top of page

Nieuws | Alcatraz Festival 2022: must see, pt.4


K's Keuze

Dat Alcatraz oog heeft voor opkomende bands weten we al langer. En rond terecht hippe, recent ontstane bands leest u elders op deze blog één en ander. Hier staan we even stil bij bands die al (heel) wat langer actief zijn, of er staan zonder dat ze al veel aandacht kregen in de brede media.


Gaan we dus alweer, in chronologische volgorde.


Fractured Insanity | zaterdag 13 augustus, 12u25 - 13u05, Morgue

Wie in dit land death metal zegt, denkt wellicht in eerste instantie aan het intussen internationaal geworden collectief dat Aborted heet. Terecht uiteraard. Dat ons land over nog enkele brutale bands beschikt die uw aandacht waard zijn, spreekt voor zich. Fractured Insanity is er één van. Waar de band vooral uitblonk in technische death metal kroop er heel wat meer groove in hun meest recente telg Massive Human Failure, uitgebracht via het gerenomeerde Duitse Massacre Records. Dat maakt hun output niet minder heavy, maar wel memorabeler. De band zal vermoedelijk stevig putten uit deze meest recente plaat. Die songs zullen er ... ahum ... net iets vlotter ingaan omdat de hooks beter ... ahum ... haken. Dijk van een album en wij kijken er naar uit er enkele songs van live te horen. Dat de West-Vlamingen enkele oudere songs in de setlist zullen proppen zal de kwaliteit niet doen dimmen. Al jaren een kwaliteitshuis, dat Fractured Insanity, en met hun laatste album definitief klaar voor het echt grote en internationale werk als u het mij vraagt.


Heathen | zaterdag 13 augustus, 13u50 - 14u30, Swamp

Wie Alcatraz zegt, zegt thrash metal. Wie thrash metal zegt, zegt Bay Area. Wie Bay Area zegt, ziet met Exodus, Testament en Death Angel op de affiche enkele grootheden uit de regio. Dat kwaliteit niet altijd komt bovendrijven, maar dat de juiste mensen kennen en het juiste moment zeer zeker een rol spelen bewijst een andere band op de affiche: Heathen. Mee aan de bakermat, eveneens uitstekend en met een volstrekt eigen smoel, maar onbegrijpelijkerwijs nooit potten gebroken. En dat ligt niet aan de band, maar aan een gemakszuchtig publiek dat al te vaak content is met grijze middelmaat. Dat bands die in dertig jaar geen deftige plaat gemaakt hebben 70.000 mensen naar een wei lokken, maar o.a. Heathen destijds onbemind de handdoek moest gooien is - om Phil Rind te citeren - een misdaad tegen de mensheid. Op bijna criminele wijze ondergewaardeerd, Heathen. De kankerbehandelingen van Chuck Billy en Chuck Schuldiner zorgden in een benefietsetting voor een reünie en u raadt het al. Het waakvlammetje kreeg zuur- en brandstof. Nieuw plaatwerk liet wat op zich wachten maar kwam er. En dit jaar kan u de band gewoon live zien op Alcatraz. Wie zijn thrash met een scheut melodie wil en het bewijs wil dat thrash ook gewoon bijzonder knap geconstrueerde songs kan opleveren, weet waarheen. U schenkt er de heren het respect mee dat ze eigenlijk al veertig (!) jaar verdienen. Geen dank.


Marche Funèbre | zaterdag 13 augustus, 18u25 - 19u10, Morgue Marche Funèbre. Beetje een vaderlandse trots in het doom death subgenre. Graag geziene gast in het buitenland en dat mag niet verwonderen. De band staat er altijd. Passie in overvloed. Marche Funèbre heeft intussen een uitgebreid oeuvre waardoor dat voor de die hard fans betekent dat ze nooit twee keer dezelfde show zien. Er sluipt altijd wel een rariteit in. De reden waarom u Marche Funèbre moet zien? Omdat de schare die hards in eigen land lang niet groot genoeg is voor een band die internationaal gerespecteerd wordt en ook regelmatig de grenzen oversteekt om er een podium te bestijgen. Je zou bijna kunnen stellen dat hun aanhang in de VS na hun tour ginds groter is dan hier. Support your locals, anyone? Zowat al hun albums zien zich verdeeld in elk continent. Hoog tijd dat men in eigen land dus ook de oren eens openzet voor een band die, mee door de karakteristieke stem van Arne, wel degelijk een eigen geluid heeft. Als er een doom death band is die oorwurmen schrijft, dan is het Marche Funèbre wel. En geen zorgen, die oorwurmen zijn niet bepaald platte kak. U heeft geen enkel excuus om u na, pakweg, Necrophobic niet stante pede naar de Morgue te reppen.


Hemelbestormer | zaterdag 13 augustus, 20u00 - 20u50, Morgue Dat we aan Hemelbestormer op deze site bitter weinig aandacht hebben geschonken, geven we met donkerrode schaamblos op de wangen toe. Aan de geweldige bandnaam heeft het zeker niet gelegen, aan de muziek evenmin. Hemelbestormer staat live garant voor een overdonderend donker en atmosferisch auditief feest. De band heeft min of meer een zwaard van Damocles boven het hoofd hangen. Hoewel in de studio lang geen slecht werk geleverd wordt, is de band beter op een podium dan het ooit op plaat zal zijn, vrezen we een beetje. Maar als we zeggen "live verdomd goed" dan zeggen we dat niet zomaar. En dat is een reden te meer om hen op Alcatraz te checken. Hun traag opbouwende en lang uitgesponnen doomy en sludgy post metal creaties lenen zich dan ook perfect voor het podium, waar u als in trance mee wiegt op klanken, ritmes en licht tot de onafwendbare climax u weer tot de orde van de dag roept. Gaat dat zien en beleven!


Ethereal Darkness | zondag 14 augustus, 10u45 - 11u15, Helldorado Ethereal Darkness. Ook op Brothers In Raw passeerde dit viertal reeds in enkele blogposts. We zijn dan ook fans van het eerste uur en laten geen mogelijkheid onbetuigd om met lof te gooien. Hun melancholisch aandoende melodieuze death metal is doorspekt met vleugjes black en doom. De Finse school (denk aan Wolfheart, Omnium Gatherum, Insomnium) is niet veraf, maar Ethereal Darkness voegt daar vooral in de nieuwere nummers een extra kleurenpalet aan toe door toegenomen complexiteit in de songs en het gebruik van cleane vocalen. Ethereal Darkness richt de pijlen recht op uw hart en zorgt voor instant begeestering. Waarom u deze band moet zien? Omdat nog niemand die hen voor het eerst zag geen lofrijke woorden overhad voor het viertal, en ja, daar polsen we bij het publiek wel degelijk naar. De band won de Alcatraz Bash dit jaar en scoorde daarmee een stek op het festival, weliswaar op de meest ondankbare plaats denkbaar. Zondagochtend om 10.45u. Dat kan beter, beste programmatoren. Het zal ons echter niet tegenhouden om er zaterdag op zondag een bijzonder korte nacht van te maken en gewoon frontrow te staan!

 


Comments


bottom of page