top of page

Nieuws | Gent Jazz 2024 announces first namesVan 5 tot 20 juli 2024 wordt de feeërieke Bijlokesite opnieuw het decor voor een onvergetelijke Gent Jazz. Met artiesten als Diana Krall, Jamie Cullum, Patrick Bruel, AIR, Chris Potter, Brad Mehldau, Bill Frisell, Joshua Redman en meer onthult het festival een eerste en veelbelovende glimp van haar 23ste editie.

Aan de succesformule van Gent Jazz wordt niet geraakt: organisator Greenhouse Talent belooft opnieuw een top-notch line-up in een idyllische setting en ontspannen sfeer. Met de eerste lading namen bewijst het festival andermaal de enorme diversiteit binnen het jazzgenre te omarmen. Zowel (inter)nationaal erkende artiesten als opkomend talent krijgen een plek op de affiche.

 

Zo luidt legendarische jazzpianiste en zangeres Diana Krall op vrijdag 5 juli het festival in. Met haar veelzijdige oeuvre, pre-bop pianostijl en verfijnde live-uitvoeringen laat Krall een blijvende indruk achter op trouwe fans én nieuwkomers. De eerste festivaldag heeft ook Bill Frisell Trio in petto. Samen met Thomas Morgan op contrabas en Rudy Royston op drums, verkent gitaarlegende Bill Frisell op eigenzinnige manier de vele facetten van Americana binnen een hedendaags jazzkader.

Op maandag 8 juli speelt Jamie Cullum voor de vierde keer op Gent Jazz. Met hordes fans en talloze awards, groeide hij uit tot een van de meest succesvolle Britse jazzartiesten ooit. De zanger en multi-instrumentalist verweeft als geen ander zijn brede muzieksmaak met jazzstandards en betovert publieken wereldwijd met zijn podiumuitstraling.

Toonaangevend saxofonist Chris Potter en klassepianist Brad Mehldau vormen een nieuw kwartet met bassist John Patitucci en drummer Johnathan Blake. Fans van de rasmuzikanten weten al wat ze op donderdag 11 juli mogen verwachten: grenzeloze creativiteit, moeiteloze virtuositeit en intense improvisatie. Nog te gast die dag: Joshua Redman Group ft. Gabrielle Cavassa. Met Where are we, Redman's eerste album op Blue Note Records, levert de saxofonist een uitdagend werk af in een ensemble met gelijkgestemde muzikanten, opgebouwd rond de zang van Gabrielle Cavassa.

Na meer dan een miljoen toeschouwers te hebben getrokken tijdens zijn laatste tour, zoekt de Franse zanger en acteur Patrick Bruel opnieuw de schijnwerpers op. Op woensdag 17 juli geeft hij een uitzonderlijk concert vol nieuwe nummers en tijdloze klassiekers.

Op donderdag 18 juli verwelkomen we AIR. Met een geluid dat balanceert tussen dromerige ambient, verfijnde elektronica en duidelijke jazzinvloeden, schept het Franse duo keer op keer een meeslepende concertervaring. Toen het tweetal in 2023 aankondigde dat ze de iconische plaat 'Moon Safari’ - voor het eerst ooit - integraal live zouden spelen in enkele exclusieve venues doorheen Europa, vlogen de kaartjes de deur uit. In België verkochten ze De Roma in no time uit. Nu krijgen fans dus een nieuwe kans op Gent Jazz 2024!

Tot slot organiseert Gent Jazz in 2024 opnieuw de wedstrijd 'Jong Jazztalent Gent’ om de groei van jonge, Belgische jazzmuzikanten te ondersteunen. Laureaten krijgen financiële ondersteuning om hun muziekprojecten te verwezenlijken én een plek op de festivalaffiche van 2025. Zo stoomt AKI, winnaar van de vorige editie, zich alvast klaar voor hun plek op het Gent Jazz podium komende zomer. Jong Jazztalent Gent is een initiatief van Gent Jazz Festival in nauwe samenwerking met Sabam For Culture, Vi.BE, brouwerij Omer-Vanderghinste, Ha Concerts en PlayRight.

Tickets voor Gent Jazz 2024 zijn te koop vanaf dinsdag 19 december 2023 om 10u. Alle info over de artiesten en tickets vind je via www.gentjazz.com. De line-up wordt binnenkort aangevuld met nog (inter)nationaal gerenommeerde artiesten en lokaal, opkomend talent.


(Bron: Gent Jazz)


Van 5 tot 20 juli 2024, Bijlokesite (Gent, BE)Comentários


bottom of page