top of page

Fotoverslag | Leffingeleuren op vrijdag - Energie barst van het podium!

Hoe kon onze festivalzomer compleet zijn zonder een bezoekje aan Leffingeleuren als afsluiter? Voor het eerst sinds lang terug in de oude, gekende formule rond de kerktoren. Met afwisselend shows in De Zwerver en in de tent (Kapel) aan de andere kant van de Kerk. Na enkele "Op en Tent" edities waren we zeer blij om terug van dit festival in zijn gekende vorm te kunnen genieten en ontdekken.


Heisa

De Limburgse band Heisa had de eer om ons driedaags avontuur te openen. Noiserock of postpunk, wie zal het zeggen? Volgens de programmatoren worden ze qua stijl vergeleken met Tool. Wijzelf horen er hier en daar eerder flarden van Brutus of zelfs Psychonaut in. Sowieso hebben we een zwak voor bands waarvan de energie van het podium spat. Energie genoeg, een waardige opener. Spijtig genoeg wisten we op dat moment nog niet dat we al meteen één van de beste concerten van vandaag hadden gezien, anders waren we nog wat langer blijven plakken.


Kidiot

Want lang blijven plakken, dat zit er bij dit festival meestal niet in, de optredens overlappen licht, maar dat is allesbehalve erg, zo kan je met volle teugen nieuwe muziek ontdekken. We vonden het bij deze heren van Kidiot al vreemd dat de gitarist/toetsenist verbazend veel op 'die van Absynthe Minded' leek. Toen we binnenkwamen hadden we immers nog niet door dat Kidiot de plaats ingenomen had van Dali Muru, die last minute moest afbellen. Bij het tweede nummer hadden we door dat dit wel degelijk Kidiot moest zijn, die zo niet alleen op de busker stage mocht spelen, maar ook een set mocht van jetje geven in de Kapel (tent). Van jetje geven is inderdaad wel het juiste woord voor deze heren, de zanger (met nektapijt!) bezorgt bezwerend, met zijn rijmende teksten de tent een ware live sensatie. Een belevenis op zich!


Party Dozen

Van de ene energiebom naar de andere. Wanneer we de zaal binnenkomen is het Australisch duo van Party Dozen net aan hun set begonnen. We zijn meteen getuige van creatief gebruik van de micro op je saxofoon en laten ons gedwee meeslepen op de improviserende, met momenten experimentele tonen en beats van deze band. Dat ze een single opnamen met Nick Cave is hier maar weinig van te merken, ware het niet dat ze maar al te goed weten hoe ze de zaal in vuur en vlam moeten zetten.


Meetsysteem


Protomartyr

Na een kort bezoek aan de tent voor enkele nummers van Meetsysteem, laten we deze dromerige en mystieke Nederpop achter ons voor de heren van Protomartyr. Waar de vorige frontmannen (of vrouwen) dikwijls barstensvol energie zaten, was de frontman van Protomartyr eerder van het bezwerende type. Soms niet van deze wereld zou je denken, maar ze brachten zeer originele Postpunk, die toch wel een indruk op ons wist na te laten.


Borokov Borokov

Op naar het eerste dansfeestje van de avond. Opnieuw die energie die vandaag toch wel centraal lijkt te staan. Bezoekers die al eerder naar Leffinge afzakten weten echter maar al te goed welk feestje deze Antwerpse heren weten te bouwen. Met hun elektronische beats en absurde synthklanken blazen ze het dak van de tent volledig weg.


Millionaire

Dan is het al tijd voor de headliner van de avond. Millionaire, de band rond Tim Vanhamel speelt deze zomer één van hun enige shows hier in Leffinge. Veel nummers uit dat laatste album (APPLZ ≠ APPLZ ) om zijn set te openen maar al snel komt de hitmachine op gang en spat ook bij dit optreden de energie weer van het podium. Op de tonen van Can't Stop the Noise keren we tevreden huiswaarts, hopende dat deze eerste dag de toon mocht zetten voor een geslaagd weekend in Leffinge!


 

Vrijdag 9 September, Leffinge (Middelkerke), BE | Foto's: Pieter Bouckhout | Tekst: Lies Decramer en Pieter Bouckhout

コメント


bottom of page