op shows van andere organisaties, schrijft voor blogs of magazines (wij zijn onder andere terug te vinden op de redacties van Addergebroed, Rock Tribune etc.) of draagt op een andere manier bij tot het levendig houden van onze geliefde scene. Het is voor ons dan ook enkel maar evident dat onze ‘support your locals’-mentaliteit steeds centraal staat bij alles wat we doen."Nice to know ...

"Met NNC zijn we steeds op zoek naar leuke, unieke locaties die de show van een band net dat ietsje extra geven. Weet jij een leuke plek, heb je zelf een kerk in je achtertuin staan of heb je een ondergrondse spelonk ontdekt? Contacteer ons gerust! Hetzelfde geldt voor materiaal: wil je eindelijk eens af geraken van al die tapijten, cabs, drumstellen, kabels en micro’s die in je garage stof liggen verzamelen, geef ons dan een seintje! Wie weet kunnen we er een beginnende band gelukkig mee maken.

Iedereen weet dat er ook pre-corona voor niemand in de underground muziekscene een cent te rapen viel. Door de crisis is het echter allemaal nog moeilijker en duurder geworden voor artiesten, venues en organisaties. Dus: koop dat ticket, schaf die plaat of t-shirt aan, promoot nieuwe ontdekkingen die je omverblazen en geef een euro voor albums die op Bandcamp aan Name Your Price staan. Elk beetje steun aan muzikanten helpt! En moest je er omwille van persoonlijke redenen niet financieel toe in staat zijn: in 2022 zetten we terug een hoop gratis concerten op poten, ha! Uw kop tonen en genieten van muziek is evenzeer steun!

Dat geldt ook voor No Name Collective: neem op shows een kijkje in onze merch, gooi een centje in de hoed of doe je online aankopen via ons Trooper-platform! Je kan ons ook vinden op Goededoelen.be."


bottom of page