top of page

Fotoverslag | NWOBHM, pt.2 - De Zwerver


Ontdekking en bevestiging.

Dat waren de sleutelwoorden als je deze avond moest beschrijven. Twee nieuwe bands met geroutineerde leden en twee bands die voor de bevestiging kwamen.


Crouch

Eerste band die voor velen nieuw was ongetwijfeld Crouch. Volledig diy hun eerste ep opgenomen en nu al op Roadburn mogen spelen, je moet het maar doen. Crouch is 2/3e Wiegedood en 1/3e Ventilateur. Hun ep werd bovendien ook nog eens geproduceerd door het overgebleven bandlid van Wiegedood. Als je al deze wiskunde door je calculator haalt, dan kom je uit op een positieve som. Crouch bracht ook vanavond hun interpretatie van iets wat het midden houdt tussen lome 90’s hardcore, Isis stijl sludge en de ijzige vocals van Levy. Hun nieuw nummer klonk veel belovend en hopelijk krijgen we dit jaar nog een langspeler.


Predatory Void

Waarschijnlijk een van de bands waar sinds hun aankondiging vorig jaar hard naar uit werd gekeken. Een allegaartje van niets dan top muzikanten die besluiten hun talent samen te gooien en er misschien wel een van de meest brutale (en toch gevoelige) platen uit te brengen. Dat deden ze vorige week en de premiere daarvan was ook al op Roadburn. Leffinge was het toneel voor de Belgische voorstelling en wat een uppercut van een show. Licht,geluid, sfeer. Alles zat perfect. Predatory Void tekende al voor ze iets uitbrachten bij het welbekende Century Media en dat wil natuurijk wel iets zeggen. Ik zag de band midden december als het voorprogramma van Amenra in Kortrijk en ik moet zeggen, op die paar maanden is hun live act zoveel sterker geworden en meer 1 geheel. Mooi om te zien en ongetwijfeld een band die dit jaar op veel eindejaarslijstjes gaat staan.


Pothamus

Terwijl de band heel hard aan het werken is aan album number 2, maken ze toch nog tijd om her en der een show te spelen. Dit doen ze dit jaar over heel Europa met shows in Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk. Maar vanavond dus Leffinge. Pothamus zien en horen is vooral Pothamus voelen. Al meerdere malen heb ik hun show vergeleken met een zuivering van de ziel door middel van hun sjamaan Sam en ook vandaag was het er weer boenk op. Hypnotiserend, dreunend, meeslepend. En natuurlijk mocht een gastoptreden van Stefan (Hippotraktor, Psychonaut) niet ontbreken. Hij deed ook al eens een gastoptreden tijdens hun Rites Of Raya show in een kerk in Mechelen en dit concert kan je gratis bekijken op Youtube. Zeker doen,


Hippotraktor

Als jonge band tekenen bij Pelagic Records, Hippotraktor kan dat. Een nest vol talent, een mengeling van stijlen die gaat van Tool naar Djent en een ubercarismatische frontman die de zaal zo kan opzwepen. Hippotraktor is aan een overwinningsronde bezig in 2023 en dat is merkbaar. Na vorig jaar zichzelf voor te stellen aan de wereld komen ze nu voor de bevestiging. Hopelijk ook snel nieuw werk, want dit blijft naar meer smaken.Kortom een avond die nog maar eens onze scene in België in de verf zet. We hebben massa’s talent en creativiteit en we mogen best wat chauvinistisch zijn. Want niet elk land heeft dit. Mijn oproep is dan ook ga niet alleen voor de bevestiging, steun jong talent. Ga naar kleine shows, kom vroeger voor het voorprogramma. Want voor je het weet zijn zij het jaar erna de main act.

 

zaterdag 29 april 2023, De Zwerver (Leffinge, BE) | Foto's: John Van de Mergel, tekst: Andy Decroos
bottom of page