top of page

RAWkost | Belgian Music Matters 20(20)


Bij ons geen standaard eindejaarlijstjes, wel een héél eigen kijk van enkele van onze medewerkers op hun eigen muziekervaring. Enjoy!


Nee, geen standaardlijstje met gevestigde waarden zoals dEUS, Black Box Revelation, Triggerfinger, Goose, Hof Van Commerce, Balthazar of dien andere Bazar.

En nee, ook geen alternatief lijstje met bands zoals Brutus, It is Anita, HEISA, dirk., Raketkanon, King Hiss, Amenra, die intussen ook al hun verdiende radio airplay krijgen.

Maar wel 20 Belgische bands, die ondanks hun relatieve onbekendheid, ook hun bijdrage brengen of hebben gebracht aan de Belgische muziekscene.


1. La Jungle - Helizona

Dubbel live album Coucou Beuh !!!, uitgebracht op 24 april 2020 op EXAG Records.


2. Teen Creeps - Sidenote

He wants to be the last thing on your mind, give him a break. Gents trio met potentieel!


3. Josef OUT - Entre 2 Mondes

Fusion rythmomélodicoéléctronique, une mesure de trio basse guitare batterie et un zeste de voix féminine aux parfums de poésie onirique... Zo beschrijven ze zichzelf op Facebook.

Ik heb het proberen te vertalen in het Nederlands, maar lukt echt niet. Luister zelf, deze eigenzinnige band uit Virton heeft iets, ook al is het in het Frans.


4. Taz Von Stone - Sweet Love

We hoorden eerder nummers die gedragen werden door akoestische gitaar en/of elektrische gitaar en/of elektronica. Voor zijn vierde single zet Matthijs Vanstaen zich achter de piano en brengt zo een ode aan zijn vriend Jonas 'Jones' Druyts die twee jaar geleden op Mount Kazbek om het leven is gekomen.


5. Namdose - Woe

Namdose is een samenraapsel van de Belgische band BRNS en de Franse band Ropoporos. Volgens sommigen formeerden ze zo een supergroep. Oordeel zelf!


6. De Beren Gieren - A Funny Discovery

A Funny Discovery is de eerste single van het verwachte nieuwe album Less Is Endless (release: 19 Februari 2021 op Sdban Ultra).


7. Astodan - Likha

Hun nieuwe album Bathala verscheen op 3 april 2020 en brengt de begrafenisrituelen van de oude Tagalog stam in beeld. Intrigerend!

8. Psycho 44 - Tastemaker

Nieuwe album UNREALITY I kwam uit in Februari dit jaar en sindsdien bitter weinig van gehoord. Gitarist Jonas Vermeulen (In Vlaamse Velden) en vader Geert (De Nieuwe Snaar) kwamen recent nog in de picture in de podcast Family Affair op Stubru.


9. The Experimental Tropic Blues Band - Mexico Dream Blues

Deze Luikse band bestaat al 20 jaar en ik had er nog nooit van gehoord. Jij wel?


10. Boogie Belgique - Forever and Ever

Deze band werd reeds in 2012 opgestart in Antwerpen door Oswald Cromheecke. Hebben intussen al overal in de UK en Europa opgetreden, maar ik kende ze totaal niet. De sound is het best te omschrijven als een fusie van oud en nieuw, vintage en toch innovatief. Like?


11. Glass Museum - WU

Deze Brusselse band brengt een modern huwelijk tussen pure traditionele jazz, orkestrale arrangementen en de wiskunde van de elektronische muziek. In April 2020 werd hun nieuwste album Reykjavik gereleaset.


12. Six Hands - Tic Tac Tactics

Pure mathrock uit Hechtel Eksel. Gewoon geweldig!


13. Ginzhu - Til You Faint

Kris Dane is een naar Brussel uitgeweken Antwerpenaar met een rijk verleden binnen de muziekwereld. Zo was hij ooit onderdeel van dEUS maar bracht ook solo parels van platen uit. Daarbij was hij beneden de taalgrens bekend als onderdeel van Ghinzu. You're joking?


14. Thot - Grueenn

Belgische industrial-rock, noise en post-rock band uit Brussel. Voor fans van Amenra!


15. LUUUL - The Morning After (feat. Anna Paul)

LUUUL, c'est juste un mec... Chillwave uit Courcelles!


16. Pink Room - Chinchillay & Hail Satan

Noisepunk garagethrash trio van Gent. Even corona-proof de buurt wakker houden!


17. Barnill Brothers - Carry me Home

Twee Brusselse wiskundeleraars, Barnabé Deliens en Ruben Hillewaere beslisten dat 2 singer-songwriters in één band een brug te ver was en vormden dus de Barnill Brothers.

Op 14 Februari 2020 brachten ze hun debuutalbum uit.


18. Lady F - Villainous Blues

Deze ervaren muzikanten putten hun inspiratie uit de funk/blues van de jaren '60/70.

De zanger is gewoon een rasecht podiumbeest, check!


19. Bluebird - Bad Cold

Met een gemiddelde leeftijd van slechts 21 jaar, twee flitsende akoestische gitaren, een uit de jaren ‘60 weg gewandelde drum, een soulful zingende haardos en een mondharmonica op LSD, bestormen deze jongens elk podium dat op hun weg komt. Diepe blues sounds en dito hoodoo grooves, voortgestuwd door trancewekkende psychedelische golven in alle kleuren van de regenboog. (Bron: VI.BE). Ik kon het niet beter verwoord hebben!


20. Your Wild Years - Stay

Band uit Zuid-België (Etalle), opgericht in 2016, met invloeden van Social Distortion, Face to Face, Iron Chic, The Menzingers, Rancid, Samiam. Ze houden dus van punk rock music!


#nieuw #news #RAWkost #fredericzwartjes #20(20)#belgianmusicmatters

Comments


bottom of page