top of page

Nieuws | Gent Jazz 2023: eerste namen!- Persbericht -


Tijdens de persconferentie op de Bijlokesite deed organisator Greenhouse Talent de plannen voor Gent Jazz 2023 uit de doeken. De 22ste editie van het festival zal plaatsvinden tussen 5 en 15 juli en net als voorgaande jaren de prachtige, historische Bijlokesite als uitvalsbasis hebben. De organisatie kondigde ook de eerste twaalf namen aan, met kleppers als Norah Jones en Mavis Staples, opkomend talent Laufey, jazzsensatie Gregory Porter en Gentse artiesten Lara Rosseel, Isolde Lasoen en Dishwasher_.


Een feest, dat moet Gent Jazz 2023 vooral worden. Met gepaste trots gaf Pascal Van De Velde (Greenhouse Talent) vandaag tekst en uitleg bij de 22ste editie van het festival. De organisator zet in op een kwalitatieve line-up met de best mogelijke ervaring voor het publiek. De basis voor die ervaring is de prachtige Bijlokesite. De groene long met historische gebouwen zal tussen 5 en 15 juli net als de voorbije jaren het kenmerkend kader bieden aan Gent Jazz. Geert Riem (directeur Muziekcentrum De Bijloke) is erg blij met de verderzetting van de samenwerking. Naast het hoofdpodium keert ook de Garden Stage - de gezellige broedplaats voor opkomend talent en experiment - terug. Ook Gentse schepen van cultuur Sami Souguir sprak zijn vertrouwen en blijdschap uit over de plannen van Greenhouse Talent.


Met twaalf klinkende namen loste de organisatie ook een eerste deel van de line-up. Op 5 juli openen we feestelijk met de warme soul-jazz bariton Gregory Porter, die na vier jaar terugkeert naar het festival. De volgende dag bepaalt Snarky Puppy het ritme met hun mix van instrumentale jazz, rock en funk. Stevig opwarmen doen we met Dishwasher_, de winnaar van Jong Jazztalent Gent 2022. Op 7 juli gaat de gevierde bluesgitarist Joe Bonamassa voor niet minder dan a night to remember, iets waar de legendarische bassist Marcus Miller - die de kneepjes van het vak bij Miles Davis leerde maar zowat met iedereen samenwerkte - zeker ook zijn steentje toe zal bijdragen.


Na passages in 2010 en 2017 staat Norah Jones op 8 juli opnieuw op Gent Jazz. Reden genoeg; de Amerikaanse met kenmerkende warme stem vierde vorig jaar de twintigste verjaardag van haar debuut 'Come Away With Me’. Daarnaast komt het drieëntachtigjarige gospel-, blues- en burgerrechtenicoon Mavis Staples haar recente plaat met The Band-drummer Levon Helm voorstellen die door critici als een van haar allerbeste werd onthaald. Aan het andere uiterste is er Laufey, een drieëntwintigjarige IJslandse multi-instrumentaliste die vergeleken wordt met Chet Baker en Billie Eilish tot haar fans kan rekenen.


Headliner van 11 juli: ZAZ! Na drie wereldtournees en een periode van herbronning is de Française helemaal terug met 'Isa’. Die persoonlijke plaat kwam dan wel tot stand in de eenzaamheid van de lockdown, met haar optredens wil ZAZ vooral het samenzijn vieren. Gentse drummer en zangeres Isolde Lasoen maakt het feest compleet met haar nieuwste plaat 'Oh Dear’. 14 juli wordt een echte jazzdag met Branford Marsalis Quartet. Vertrekkend vanuit de wortels exploreert het viertal al meer dan dertig jaar op compromisloze en gedurfde wijze de full scope van jazz. De dag deint verder op de verhalende klanken van 'ARK’, het ethnic acoustic jazz-project van stadscomponiste Lara Rosseel.


Daarnaast zet Gent Jazz in 2023 met 'Jong Jazztalent Gent’ een belangrijke traditie verder. Via de wedstrijd investeert het festival in de ontwikkeling en stimulatie van jonge jazzmusici van over heel het land en bieden ze de laureaten financiële ondersteuning om een droomproject te realiseren. Deze eerste aankondiging wordt binnenkort aangevuld met heel wat (inter)nationale gevestigde waarden, ontdekkingen én lokaal talent.


Tickets voor Gent Jazz 2023 gaan op 3 maart om 11u in verkoop.

Meer informatie over de aangekondigde artiesten en tickets via www.gentjazz.com.
Comments


bottom of page