top of page

RAWkost | Muziekfilms voor kerstmis Top 20(20)


Bij ons geen standaard eindejaarlijstjes, wel een héél eigen kijk van enkele van onze medewerkers op hun persoonlijke muziekervaring . Enjoy!


Of je nu houdt van Folk-, Jazz-, Disco-, Soul-, Rock-, Punk- of Modmuziek; iedereen komt hier aan zijn trekken. Ik heb elke film zelf bekeken en velen hebben voor een groot deel mijn savoir-vivre gemaakt en deels ook gekraakt. Aangezien je met de Kerstdagen niet op bezoek moet bij je schoonmoeder, koop/huur/stream jouw keuze van muziekfilm, stuur de kindjes op tijd naar bed en bekijk hem gezellig met je vrouwtje, samen onder een warme plaid. Sex verzekerd!

1. Once (2007)

Deze DVD heb ik destijds gekocht in Castricum (NL) tussen 2 bedrijfsbezoeken door. Ik had nog nooit van Glen Hansard gehoord, laat staan van The Frames of The Swell Season. Dit liefdesverhaal en de daarbij horende muziek is zo bloedstollend mooi, dat het een must-see is voor elke muziekliefhebber, romantisch of niet.

2. Into The Wild (2007)

De legendarische trektocht van Christopher McCandless aka Alex Supertramp doorheen Amerika zie ik als een odyssee van de 20e eeuw. Eddie Vedder tekende voor de epische muziek en schreef met Society een anthem voor een ganse generatie en dus ook voor mij.

3. Buena Vista Social Club (1999)

Eeuwige dank aan Ry Cooder om deze Cubaanse topmuzikanten in 1996 vanonder het stof te halen en hen op gezegende leeftijd een wereldwijd podium te bieden. De film van Wim Wenders is een verdiende hommage aan hen en was de directe inspiratie voor mijn fantastische reis naar Cuba. Ik spreek geen woord Spaans, maar Chan Chan kan ik nog steeds uit volle borst meezingen.

4. Searching for Sugar Man (2012)

Aansluitend op de Buena Vista Social Club tart dit aangrijpende levensverhaal van Sixto Rodriguez werkelijk alle verbeelding en is voor mij een blijvende inspiratie om te zoeken naar verloren parels uit de muziekgeschiedenis.

5. Whiplash (2014)

Een beperkt aantal muzikanten heeft gewoon een aangeboren, bovennatuurlijk talent, maar de meesten geraken er enkel door keihard te oefenen. Toen ik destijds bij Metronoom (Brugge) een initiatiecursus gitaar volgde, kreeg ik te horen dat je pas echt gitaar kan spelen na 10.000 uren oefenen, ofwel 20 uur per week gedurende 10 jaar. Mijn leraar was daarbij nog een watje in vergelijking met Terence Fletcher. Niettemin kon ik het niet opbrengen en heb ik de gitaar maar aan mijn dochter gegeven, die wel de wilskracht had en intussen al aardig uit de hoek kan komen op zowel akoestische als elektrische gitaar. Shame on me!

6. Quadrophenia (1979)

We are the Mods! Volgens mij de machtigste muziekstroming aller tijden: de muziek, de filosofie, de Vespa's, de life style en de mode. Quadrophenia brengt het allemaal tot leven! Anno 2020 draag ik nog altijd graag mod-based kledij (Ben Sherman, Fred Perry, Trojan) en snor ik regelmatig met mijn Vespa, incl. target-stickers, door het Brugse Ommeland.

7. Trainspotting (1996)

Definition: shooting up heroin. Called so because a session will leave a dark linear mark (known as a "track") at the site of the affected vein. Hardcore users will tend to have multiple sites of injection and will locate, or "spot" an optimum vein - one with minimal tracks and discomfort or infection. A hit can be analogous to the impact of a locomotive or train. Trainspotting is voor eeuwig verbonden met Born Slippy van Underworld, maar het is voor mij o zo veel meer dan dat. Een pure flashback naar mijn jeugd met mijn eigen versies van Renton, Spud, Sickboy en Begbie.

8. Control (2007)

Anton Corbijn's ode aan Ian Curtis en Joy Division is gepast filmvoer tijdens een depressieve bui op een druilerige, koude, grijze winterdag. Hou touwen ver uit je buurt en dompel je onder in het miserabele bestaan van de beste poëet van de 20e eeuw.

Bij mij duurden de naweeën van deze film minstens een aantal dagen en bleef de epileptic dance, tot ergernis van mijn vrouw, mijn meest toegepaste dansstijl op de dansvloer.

Existence, well, what does it matter? I exist on the best terms I can.

The past is now part of my future, The present is well out of hand.

9. Berlin Calling (2008)

Paul Kalkbrenner vertolkt de Duitse ‘DJ Ickarus’, die zijn nieuwe album wil uitbrengen. De soundtrack is dus effectief het artiestenalbum Berlin Calling en tijdens de film zien we hoe de muziek en de artwork tot stand komen. Deze fictieve film over de destructiviteit van het DJ-bestaan wordt echter 10 jaar later harde werkelijkheid na de dood van Tim Bergling aka Avicii. Vooral door dit duister omen-kantje krijgt de film een plaatsje in mijn Top-20 reeks!

10. The Doors (1991)

Een schitterende Val Kilmer doet de God of Rock, Jim Morrisson, alle eer aan.

Prachtig in beeld gebracht door Oliver Stone.

11. Sid & Nancy (1986)

Gary Oldman en Chloe Webb in een memorabele personificatie van Sid Vicious en Nancy Spungen, het meest destructieve koppel uit de muziekgeschiedenis. Na een mislukte auditie voor de rol van Nancy moest Courtney Love, ook een redelijke femme fatale, zich tevreden stellen met de bijrol van Gretchen, hun NY-junkievriendin. Punk is not dead!

12. This is England (2006)

Een verbluffende coming-of-agefilm over het jongetje Shaun, een buitenbeentje, dat vaak alleen is en regelmatig het doelwit is van pestkoppen. Dit verandert wanneer hij Combo leert kennen, waardoor hij in aanraking komt met het Skinhead-milieu. De "naturel" van acteurtje Thomas Turgoose als Shaun is gewoon verbluffend. Oi! Oi! Oi!

13. The Commitments (1991)

‘Say it loud, I’m black and I’m proud’. De Ieren zijn de negers van Europa, de Dubliners zijn de negers van Ierland en de inwoners van Noord-Dublin zijn weer de negers van Dublin.

De film, gebaseerd op het gelijknamige verhaal van Roddy Doyle, is een wereldwijd succes geworden. Zelfs in Amerika, de bakermat van de zwarte soulmuziek, is de Ierse ‘white man soul from Dublin’ geaccepteerd en ging men plat voor The Commitments. Regisseur Alan Parker heeft gewerkt met alleen maar onbekende acteurs en zangers, geselecteerd uit de ruim 3000 Ierse mensen (uit Dublin) die zich aanmelden voor een auditie. Alle muziek in de film is door de acteurs/zangers zelf uitgevoerd. (Bron: cinemagazine.nl)

Vooral dit laatste is op zich al een reden om de film te bekijken en geloof me, hij is goed!

14. Straight Outta Compton (2015)

De opkomst en ondergang van N.W.A. (Niggaz With Attitudes), bestaande uit Ice Cube, Dr. Dre, MC Ren en Eazy-E. De intro-scene, waarop Dr. Dre languit op zijn platen ligt, met een funky groove op de achtergrond, duidt mooi aan dat bestaande muziek altijd aan de basis ligt van nieuwe muziekstromen. Benieuwd wat de 21e eeuw zal brengen!

15. The Broken Circle Breakdown (2013)

Zelf in de cinema gezien, CD gekocht en verschillende optredens gezien. En stiekem ook een beetje verliefd geweest op Veerle Baetens. Platonisch dan, hé... Yee-haw!!!

16. The Eddy (2020)

Ditmaal geen film, maar een prachtige serie over een Amerikaanse jazz muzikant, die in Parijs een jazz club start. De muziek is subliem en het verhaal krijg je er gratis bij!

17. Jimi: All Is By My Side (2014)

André Benjamin aka André 3000 zet een geloofwaardige Jimi Hendrix neer. Het verhaal achter de mysterieuze gitaarvirtuoos en zijn vroegtijdige dood. Als linkshandige omgekeerd spelen op een rechtshandige gitaar. Voor de kenners: links is waar je duim rechts staat!

18. The Blues Brothers (1980)

Deze film behoeft geen introductie, maar mocht absoluut niet ontbreken in dit lijstje

19. This Is Spinal Tap (1984)

Hilarische cult-film, die het relaas brengt van de zogezegde luidste band van Great Britain. Een duidelijke Mockumentary, opgedragen aan alle metal fan-collega's van Brothers in RAW. Eat this :-)

20. Podium (2003)

Benoît Poelvoorde, bij sommigen beter bekend als de Belgische serial killer uit C'est arrivé près de chez toi, zet een perfecte persiflage neer van Claude François. Ode aan het Franse chanson dus. Deze moet je vooral kopen, want daarna kan je hem als kerstcadeau aan je schoonmoeder geven. En vooral zeggen dat het een biopic is van Clo Clo zelf!


#nieuw #news #RAWkost#fredericzwartjes#20(20)#muziekfilms

Comments


bottom of page