top of page

Ons Team | Jan Guisset, fotograaf/recensent


Hallo allemaal, mijn naam is Jan. Ik ben 45 jaar jong en woon in Stabroek, België. Ik ben papa van twee prachtige dochters en mijn maandelijkse loon verdien ik als export operator in de logistieke sector maar mijn grootste passie in het leven is toch wel Muziek, Muziek, Muziek, …

Ik omschrijf mezelf graag als “music lover in general but metalhead in particular”. Ik hou van vele muziekjes en wil alle genres een kans geven. Behalve dan aan Schlagermuziek en Tomorrow Land toestanden. Daar trek ik een zeer duidelijke lijn. Voor mijzelf dan wel want ik wil anderen niet opleggen wat wel of niet goed of slecht zou zijn. Maar in mijn platencollectie, die netjes alfabetisch gerangschikt staat, vind je bijvoorbeeld Tori Amos naast Amon Amarth, Slayer naast Frank Sinatra enz.

Maar de harde gitaren liggen mij dus het nauwst aan het hart. Van de lange haren heb ik enkele jaren geleden al afscheid genomen maar via de rest van mijn dresscode toon ik graag aan de buitenwereld dat ik een metaalhoofd ben.

Met schrijven was ik al begonnen in de middelbare school. Ik schreef over alles wat mij boeide en bezig hield en voor iedereen die het maar wilde lezen. Wegens omstandigheden heb ik geen journalistiek of Germaanse gestudeerd. “Life is what happens to you while your busy making other plans”, zei John Lennon ooit en de brave mens had warempel nog gelijk ook. Maar de pen is altijd blijven kriebelen.

Ik wilde graag altijd iets meer doen met muziek dan er enkel maar naar luisteren en veel over weten. Gitaar spelen was nu niet direct mijn grote talent maar ik bleek wel over een stem te beschikken waar mensen wel eens naar wilden luisteren. Jarenlang heb ik dan ook in diverse bandjes gezongen. Roem, drank, drugs en mooie vrouwen bleven evenwel uit. Ach, ik heb mij er altijd mee geamuseerd en dat was het voornaamste. Ondertussen had een oude kennis mij overhaald om voor de site die hij mee beheerde concert- en albumreviews te schrijven.

Omdat het niet altijd eenvoudig was om telkens een fotograaf mee (binnen) te krijgen porde diezelfde vriend mij aan om het zelf ook eens te proberen als concertfotograaf. Met een oude Nikon van mijn ex-echtgenote en een geleende lens ging ik tussen de ‘grote’ jongens (en meisjes) in de fotopit staan. Ook die microbe had mij onmiddellijk te pakken en stap voor stap ontwikkel ik mij nog steeds als (concert)fotograaf.

Het is voor mij enorm belangrijk om elke dag nog nieuwe muziek te ontdekken en nieuwe dingen te leren als fotograaf. Het is een hobby die mij financieel waarschijnlijk al een enorm fortuin gekost heeft maar mij op sociaal en emotioneel vlak minstens het tienvoudige daarvan heeft opgeleverd.

Music was my first love and it will be my last!


mijn eerste concert als fotograaf/recensent:

Als verslaggever: Epica, Trix 17.01.2010

Als fotograaf: Afscheidsconcert Bliksem, Trix 17.02.2017

Voor Brothers In RAW was dat Typh Barrow, nog niet zo heel lang geleden, meerbepaald op 12 oktober vorig jaar in de Acte 3 in Eigenbrakel.


mijn favoriete concert als fotograaf/recensent:

Ik houd er het allermeeste van wanneer een artiest of band zich zichtbaar amuseert op een podium en de energie die ze krijgen van het publiek omzetten naar een geweldige performance. Kleine clubs lenen zich daar het beste toe maar ik heb het ook al gezien in grote venues zoals bv Lenny Kravitz in het sportpaleis in 2004, Pearl Jam in datzelfde sportpaleis in 2006 en op Pinkpop 1992 of David Bowie op Torhout/Werchter in 1996.

Andere memorabele concerten in mijn geheugen zijn Nick Cave op Pukkelpop (1992), The God Machine ook op Pukkelpop 1993, Suzanne Vega in het Rivierenhof (2009), Iron Maiden op GMM (2018) en nog veel meer om hier op te noemen.


helemaal bovenaan mijn bucketlist:

Pearl Jam eens mogen fotograferen/interviewen zou toch wel een zeiknatte droom zijn die uitkomt.

Iets realistischer waarschijnlijk is om na talloze reviews en enkele interviews Epica eindelijk ook eens live te kunnen fotograferen.


specialiteit(en): Dit jaar ga ik eindelijk eens aan die cursus fotografie beginnen zodat ik wat meer professionele ervaring kan opdoen. De segmenten die mij nu al het meeste interesseren zijn concertfotografie, urban fotografie en natuurfotografie.
Te vinden op: facebookbottom of page