top of page

Nieuws | Brosella Spring Festival 2023: Belgian Jazz & Urban Etno


Vanaf donderdag 23 maart lanceert Brosella het eerste Brosella Spring Festival met onder andere premières, releaseconcerten, workshops & een brunch op zondag.

4 dagen met de crème de la crème van de Belgische jazz, urban etno & alles tussenin.

Tickets zijn beschikbaar in beperkte aantallen, wees er dus snel bij! Tot dan!


- Een overzicht van de bands die wij zouden coveren -


3'Ain

3'Ain een trio, waarin Yamen Martini (trompet), Otto Kint (contrabas) en Piet Maris (accordeon) de krachten bundelen: ze spelen hedendaagse worldwide jazz met Middenoosterse invloeden.

In mei 2020 releasden ze hun eerste EP op het eigen label Choux de Bruxelles: de nummers daarop verwijzen geregeld naar de omgeving van de plaats waar ze creëren, in de haven van Oostende. Ze brengen gloednieuw materiaal dat ze opnamen in de studio van De Grote Post (Oostende!) op het Brosella Spring Festival!

De naam van de band is gebaseerd op ع, de achttiende letter in het Arabische alphabet: één van de moeilijkst uit te spreken klinkers voor westerlingen. Omdat die in Arabische chat- en sms-conversaties dikwijls wordt weergegeven als 3 en uitgeschreven wordt als 'ain, leek 3'Ain wel een gepaste naam voor een trio dat hedendaagse jazz en wereldmuziek speelt, met middenoosterse invloeden.


The Gallands

"The Gallands" is het project tussen vader Stéphane Galland op drums en zijn zoon Elvin op keyboards. Stéphane is al enkele decennia een van de beste drummers ter wereld, bekend onder meer van Aka Moon en van zijn gedurfde samenwerkingen met Ibrahim Maalouf, Marcus Miller, Joe Lovano, Toots Thielemans en vele anderen.

Elvin is een keyboardspeler en producer die samen met zijn tweelingzus ELEVEN oprichtte en samenwerkte met Le 77, Damso, Jean Jass, Peet en vele anderen.

Voor het Brosella Spring Festival, vervolledigt Louise van den Heuvel (Dishwasher_, Zwanger Guy & Lander Gyselinck, Bruno Vansina Trio…) de line-up op bas.

Samen brengen ze hun veelzijdige, muzikale werelden samen tot een rijk geheel, met invloeden uit hiphop, jazz, r&b, electro, pop, breakbeat en funk en tonen vooral hun gedeelde liefde voor grooves met een mix van akoestische en elektronische geluiden, flamboyante ritmes en een energieke maar filmische sfeer.


Bandler Ching

Het Brusselse Bandler Ching is het geesteskind van saxofonist en componist Ambroos De Schepper. Ambroos vermengt hedendaagse jazz, elektronica, hiphop, noise en global beats met een grote portie improvisatie en klinkt steeds met een haast duizelingwekkende overtuiging.

Afgestudeerd aan het Koninklijk Conservatorium van Brussel in 2018, heeft De Schepper opgetreden met tal van bands in de Belgische jazzscene waaronder Kosmo Sound, Boogie Belgique en het Mos Ensemble. Bij Bandler Ching wordt hij vergezeld door Alan Van Rompuy (A Z E R T Y Klavierwerke) op toetsen, Olivier Penu (Kel Assouf) op drums en Federico Pecoraro (ECHT!) op bas.


Osuna

Drie muzikale persoonlijkheden ontmoeten elkaar: Thomas Baeté, vedelspeler en vertolker van troubadourgezangen, Emre Gültekin, virtuoos op Anatolische langshalsluit (saz), die opgroeide in de muzikale tradities uit Anatolië en Raphaël De Cock die de steppen van Centraal-Azië tot leven brengt met en het bespelen van de Siberische zither (chatkan) en boventoonzang.

Op het programma staan ‘Estampies du roy’ (13e-eeuwse dansen die de kruisvaarders meenamen naar West-Europa) naast een traditionele hypnotische dans uit Anatolië, de Zeybek. Een schare Mongoolse gezangen vervolledigen het programma.

Voor deze productie werkt het Osuna ensemble samen met de zandkunstenares Colette Dedyn die Marco Polo’s reizen visueel tot leven roept dankzij wonderlijke, poëtische landschappen en verhalen in het zand getekend en live geprojecteerd.

De officiële release van het nieuwe album zal op het Brosella Spring Festival te horen zijn.


Antoine Flipo

Antoine Flipo (Glass Museum) zet zijn eerste stappen solo en presenteert een nieuw project op het snijpunt van neoklassieke muziek en electro. Hij stelt composities voor die de grenzen van de piano opzoeken en verleggen. Hij bevrijdde zich van de beperkingen van het klavier, kraste, tikte, lijmde en ontbond de snaren van het instrument en brengt het publiek zo een even fysieke als sonore voorstelling. Geïnspireerd door het werk van Nils Frahm, Four Tet, Binkbeats en Max Cooper, klinken zijn stukken als minimalistische echo’s van zijn werk met Glass Museum.


Las Lloronas

Amber in ‘t Veld, Sura Solomon en Marieke Werner, 3 muzikanten met een gedeelde passie voor sociologie, activisme, kunst & muziek. Ze brengen een meertalige, harmonieuze en intieme poëzie dankzij de unieke combinatie van akoestische muziek en slam poetry. Het trio is geïnspireerd door het vermogen en het lef om pure emoties te uiten, een belangrijke eigenschap van de populaire muziek uit diverse culturen. In hun muziek staan onderwerpen als feminisme en sociaal engagement centraal. Voor het Brosella Spring Festival brengen ze nieuwe, exclusieve nummers!

Amber in ’t Veld (zang, gitaar) (ES/NL)

Sura Solomon (zang, accordeon, ukelele) (BE/USA)

Marieke Werner (klarinet, zang) (DE).


(bron: Brosella)


donderdag 23 tot zondag 26 Maart 2023, Lavallée Molenbeek (Brussel, BE)Comments


bottom of page