top of page

Festivalverslag | Hellfest deel 2 dag 1 - Clisson FR.

Van 17 tot en met 19 Juni vond in het bloedhete Franse Clisson, deel 1 van Hellfest plaats.

Dit vijftien jarige bestaan van Hellfest word groots gevierd met 2 weekenden vol metal. De eerste week was Mariëlle aanwezig en ze bracht alvast leuke fotoverslagen mee terug. De tweede week was onze big chief Pieter aanwezig met Gert-Jan als reporter van dienst.


Na een weekje Graspop zakken we af naar Frankrijk voor deel 2 van onze festivaldubbel in juni. Voor de eerste keer Hellfest in Clisson. We hadden van de collega’s al vernomen dat we onze ogen zouden uitkijken op het vlak van decors en het mag gezegd zijn, van dit decor kan Graspop nog veel leren. Werkelijk alles is verwerkt in thema, de zitbanken zijn botten, de vuilbakken doodskoppen en ga zo maar door. ’s Avonds gaan alle bars en veel props dan nog eens vuur spuwen op de maat van de muziek van de hoofdpodia, alleen al voor de decors kunnen we het iedereen aanraden om hier eens te passeren.


The Ruins of Beverast


Tribulation


Zeal & Ardor


Steve Vai

Terwijl onze fotograaf bij Zeal & Ardor in de Temple lekker droog zat ging ik in de regen naar Steve Vai op Mainstage 2 luisteren. Dit concert had ik vooraf als een hoogtepunt van dag 1 aangestipt, en de verwachtingen werden ruimschoots ingelost. Het publiek kon er zich teder overgeven aan de gitaarvirtuoos: geen meezingers uiteraard, wel genieten van instrumentale pracht.


Whitesnake

Vorige week zagen we het tweede deel van hun set op Graspop en viel ons toch vooral op dat de zanger niet altijd meer de hoge noten kon brengen. Sfeer brengen en het publiek bespelen kan hij nog steeds als de beste, maar muzikaal heeft dit hier en daar zijn beste tijd gehad. We bleven net niet voor wat voor ons vorige week één van de meest emo – momentjes was – Here I go Again, die door een volle weide wordt meegebruld.
Solstafir

We dompelen ons even onder in het post – genre met Solstafir in de Temple - tent. Waar deze band in zijn vroegere albums richting post – metal ging, gaan ze nu toch eerder het post – rock genre opzoeken. Meezingen is wat moeilijk gezien die in het Ijslands zijn, maar we sluiten even de ogen en bouwen voor onszelf een welkom rustpunt in vandaag. Persoonlijk vind ik dit genre nog altijd het beste te beluisteren op een zondagmorgen in de zetel: de kleine imperfecties en randzaken eigen aan een live optreden

leiden hier soms teveel af om de muziek volledig tot recht te laten komen.
Helloween

Onze fotograaf kampeert even verder in de twee tenten (Altar & Temple), terwijl ik toch even de sfeer ga opsnuiven bij Helloween. Op en top nostalgie van een band die voornamelijk enkele jaren geleden zijn beste nummers gemaakt heeft. In hun setlist dan ook voornamelijk werk uit hun albums van de jaren 80. De nostalgie werd compleet toen ze tijdens Gorgar de bekende gitaarsolo, geïnspireerd op In the hall of the mountain king van Edward Grieg lieten weerklinken, we waanden ons even teug in de les muzikale opvoeding uit het middelbaar.


Sceptic Flesh


Hangman’s Chair

Gezien Solstafir ons zo goed bevallen was daarnet stond ook deze band op onze planning. Opnieuw van hetzelfde liedje, sombere en soms zelfs melancholische tonen. Maar een welkom tweede rustpunt om even weg te dromen.


Rise Against

Vervolgens gaan we naar de Warzone voor Rise against. De Warzone doet ons qua omgeving denken aan het podium van Alcatraz in Kortrijk, want het is qua decor ingericht als een soort gevangenis. Pluim wederom voor de organisatie op het vlak van decors, het blijft ons verbazen hoeveel effort hier duidelijk in gestoken is, alles is in thema en draagt bij tot een mooi geheel!. Deze ‘put’ staat afgeladen vol voor de

Amerikaanse punkband. Het aantal crowdsurfers is hier op Hellfest sowieso al hoog, en voor deze band lijkt de helft van het publiek wel eens al surfend naar het podium te zijn gegaan. Bij dit genre is de kritiek op de maatschappij nooit veraf, en de oproep tegen seksisme, homofobie en racisme in de bindteksten tussen enkele nummers worden op luid applaus onthaald.
Heilung

Op weg naar het hoofdpodium wordt onze aandacht in de richting van het optreden van Heilung gezogen. Veel meer dan experimentele folk, we lijken wel in een oeroud heidens ritueel beland te zijn. Mistig podium, verklede priesters getooid met geweien, hypnotiserende dreunende chanting, ritueel geofferede zangeressen... Een intrigerende show die zeker het bekijken waard is. Misschien volgende keer toch eens en volledig concert deze band een kans geven in plaats van enkele nummers.


Scorpions

Eindigen doen we vandaag met de bisnummers van Scorpions. Vorige week op Graspop hielden we het maar enkele nummers vol bij deze grootheden: de zang is niet meer van de kwaliteit weleer. We bedekken dit met de mantel der liefde om te kunnen meezingen met hun grootste hits zoals Still loving you en Rock you like a hurricane, maar moeten vaststellen dat het te storend is om van een heel concert te kunnen genieten. Toch een mooie afsluiter voor onze eerste dag op Hellfest. 

Donderdag 23 juni 2022, Clisson (FR) | Foto's: Pieter Bouckhout - Tekst: Gert-jan De Vestel & Pieter Bouckhoutbottom of page