top of page

Fotoverslag | Traxfestival, Spoil Engine + Mooneye


Trax is een jaarlijks gratis muziekfestival te Roeselare, georganiseerd door ontelbare vrijwilligers in samenwerking met De Spil. Het tweedaagse programma bood voor elk wat wils. Wij pikten er - omwille van tijdsgebrek - die twee bands uit die het best aansluiten bij ons publiek.

Spoil Engine Jawel, ik had wat goed te maken dus moest en zou ik op de afspraak zijn in Roeselare. Ik hoorde ook nu pas dat Ace Zec (die stond trouwens ook op Alcatraz met Spoil Engine én Haester op de planken) de sticks van Matthijs Quaars heeft overgenomen. De ervaren rot in het vak kweet zich schitterend van zijn taak en stuwde samen met Dave de motor goed vooruit. Dat het een thuismatch was, werd duidelijk toen zich plots toch een pakje volk voor het podium schaarde. Iris en Steve deden wat ze onstage het liefst doen: het publiek entertainen en de sfeer er goed inhouden. Beetje keelpijn? Geen probleem voor de getalenteerde (o.a. zangcoach) Goessens, die na een tijd in de V.S. de oversteek heeft gemaakt voor een rits zomerfestivals. Het grunten en screamen ging haar zoals gewoonlijk (blijkbaar) probleemloos af. Misschien dat het in de cleane passages net iets lastiger werd? Sanders combineerde het gekkebekkentrekken met strakke, loodzware riffs en contrasterend melodieus solowerk. Mijn dank gaat trouwens ook uit naar 'vuurman' Bram Lammertyn, die (precies) telkens we een lading water op ons hoofd kregen, erin slaagde de pyro's af te vuren. Trouwens, beste Iris, geen circle pit/wall of death deze keer? Ik had het wel willen zien met die scheiding tussen het publiek. ;-)


Mooneye Natuurlijk moet je de muziek die de band rond Michiel Libberecht maakt als 'indiepop' omschrijven, anders kan je in het Belgenlandje een degelijke carrière op je buik schrijven. Ik zou de tijdloze nummers eerder als ('indie' als het dan toch moet) rock omschrijven, met een vleugje psychedelica (die elektrische gitaar man) en zelfs alt americana invloeden. Een sound om bij weg te dromen en een stem die erg diep kan raken. Ik ben er niet helemaal uit of ik hier ten volle van kan genieten tijdens dit type festival, dus moet een zaalshow er zeker bij ergens later dit jaar. Best grappig om te zien dat er een ferme wissel ontstond bij het publiek. Een komen en gaan van fans van Mooneye en deze van Spoil Engine, met natuurlijk een rits diehard muziekliefhebbers die op de afspraak bleven. Wat me vooral is bijgebleven is het knap stel muzikanten dat Libberecht rond zich heeft weten te scharen: Ramses Van den Eede (drums), Stan Holvoet (bas), Jesse Maes (gitaar) en Guillaume Navarro (guitaar). De band brengt op 10 september trouwens hun debuutalbum uit en lanceerde net nog de nieuwe single Big Enough.


zaterdag 28 augustus, Traxfestival (Trax, Roeselare)| Foto's & tekst: John Van de Mergel

bottom of page