top of page

Fotoverslag | Jambinai + NaraBara - Rotonde Botanique


Een avond Aziatische sounds in hartje Brussel, wie zou daar op afkomen? Toch een stevig handjevol muziekliefhebbers van alle leeftijden en pluimage, getuige een volgepakte Rotonde. 'Uitverkocht' titelde de website een dag voor het optreden en daarmee waren beide bands héél erg tevreden, wat zich vertaalde in twee uitmuntende performances.


Jambinai

Uit Seoel (Zuid-Korea) komen ze en ze maken post rock die balanceert tussen beklemmend dreigend en onaards mooi. Ik leerde ze pas een dik half jaar terug kennen en moest ze gewoon live aan het werk zien. Technische problemen zorgden voor twintig minuten vertraging, waarvoor Lee Il-woo (zang, gitaar, piri, taepyeongso) zich meermaals excuseerde. Dit was misschien wel het enige minpunt die avond: net iets te veel excuses en uiten van dankbaarheid, bij aanvang nog charmant en vertederend, maar na een zoveelste keer hadden we het wel begrepen. Het optreden zelf was magistraal: hoe de band hun traditionele instrumenten integreerde (Kim Bo-mi op haegeum naast keys en Sim Eun-yong op de geomungo), hoe ze een héél pallet aan emoties in sferen wisten om te zetten en hoe dat alles geluidsmatig fantastisch klonk, het had niet beter kunnen zijn. Mijn verwachtingen waren hooggespannen en die werden helemaal ingelost.


NaraBara

Ook bij dit collectief uit Beijing stonden een rits traditionele instrumenten centraal. Yider, Asr, Suoty en Zhitong Xu brachten echter een mix van jazz en Mongoolse folk. Uiterst ritmisch/dansbaar en gelaagd én toch best verschillend van Jambinai. Ik had voordien nog nooit van deze jongens gehoord, maar ze staan bij deze alvast op mijn radar. Hun nieuwe album Hamt Zamin Hümüs komt er op 19 juni aan via NomadCityRecords.


 

zaterdag 3 juni2023, Botanique (Brussel, BE) | Foto's: & tekst: John Van de Mergel
コメント


bottom of page