top of page

Fotoverslag | Alestorm, Gloryhammer, Wind Rose & Rumahoy, De Mast - Torhout


Toen ik hoorde dat de heren van Alestorm, die op hun eentje verantwoordelijk waren voor het feestje van Graspop vorig jaar, zo dicht bij huis kwamen optreden, moest ik er gewoon bij zijn. Bleek dat ze maar liefst 3 andere bands meenamen op hun Europese tour wat voor een leuk avondvullend programma zorgde.


De zaal was nog niet zo vol gelopen toen Rumahoy de spits mocht afbijten. Het duurde dan ook even vooraleer zij de zaal meekregen. Het publiek had er maar tegen de laatste nummers van hun set echt zin in (of zat er dan pas genoeg bier in?). Muzikaal waren er naar mijn mening iets teveel backtunes en was er dus te weinig live gespeeld. Een robot die halverwege de set even saus in de muzikanten hun mond kwam spuiten was een toffe gimmick, maar had weinig toegevoegde waarde. Een leuke opwarmer, maar niet meer dan dat.


De zaal was gelukkig al beter opgewarmd tegen de tweede band van de avond, Wind Rose. Aan hun enthousiasme zal het zeker niet gelegen hebben, maar deze band had dan weer het nadeel dat ze niet zoveel songs hadden die bekend waren bij het publiek. Drunken Dwarves en het onvermijdelijke Diggy Diggy Hole zorgden gelukkig wel voor een feestje waar de zaal los op kon gaan. De kelen zijn gesmeerd, de hoofdacts konden beginnen.


Het aantal shirts van Gloryhammer in de zaal kon al weggeven dat er toch veel fans voor deze band naar Torhout waren afgezakt. Van in het begin werd er meermaals "Hoots Hoots Hoots!" gescandeerd en veel nummers werden meegebruld. Een strakke set, zoals we van hen gewend zijn, de nieuwe frontsinger geeft vocaal een andere invulling aan bepaalde nummers, maar daar maalde het publiek duidelijk niet om. Kon evengoed als headliner van de avond geprogrammeerd staan, maar het echte feestje moest natuurlijk nog komen.


Tijdens Gloryhammer hadden we al terloops enkele crowdsurfers, kwestie van de security al wat op te warmen voor wat komen zou bij Alestorm. Na een opwarming met enkele Queen songs en de alomtegenwoordige badeend op het podium kon het feestje van de avond beginnen. Meteen erin drammen met Keelhauled en Pirate Metal Drinking Crew zette de zaal volledig in vuur en vlam. De 'drunken sailor' die onder luid gejoel een fles wijn kwam leegdrinken op het podium was de perfecte aanzet voor een aantal nummers wat de zanger hun 'uitvluchten om te drinken op het podium' noemde. Hangover en Mexico volgden richting een rustpunt in hun set met enkele minder bekende nummers. Party, Drink! en Fucked With an Anchor werden meegebruld door de volledige zaal en zorgden voor een zotte moshpit en een massa aan crowdsurfers. Als de mainstage van Graspop geen probleem was kon je wel verwachten dat deze zaal in Torhout in no-time ging veroverd worden, maar ik denk dat iedereen het met mij eens is, dat het een meer dan geslaagde avond was.


Alestorm


Gloryhammer


Wind Rose


Rumahoy


 

zaterdag 29 januari 2023, De Mast, Torhout (BE) | Foto's en tekst: Pieter Bouckhout

bottom of page