top of page

Fotoverslag | Otomo Yoshihide Jazz Quintet - Ancienne Belgique (Club)


Toen ik toekwam aan de AB stonden er al een heleboel Souls klaar om gewaxt te worden in de grote zaal. Flauwe woordmopjes: het moet kunnen op een woensdag waarop de wekker weer veel te vroeg van jetje gaf. Anyway, ik kwam niet naar de Brusselse muziektempel voor Soulwax, wel voor de Japanse Jazz-held Otomo Yoshihide die speelde voor een goed gevulde AB Club. Toen ik, ruimschoots op tijd, de club betrad was de zaal nagenoeg leeg: enkele vroege Otomo-vogels stonden al een plekje warm te houden helemaal vooraan. De ene las een goed boek (denk ik), de andere stond zijn Leica fototoestel klaar te maken voor wat komen zou. Het was me meteen duidelijk: dit was spek voor de meerwaarde zoekende bek.


Otomo Yoshihide Jazz Quintet @ AB Club (Brussel, BE)

Het feit dat een aantal mensen zo vroeg ter plaatse is om alvast een plek vooraan te kunnen bemachtigen, is vaak een goeie indicator voor wat voor artiestenvlees je in de kuip hebt. Zeker als dat publiek de gillende puber fase intussen al even ontgroeid is. Gelukkig was ik zelf ook redelijk op tijd, want de AB Club zou snel vollopen. Als officiële disclaimer geef ik trouwens graag mee dat ik een absolute leek ben in dit genre. Voor wie zich afvraagt wat ik daar dan in godsnaam deed: als ik moet kiezen tussen een bekende of een voor mij totaal onbekende artiest, dan ga ik waarschijnlijk voor het tweede. Otomo won het dus met glans van Soulwax.

Als jazz-leek kan ik zelf absoluut niet beoordelen of die keuze gegrond was. Maar de vibe en het enthousiasme van het publiek doen vermoeden dat ik juist zat. Ik zag veel hoofden mee knikken met de muziek, benen en voeten gingen voorzichtig heen en weer en hier en daar waren er gesloten ogen boven een heel erg brede glimlach. Ik heb genoeg concerten gezien in mijn leven om te weten dat deze mensen genoten van wat ze zagen en hoorden. Zelf ben ik er nog niet uit of het iets voor mij is, maar ik ben wel weer geslaagd in mijn opzet: iets nieuw leren kennen. Ik laat het nog even bezinken intussen. Zoals in: ik luister thuis nog wat verder naar Otomo en de zijnen en ik zie wel waar het mij brengt.

Doe vooral hetzelfde, zou ik zeggen, en laat gerust weten wat jij ervan vindt!


Greets,

Roeland


 

dinsdag 30 januari 2024, Ancienne Belgique (Brussel, BE) | Foto's: & tekst: Roeland Van de Velde
Comments


bottom of page