top of page

Fotoverslag | Godspeed You! Black Emperor & Marisa Anderson


Een concert die al verschillende keren werd uitgesteld mocht gisterenavond toch doorgaan. De Canadezen van Godspeed You! Black Emperor waren eindelijk nog eens in ons land met hun apocalyptische muziek.

Marisa Anderson kreeg de moeilijke opdracht om op haar eentje de zaal alvast op te warmen. Volledig instrumentaal wist ze met enkele zeer minimalistische nummers verschillende emoties te vatten in getokkel op de snaren van haar gitaar. Tussen de nummers door krijgen we kort wat duiding over hoe haar muziek o.a. vertelt over de apocalyps, waar ze sinds Corona meer en meer moet over denken (begrijpen we meteen waarom net zij het voorprogramma van Godspeed mag doen!). Na een nummer gebaseerd op oude "instructive death songs" (ik wist zelfs niet dat dit soort nummers bestonden?) was ik vooral verbaasd hoe ze zonder zang, alleen met haar gitaar een sfeer wist te scheppen en de verhalen wist te vertellen met nummers die duidelijk en zorgvuldig in verschillende lagen waren opgebouwd. De fotograaf in mij had echter een paar nummers nodig om van de nodige vervloekingen af te stappen. De lichtman was namelijk niet te vrijgevig vanavond, enkel een zwak rood licht (de nachtmerrie van veel fotografen) was er om mee te spelen, waardoor ik maar na een paar nummers actief kon beginnen luisteren.


Dat laatste was spijtig genoeg een voorsmaakje van het lichtspektakel waarmee ik het moest stellen om onze Canadese vrienden vast te leggen. Een zwak okergeel schijnsel en een projectiescherm waren het enige aanwezig licht, waardoor sommige bandleden door de zoeker van mijn camera gewoon niet te zien waren. Na een nummer proberen kon ik echter hier me sneller afsluiten van deze frustraties als fotograaf en kon ik toch even van de muziek genieten. Een concert van Godspeed is een ervaring op zich, je moet je laten onderdompelen in de wereld die ze creëren en waar je even volledig je kan laten meeslepen door hun volle, kenmerkende sound. Jammer dat het waarschijnlijk de laatste tour zal zijn in de huidige bezetting want een volgende keer zou ik die camera gewoon thuis laten en enkel op de muziek focussen.


Marisa Anderson


Godspeed You! Black Emperor


 

Zondag 9 april 2023, 4AD (Diksmuide, BE) | Foto's: & tekst: Pieter Bouckhout
Commentaires


bottom of page