top of page

Fotoverslag | School is Cool & Nona Problemo, Cactus Brugge

Deze avond was voor mij het perfecte excuus om eens die nieuwe concertzaal in Brugge te gaan aanschouwen. Ondanks dat de zaal reeds eind vorig jaar open gegaan was, had ik nog niet de kans gezien om de nieuwe stek van Cactus Muziekcentrum te bewonderen. Alsof ik uitvluchten nodig heb om School is Cool te fotograferen, waarvan ik vanavond wel eens wat van hun nieuwe plaat Brittle Dream wou live zien.


De avond begon echter met Nona Problemo. Wat meteen opviel was hoe matuur en met frisse vibes deze band hun set inzette. De sfeer was meteen gezet en in het publiek konden veel mensen hun dansbeentjes niet inhouden. "No Music on a dead planet" stond er geschreven op een stuk karton die aan de synth geplakt was. Kon ons al doen vermoeden dat veel van hun songs "Klimaat - geïnspireerd" zouden zijn. Zelf noemen ze hun muziek "Ecowave", een mix van dansbare melacholie, ratelende indie en een flinke dosis weirdness. Al viel dat laatste zeer goed mee en hebben ze mij aangenaam verrast, duidelijk dat ze terechte winnaars waren van Sound Track 2021.


Johannes Genard heeft zijn haar opnieuw laten groeien en liet meteen zien dat ze er zin in hadden vanavond. Normaal ben ik absoluut geen voorstander van dergelijke indiepop, maar op de een of andere manier weet School is Cool die balans net te vinden door toch voldoende energie of rock in hun songs te pompen. Ik betrap mezelf erop dat ik vanaf de tweede song dikwijls meezing, tussen het fotograferen door. We krijgen een set met veel afwisseling van bekende en minder bekende nummers, maar de zaal smaakt ze allemaal. We hebben duidelijk een paar fanatiekelingen op de eerste rijen vanavond want alles word meegezongen of meegedanst. Ik genieten mee en stel spijtig genoeg vast dat de avond voorbij gevlogen is als ze aankondigen al aan hun laatste song aangekomen te zijn. In de bisronde volgt nog een een a capella versie te midden van het publiek, een heel mooi moment om deze avond af te sluiten. Johannes en de zijnen, hebben de nieuwe zaal op passende wijze 'gedoopt' (voor mij persoonlijk dan toch) en ik weet dat ik de volgende dagen weer maar één zanglijn niet uit mijn hoofd zal kunnen krijgen.


Even if I wanted nothing

Other than a second chance

I never would've thought to find you here

On the halfway line


School is CoolNona Problemo

 

Vrijdag 10 maart 2023, Cactus Club (Brugge, BE) | Foto's: & tekst: Pieter Bouckhout
Comments


bottom of page