top of page

Fotoverslag | Therapy?, Wallace Vanborn, AB Brussel

So much for the 30 year plan! Dat was de slogan waarmee Andy Cairns, Michael McKeegan en Neil Cooper, oftewel Therapy? normaalgezien in maart 2020 al doorheen Europa hadden moeten trekken. Het vermaledijde Covid beestje dwong hen echter die tournee tot tweemaal toe uit te stellen. Met iets meer dan twee jaar vertraging geraakte de band dan uiteindelijk toch in de AB. En dat al voor de 10e (of 11e?) keer ... op zo'n indrukwekkende carrière maakt een keer meer of minder niet uit ... toch? En we mogen een kat een kat noemen, hoewel ze in het huidige millenium best nog goede albums maken, krijgen die niet veel belangstelling meer, laat staan airplay, hoe jammer we dat ook vinden. Hun grootste successen dateren uit de 1990's maar die toen opgebouwde fanbase blijft de band wel trouw. Anders vul je na dertig jaar een zaal als AB niet meer vol. En volgepakt was die AB. En afgeladen vol was het! Pas enkele meters achter de PA kwam er pas terug adem- en bewegingsruimte. Zelfs de openers, onze eigenste Belgische stonerrockers, Wallace Vanborn konden op heel wat belangstelling rekenen. Het trio leek te beseffen dat je niet alle dagen de kans krijgt om in de grote zaal van de AB te spelen en zetten een bijzonder degelijke set neer.

Op avonden als deze stel ik met de glimlach vast dat onze haren allemaal al wat grijzer zijn geworden (bij sommigen zelfs verdwenen) en dat we gestopt zijn met rimpels tellen maar dat ons rock 'n' roll hartje nog in goede gezondheid verkeert. Stipt om 21u begonnen de Ieren eraan en al van bij opener Nausea gingen enkele fans aan het crowdsurfen. Yes! Die drive ging lekker voort op Stories. Vele malen spraken Cairns en McKeegan hun dankbaarheid uit voor de fans die hen al zolang steunen en waar al een aantal familiar faces tussen zaten. Ze bleven pingpongen tussen de oude klassiekers en tracks uit meer recente albums. We kregen ook een primeur in de vorm van Joy een nummer uit het later dit jaar te verschijnen nieuwe album. De reacties van het publiek daarop waren zeker enthousiast te noemen.

Toen Cairns aankondigde dat de show vanavond werd opgenomen met het doel er later een livealbum uit te brengen, staken de fans ook een tandje bij in hun enthousiasme, wat met nummers als Diane (in de veel betere punkrockversie), Teethgrinder en Isolation niet zo heel moeilijk was natuurlijk. We vierden McKeegan's liefde voor heavy metal nog even mee met de Judas Priest cover Breaking the Law. Om vervolgens allemaal nog eens flink hard mee te brullen op Going Nowhere en Screamager.

Volgens mij zien we elkaar allemaal terug in 2030 voor 'So Much for the 40 Year Plan' met nog wat meer grijze haren (of nog minder?) en f*ck die rimpels, weet je wel. Therapy?Wallace Vanborndinsdag 24 mei 2022, AB (Brussel) | tekst + foto's: Jan Guisset

met dank aan KINDA

bottom of page