top of page

RAWkost | Revelations Top 20(20)


Bij ons geen standaard eindejaarlijstjes, wel een héél eigen kijk van enkele van onze medewerkers op hun eigen muziekervaring. Enjoy!

Door Brothers in RAW heb ik dit jaar een pak nieuwe bands ontdekt, die verdomd goed zijn en (quasi) geen of te weinig airplay krijgen. Met plezier bied ik hen hierbij op zijn minst een Belgisch platform, hoe beperkt dit ook moge zijn. Ze verdienen het!1. Crack Cloud (CAN)

Dit prettig gestoord collectief uit Vancouver heeft met Pain Olympics voor mij misschien wel het beste album van 2020 afgeleverd.


2. The Holy (FIN)

Deze band uit Helsinki bracht op 2 Oktober 2020 hun nieuwe album Mono Freedom uit en zal in 2021 hopelijk de verrassing zijn op menig festivals, als het beestje het toelaat.


3. Patron (USA)

Patrón is een smeltkroes van invloeden, een nieuwe entiteit, een soort Frankenstein-wezen, dat evenveel leent van stoner rock, jaren '50 rock 'n roll, de Rat Pack als van jaren '80 pop. Het is sexy, het is groovy, het is luid en zwaar. Ontstuimige melodieën die aan je huid blijven plakken als een dorstige alcoholische tik. Op 29 Mei 2020 brachten ze hun gelijknamige album Patrón uit en één is zeker: het rockt!


4. The Wants (USA)

The Wants bestaan uit twee leden van de New Yorkse art-punks Bodega - Madison Velding-VanDam en bassist Heather Elle - gecompleteerd door drummer Jason Gates. Hun zelfverzekerde debuutalbum Container is doorspekt met een gespannen angst en een gevoel van permanente dreiging. Een aanrader!


5. Muzz (USA)

Een nieuwe superband die bestaat uit Paul Banks (zanger van Interpol), Matt Barrick (drummer bij Jonathan Fire*Eater en The Walkmen) en tenslotte Josh Kaufman (een derde van de folkgroep Bonny Light Horseman). Hun gelijknamige album Muzz, uitgebracht op 5 Juni 2020, was een ware verademing in deze barre tijden.


6. Touché Amoré (USA)

Touché Amoré is een Amerikaanse post-hardcore band uit Los Angeles, Californië, opgericht in 2007. De band bestaat uit zanger Jeremy Bolm, gitaristen Clayton Stevens en Nick Steinhardt, bassist Tyler Kirby en drummer Elliot Babin.

Hun nieuwe album Lament (release 9 Oktober 2020) was dus mijn eerste kennismaking met deze band en wat voor één!


7. Hobo Johnson & The LoveMakers (USA)

Frank Lopes Jr., (geboren op 22 december 1994), professioneel bekend als Hobo Johnson, is een Amerikaanse zanger en frontman van Hobo Johnson & the LoveMakers.

Los van het feit, dat ik hen heb leren kennen via mijn dochter Manon, vind ik deze story telling performer zo goed, dat hij een vermelding verdient in deze reeks. Happiness komt uit hun laatste album The Fall of Hobo Johnson, dat dateert van 13 September 2019.


8. Arnaud Rebotini (FR)

Deze Franse elektronische muzikant en componist is geboren in Nancy in 1970. Hij treedt op onder zijn eigen naam, maar ook onder het pseudoniem Zend Avesta1. Hij is ook een van de oprichters van de groep Black Strobe. In 2018 ontvangt hij de César voor de beste originele muziek voor 120 beats per minute. Schitterende muziek van deze leeftijdsgenoot, die zo mijn beste vriend zou kunnen worden. Wat een karakterkop heeft die vent!


9. Billy Nomates (UK)

De in Bristol gevestigde Tor Marie, alias Billy Nomates, is een daadkrachtige, eerlijke en onstuimige post-punkster. Haar gelijknamige debuutalbum verscheen op 7 augustus 2020 op Invada en haar featuring in de recente song Mork 'n Mindy van de Sleaford Mods ging niet onopgemerkt voorbij. Eentje om in de gaten te houden!


10. Max Diaz (USA)

Max Diaz, geboren op 25 februari 2004, is een Amerikaanse singer-songwriter, multi-instrumentalist en producent. Zijn debuutnummer Bedroom Pop kreeg in de USA massaal aandacht, wat leidde tot het succes van zijn tweede album Again. Hier heb ik hem nog nooit op de radio gehoord en deze nieuwe single Mr Manson kan daar misschien wel eens verandering in brengen. Fingers crossed!


11. Bent Arcana (USA)

Ja, verdomme, weeral John Dwyer! Al is het maar om zijn veelzijdigheid te demonstreren.

Bent Arcana is Dwyer's manier om zich te bevrijden van de ketenen van songcraft en zich te verliezen in de oceaan van groepscreativiteit. De zes nummers van Bent Arcana's titelloze debuut (release 21 Augustus 2020) zijn een uittreksel van vijf dagen uitgebreide improvisatie in Dwyer's eigen Stu-Stu-Studio opnameruimte.


12. Violent Soho (AUS)

Deze Australische alt-rock band uit Brisbane werd opgericht in 2004 en bestaat uit Luke Boerdam, James Tidswell, Luke Henery en Michael Richards. Het vijfde album van de band, Everything Is A-OK, verscheen op 3 april 2020. Tijd voor wat meer erkenning!


13. Blossoms (UK)

Deze Engelse Indie-band uit Stockport, Greater Manchester, Engeland is opgericht in 2013 en bestaat uit Tom Ogden, Charlie Salt, Josh Dewhurst, Joe Donovan en Myles Kellock. Hun nieuwste album Blossoms In Isolation kwam uit op 31 Mei 2020 en is meer dan het beluisteren waard. Bijgevoegd recent live-fragment is hier een duidelijk bewijs van!


14. Bambara (USA)

Deze post-punkband uit Brooklyn, New York bestaat uit Reid Bateh, Blaze Bateh en William Brookshire. Hun gebruik van machines, loops en andere verschillende lo-fi software hielp hen ook om als noise-rock te worden bestempeld. Hun nieuwste album Stray kwam uit op 14 Februari 2020 en wordt het best beschreven als pure noir with a southern gothic sensibility. Ook iets wat live zeker de moeite zal zijn!


15. The Brian Jonestown Massacre (USA)

Anton Newcombe, de frontman van The Brian Jonestown Massacre, heeft dit jaar in stilte 38 nummers gedebuteerd op YouTube. Volgens Newcombe zijn deze nummers works in progress, maar de nummers zijn veel meer dan rauwe demo's. Waarschijnlijk één van de meest productieve muzikanten in 2020, naast John Dwyer natuurlijk!


16. Beach Slang (USA)

Een Amerikaanse punkrockband uit Philadelphia, Pennsylvania, opgericht in mei 2013. De band heeft verschillende bezettingswijzigingen ondergaan, waarbij leadzanger/gitarist James Alex als leider, boegbeeld, chief songwriter en enig origineel lid van de band fungeerde. Hun recentste album The Deadbeat Bang Of Heartbreak City kwam uit op 10 Januari 2020. Absoluut niet het beste werk ooit, maar zo leerde ik wel de band en vooral hun debuutalbum The Things We Do to Find People Who Feel Like Us kennen, wat dan wel een meesterwerkje was. Kortom, some try to survive, others just die!17. Squid (UK)

Een Britse post-punkband uit Brighton, Engeland. Ze zijn momenteel gevestigd in Londen. Squid bracht hun debuut EP, Town Centre, uit in 2019 en hebben in 2020 twee singles uitgebracht op Warp Records. Op mijn live-verlanglijstje van zodra mogelijk!


18. Black Country, New Road (UK)

Dit zevenkoppige bandje uit London werd na slechts twee singles door The Quietus uitgeroepen tot "de beste band ter wereld", met lovende kritieken van The New York Times, NPR, en The Guardian. Hun debuutalbum For the first time verschijnt op 5 februari 2021. Benieuwd of ze de verwachtingen kunnen waarmaken in 2021. BTW: grote Slint-fans!


19. The Liminanas (FR)

Niet meer zo onbekend, maar o zo ondergewaardeerd. Het nummer hieronder had gewoon de zomersong van 2020 moeten worden, maar nooit op de radio gehoord. Shame on you!


20. The Marlboro Men (AUS)

Dave Talon op gitaar, bas, synthesizer, gitaarsynthesizer en cowbell en Fernando Marlboro op alle drums en percussie. In maart dit jaar bracht dit duo het laatste deel van hun trilogie uit, How The West Was Lost And Other Vivid Hallucinations na Who Says You Can't Get High At 95 MPH(2012) en The Marlboro Men (2011). Een perfecte instrumentale road trip!


Comentarios


bottom of page