top of page

Nieuws | Alcatraz Festival 2022: must see, pt.1


Festivals, ze zijn niet aan mij besteed! Véél te veel dagen, véél te veel bands (waarvan een grote meerderheid mij niet boeit), véél te veel volk, gewoonlijk slecht eten, lauwe dranken, een rotweer, etc. De dagen erop enkel pijn in de rug, knieën, de nog resterende spieren, ... nee danku, geef mij maar een clubshow: main act en één opener, dat volstaat!

Waarom trek ik dan al voor een derde jaar op rij richting Kortrijk? Wel, ik heb me er laten inluizen in 2019, heb een weddenschap verloren. Ik laat de details achterwege.


Ik moet echter toegeven, van al mijn vooroordelen zijn er toch enkele die niet (meer) kloppen: zo verschrikkelijk veel volk is er nu ook weer niet, het blijft een héél gezellige drukte, de dranken zijn lekker fris, het eten is aan sommige standjes zelfs erg lekker en het weer zal ook deze editie blijkbaar erg aangenaam zijn. Uiteindelijk blijken er toch ook net iets meer bands te spelen waar ik van kan genieten en die ik wel zou durven aanbevelen.


Ik lijst even op in chronologische volgorde, te beginnen met vrijdag 12 augustus! (de andere dagen volgen in de loop van volgen week)Motsus | 11u15-11u45, La Morgue

Drie kerels uit de West-Vlaamse polders die instrumentale stoner/sludge rock brengen. Hun donkere, zware riffs en dreunende ritmesectie zijn het ideale recept om rustig wakker te worden, de nekspieren op te warmen en misschien zelfs dat dansbeentje los te gooien.

 

Hangman's Chair | 11u45-12u25, Helldorado Voeg aan het voorgaande concept een scheut doom en zang toe en dan kom je bij deze band uit Essonne (FR) terecht. Begin dit jaar verscheen hun zesde studioalbum waaruit enkele zeer sterke nummers/video’s gedistilleerd werden. En misschien brengen ze wel Béatrice Dalle mee.

 

Bark | 12u25-13u05, Swamp Ontstaan uit één nachtelijke jamsessie met enkele ouwe rotten in het vak. Tijd voor een eerste djoef op ons bakkes met hondsbrutale thrash/hardcore. Het middaguur ligt net achter ons: wie nu nog niet wakker is, zal de korstjes uit de ogen gerukt voelen.

 

VOLA | 17u35-18u25, La Morgue De hersens hebben ook al eens nood aan het werk van ‘geschoolde’ muzikanten die ‘intelligent’ opgebouwde songs schrijven. Vola uit Denemarken staat met hun prog metal op het juiste moment op de juiste plaats (dat veronderstel ik nu even) geprogrammeerd.

 

My Sleeping Karma | 20u00-20u50, La Morgue Het zal niet enkel voor mij een eerste live kennismaking zijn met deze band uit Aschaffenburg (DE), behoudens je de afgelopen jaren Desertfest bezocht. Voor een full concert moeten we al teruggrijpen naar 2017 (Het Depot) en toen was dit toch een lichtjes andere band. Twintig jaar doen ze al hun ding. Met Atma is net hun zesde album uitgebracht en het is een postrockjuweel geworden. Het geniale Monkey 3 was afgelopen jaar voor velen dè ontdekking op Alcatraz. MSK zou die rol dit jaar wel eens kunnen overnemen.

 


bottom of page