top of page

RAWkost | De Nieuwe Lichting 2022: van winnaars, legal advice en een trip naar de psycholoog.


De tiende editie zit erop, de drie winnaars zijn gekend. Uit 789 inschrijvingen koos Studio Brussel met behulp van een professionele jury negen finalisten. Samen met de luisteraars (75%) bepaalde die jury (25%) de uiteindelijke winnaars. ILA, BLUAI en Shaka Shams mogen rekenen op airplay op StuBru, mogen staan blinken op de cover van Knack Focus, worden professioneel omkaderd bij het Wilde Westen en krijgen adviesbegeleiding door VI.BE.

Ow, drie winnaars dus!? Geen goud, zilver en brons, maar driemaal goud? Dat had ik dan even mis begrepen. Zal aan mijn leeftijd liggen: wedstrijden leverden gewoonlijk één winnaar op in de 'good old days'. Eentje die mocht staan blinken en de rest netjes in de schaduw. Op de 'DNL manier' mogen nu alvast drie geselecteerden profiteren van het prijzenpakket, wat ik alleen maar kan toejuichen. Het ging immers om méér dan zomaar de eer of een plakketje met lintje. Tijd nu voor de proficiateringen. Helemaal onderaan, maar niet voor de gevoelige zieltjes (NIET lezen dus als mijn soort humor eerder niet in de smaak viel), wat het gevolg kan zijn wanneer je humor in je artikels verwerkt en/of een welbepaalde stijl hanteert die afwijkt van de heersende norm.

 

De winnaars

ILA aftermovie optreden Trix (2021)

Ik was héél even verbaasd, maar dan eerder omdat ik de StuBru luisteraar blijkbaar totaal verkeerd heb ingeschat. Dat ILA over veruit het beste nummer beschikte, dat was me meteen duidelijk. Of ze het zelf hadden verwacht? Niet helemaal, getuige ook hun reactie toen Ilayda haar stem hoorde (zie deze video). Van de drie winnaars kwam ILA ook het hoogst binnen in De Afrekening (#22). Laat er ons samen voor zorgen dat ze blijven klimmen en minstens een top10 positie halen. Damn, wat ben ik bescheiden: het moet natuurlijk de #1 worden verdikke!

Dan komt het nieuws dat de jonge band een stek op Rock Werchter krijgt. "Sprakeloos!" is de reactie bij monde van hun manager. Gezien het ILA vooral om liveshows te doen is, verwacht ik naast de reeds ingeplande data nog een pak meer shows te zien, kwestie van helemaal opgewarmd te raken en op donderdag 30 juni in The Slope zwaar te knallen! Reeds gekende optredens: zaterdag 7 mei, Little Waves 2022, C-mine (Genk)


 

BLUAI een kennismaking (2021)

Dat deze jongedames momenteel hot zijn is wel duidelijk. Eén van de winnaars van Sound Track 2022, nu één van de winnaars van DNL 2022 en straks natuurlijk winnaar van Humo's Rock Rally 2022. Yep, ik loop wat voor op de feiten gezien BLUAI nog de voorrondes moet overleven. Wie hier echter aan twijfelt zit ofwel in een ontkenningsfase of is totaal niet op de hoogte van wat momenteel leeft in Vlaanderen op muzikaal vlak. Ik gaf het al aan, BLUAI worden de slokoppen van 2022.

Wat ze zo allemaal zullen uitspoken met al die prijzen en aandacht kon ik spijtig genoeg niet te weten komen. De bands wenste bij monde van hun manager niet te reageren op eventuele vragen. Hard werken aan nieuwe nummers, een eerste EP en dan album én natuurlijk veel optreden neem ik aan. Van harte en oprecht alle succes gewenst.


 

Shaka Shams Black Metal Rebel

Oh wat had ik graag geweten wat deze jonge kerel met Venom heeft? Zou hij stiekem grote fan zijn? Zou hij 'na zijn uren' het tweede album, of het nummer in kwestie, van dit zootje ongeregeld grijsdraaien op zijn iPod? Ik ben ervan overtuigd dat iedereen die BIR volgt nu vol spanning op het antwoord zit te wachten. Ik moet jullie echter teleurstellen: "Wij wensen hier niet aan deel te nemen." luidt het kurkdroge antwoord vanuit de jongeman zijn pr-bureau. Geen probleem, dan laat ik het gewoon een mythe worden en wens ik Shaka Shams van hieruit verder alle succes, oprecht en van harte.


 

De ook-winnaars onder mijn favorieten Want elk van de negen deelnemers is natuurlijk een winnaar en iedereen zal er ook wel zonder die support geraken wegens allemaal bakken vol talent. Of gebruik ik nu die complete dooddoener die juryleden en presentatoren van 'wedstrijdprogramma's' doorlopend gebruiken in een poging de traantjes van ontgoocheling tegen te houden?


Meltheads met Sweet Monica

Zouden ze Flo Windey gespot hebben? Hun gevoel toen ze merkten dat hun microfoon niet openstond zijn ze alvast, bij gebrek aan pintjes, vergeten. De afterparty zal wel veel goed gemaakt hebben. Wat nu? "Tijd om Christen te worden!" en dan op naar de voorrondes van Humo's Rock Rally 2022. Wie komen ze daar tegen? BLUAI verdorie! Een band die je absoluut live aan het werk moet zien en dan kan: donderdag 17 februari, Cafe Cabron (Antwerpen) vrijdag 11 maart, Bascuulfeesten, JH Bascuul (Moorsele)


 

Eno met Good Together

Ook ENO behoorde tot één van mijn vier favorieten voor de overwinning, maar ook bij heen geen piep uit die microfoon. "Door de heftige focus op promo en alle voorbereiding die we de weken naar de finale toe hadden gedaan, was dat moment met de micro een beetje wazig. We zaten allemaal met mega focus in de competitie en die begon serieus te spelen met ons hoofd. Uiteraard zijn het verdiende winnaars en zijn we super blij met deze ervaring." Een ervaring die ze alvast meenamen naar ... jawel, de voorrondes van HRR2022! Of ze naar de halve finales mogen, weten ze echter nog niet. Duimen dus.

Het wordt i.i.g. een druk jaar voor ENO.

"Begin maart nemen we met Reinhard Vanbergen en Seba van nr9 een nieuwe single op. Deze komt ergens in april uit. Verder hebben we dankzij de nieuwe lichting al heel wat shows binnengekregen voor deze zomer en blijven we werken aan onze EP voor eind dit jaar." Van zodra we zelf meer weten, lees je er bij ons meer over.


 

Voor alle duidelijkheid: dit zijn ZOUTKORRELS, savvy?

Natuurlijk zou ik een vervolgartikel maken, eentje waarbij ik de winnaars en verliezers zou feliciteren, opnieuw in dezelfde stijl, met een vette knipoog dus. Nooit gedacht dat een artikeltje van deze jongen (een nietig stofdeeltje in de oneindige kosmos) zo'n shitstorm zou veroorzaken binnen de Vlaamse indiewereld. Nu ja, shitstorm, laat het me eerder een scheetje noemen, of ik krijg nog het verwijt dat ik mezelf héél erg belangrijk vind.


Wel vlug even mijn advocaat gebeld en gecheckt of zo'n vervolgstuk wel 'mag' wanneer via het management of pr-bureau wordt aangegeven dat men er niet aan wil 'deelnemen'. advocaat: "Wa hedde nu weer uitgevreten, wie hedde nu weer tegen jezelf in het harnas gejaagd (met een diepe zucht)?" ikke: "Ehm, ik zei gewoon dat ik van iemand de muziek niet aanvoelde en er gewoonlijk niets mee kon, behalve in deze context." advocaat: "Steenezel! Dat is héél onrespectvol, dat zou je toch moeten weten. Wees dan toch zo eerlijk en subtiel en zeg dat je de muziek dikke brol vindt, complete rommel, totale bagger, dan kunnen ze dat plaatsen en hebben ze er ook alle begrip voor." ikke: "ehm, ...." (ik word meteen onderbroken) advocaat: "Luister, meneer Van de Mergel, ik ga hierover niet met jou in discussie treden, ik heb het véél te druk." Allez ju, lesson learned, volgende keer gewoon eerlijk en vooral subtiel zijn én al zeker niemand opbellen want iedereen heeft het toch te druk. De beste communicatie verloopt natuurlijk via chats en mails. Een pak duidelijker en minder tijdrovend. Natuurlijk was ik helemaal van mijn melk, nachtenlang geen oog dichtgedaan, niet kunnen eten, etc. etc. Maar een mens moet verder met zijn leven en dus belde ik naar mijn psycholoog voor wat mentale bijstand.

psycholoog: "Nu zijde daar hé, met uw groot bakkes en uw 'John heeft altijd gelijk' levensvisie!" ikke: "Ehm ..." (alweer word ik meteen onderbroken) psycholoog: "Als ge kunt roepen 'ip junder mulle' (*), dan moet je ook kunnen incasseren als je zelf tegen je tanden krijgt. En trouwens, ik ga hierover met jou niet in discussie treden, ik heb het veel te druk en geen tijd voor dergelijke bullshit! Kijk eens goed naar jezelf en trek er de nodige lessen uit ... of niet!" Allemaal goed en wel, je moet het eens proberen, naar jezelf kijken zonder een spiegel te gebruiken. Schele hoofdpijn krijg je ervan.

Ik dacht dan even steun te gaan zoeken bij mijn facebook 'vrienden', maar ook daar geen gehoor: "Alweer eens de kluchtigaard willen uithangen?", "Komt ervan als je op de tenen van een wereldster trapt.", "Je kent er de ballen van.", "Dat is ook denigrerend.", "Grow up and take it begot!", "Wie leest er nu jouw recensies?", "Die ondertoon, man.", "De woke-generatie eist een zakelijke stijl, laat die humor achterwege of stop met schrijven." En zo zal geschieden, ik stop met schrijven, geniet dus nog van dit laatste artikeltje en dan ... adieu!


 

(*) strijdkreet van de Ostend Tigers in de jaren '80/'90 voor een American Football wedstrijd.

Comments


bottom of page